Mata gjorde som Ødegaard

Dro tidlig til Real Madrid. Les om United-stjernens karriere her.

Det norske stortalentet Martin Ødegaard velger ifølge alle verdens medier Real Madrid som sin nye klubb, og drar dit i en alder av 16.

Det kanskje ikke alle vet er at United-stjernen Juan Mata gjorde samme karrierevalg da han ble sett på som et spansk stortalent. Mata gjorde også sine saker bra på de lavere nivåene i klubben, og på reservelaget, men til slutt valgte Real Madrid internasjonale stjerner heller enn egne, store talenter.

Denne saken stod for første gang på trykk i medlemsmagasinet United-Supporteren – like etter at Mata hadde skrevet under for United for snaut ett år siden. Da ble han Uniteds rekordkjøp – selv om den utmerkelsen nå tilhører Angel Di Maria.

 Rekordkjøpets historie

Av: Dag Langerød

Få har vunnet like mye som Ryan Giggs, men Juan Mata er faktisk i samme klasse.

26 ganger har Ryan Giggs kunne juble for store trofeer som United-spiller. Det er blitt 13 seriegull, to Champions League-titler, fire FA-cuper, fire ligacuper, seier i klubb-VM, den europeiske supercupen og Interkontinental-cupen. Han er selve kongen av titler fra Premier League.

Men la det være helt klart at Uniteds nye rekordkjøp også er en vinner.

Da Giggs var 25 år hadde han vunnet åtte store trofeer.

Mata er 25 nå (26 nå, jou.anm), og står også med åtte store triumfer.

Han har vunnet Champions League, Europa League, FA-cupen, den spanske cupen, U19-EM, U21-EM, fotball-EM og ikke minst fotball-VM.

Så er det bare å håpe at spanjolen får en like fantastisk karriere på Old Trafford som den Giggs har hatt.

mataus1

– En vanskelig avgjørelse

For 25 år siden var det svært få som visste hvem lille Juan Manuel Mata Garcia var, og det var ingen som tenkte på at den Burgos-fødte gutten skulle bli tidenes rekordkjøp i Manchester United. Den gangen var Lajos Detari (hvem husker ham?) verdens dyreste spiller da han gikk fra Eintracht Frankfurt til Olympiakos for om lag sju millioner pund.

Pappa Mata – som lille Juan Manuel er oppkalt etter – sørget imidlertid for at sønnen fikk fotballen inn med morsmelka. Han spilte selv på nest øverste og lavere nivå i Spania, og familien flyttet rundt i Spania de første årene ettersom faren byttet klubber.

Lille Juanin viste tidlig talent, både på skolen og på fotballbanen, men som 12-åring ble det hele mer alvorlig da faren tok ham med på trening hos Real Oviedo. Det betydde bedre trenere, mer trening og større satsing.

Med gode resultater.

Mata junior scoret over 100 mål på tre år i Oviedo, og storklubbene fattet interesse. Det spanske fotballforbundet hørte om den lille gutten i nord, og 14 år gammel ble han kalt opp til det spanske U16-landslaget.

Juanin måtte ta en avgjørelse han fortsatt karakteriserer som en av de vanskeligste i livet. Skulle han forlate familien til fordel for Real Madrid eller velge det trygge i Oviedo?