– Må være tålmodige med unggutta

Nicky Butt, selv en del av den berømte Class of ’92-generasjonen, om det å få opp nye unggutter på laget.

Scott McTominay får en stadig viktigere rolle i Manchester, og Axel Tuanzebe er også virkelig i ferd med å etablere seg i Manchester United.

Så har vi Mason Greenwood, Tahith Chong, Angel Gomes, Brandon Williams og James Garner på vei opp også – en spennende gjeng som alle har fått noen sjanser denne sesongen – bortsett fra Garner, som potensielt kan få det mot Partizan torsdag kveld.

– Vi er alle begeistret for disse unggutta, og det er sannsynligvis fire-fem stykk til i bakgrunnen som sakte er på vei opp bak dem – og forhåpentligvis flere bak det igjen, og bak det igjen – men de er bare babyer og [for] unge for øyeblikket, sier Nicky Butt til Press Association.

Det trengs vel neppe å presiseres, men Butt sikter naturligvis ikke til spillerne som har debutert for United med den kommentaren.

SPENNENDE SPILLERE: Mason Greenwood og Brandon Williams – og i yngre klasser er det flere lovende talenter på gang.

Nicky Butt var Uniteds akademisjef før han i sommer fikk stillingstittelen «Head of first team development», hvor mye av rollen handler om å sørge for at veien fra akademiet til førstelagsspill blir best mulig, og Butt jobber tett med både akademisjef Nick Cox og Ole Gunnar Solskjær. 

Butt er tydelig på at en ikke bare kan kaste alle unggutta ut i det, og forvente at den metoden skal virke.

– Etter min mening er det vanskelig å bringe mange spillere inn i et lag som ikke er i form. En må være forsiktig når en putter disse spillerne inn, for de kan få for mye forventninger på sine skuldre i en ung alder, og noen få dårlige kamper kan få dem til å falle ned i grøfta.

LES OGSÅ: Ta vare på Tahith

– Som voksne kjenner vi oss selv. Når en opplever avvisning som en ung tenåring – uansett om det er fotball, at en jente ikke liker deg tilbake, at noe skjer på skolen, eller at du ikke klarer å ta sertifikatet – så er det som om det er verdens ende. Så da kan en jo tenke seg det å spille fremfor 76 000, å ha en dårlig kamp, bli slått 4-0, og så leser en avisa – for de leser alle avisene, og nå er det i tillegg sosiale medier også – og en får litt kritikk der? Det kan drepe dem.

UJEVN: Tahith Chong har opplevd motgang på førstelaget denne sesongen.

– Jeg mener genuint at vi har noen virkelige topptalenter, men jeg ville vært bekymret om vi puttet en for stor bør på deres skuldre på dette tidspunktet, noe som selvsagt kan bli nødvendig på grunn av skader, suspensjoner eller hva som skjer med stalldynamikken.

Butt tror de etablerte akademispillerne, spillere som Rashford, Pogba, Lingard og McTominay, kan spille en stor rolle i utviklingen av den nye generasjonen, ved å gå foran.

Mason Greenwood er den av de yngre gutta som har fått spille mest hittil, og Butt fastslår at han er en utrolig talentfull unggutt.

– Men ordet «gutt» er nettopp det han er, og vi må, som fanbase og som supportere, være tålmodig med disse gutta.