Lønnskutt på 100 millioner pund for å redde de små?

Fredag kveld sendte Premier League, den engelske ligaforeningen og spillerforeningen ut en felles pressemelding, hvor de understreket at det kom til å bli tatt noen vanskelige avgjørelser i tiden fremover.

LES OGSÅ: – Vi starter ikke opp igjen før det er trygt

Én av dem handler om lønnskutt også for de beste.

Ifølge flere engelske aviser lørdag så er det snakk om et mulig lønnskutt på 20 til 50 prosent for Premier League-spillerne, noe som over tre måneder blir en totalsum på cirka 100 millioner pund.

Årsaken, ifølge avisene, skal være at en del av de pengene igjen muligens kan brukes til å sendes nedover i divisjonene for å redde de mindre klubbene som nå stirrer konkursen i hvitøyet.

På fredagens møte skal en redningspakke til lavere divisjoner – uten lønnskutt – også ha blitt diskutert, men utfordringen er at flere av også de større klubbene nå har nok egne utfordringer, spesielt siden ligaen fort kan tape 750 millioner pund hvis sesongen ikke blir fullført – penger som skulle gått til klubbene, men som dermed heller blir til tap.

Ønsker å fullføre i juni

Manchester United sa fredag i en uttalelse at de fullt og helt satser og håper på at den inneværende sesongen blir fullført, men samtidig skal det være stadig flere klubber som forstår at det blir vanskelig.

LES OGSÅ: Dette sa United offisielt fredag

Den største utfordringen er egentlig hvor lenge man kan vente med å fullføre inneværende sesong. Kunne man spilt ferdig i juni og juli – veldig bra. Må man vente lengre – ikke like bra.

Det skal spesielt være tanken på å fullføre inneværende sesong langt utover høsten som skaper problemer.

Avslutter man inneværende sesong i juli så betyr det sannsynligvis også en utsettelse av ligastarten neste sesong. Derfor snakkes det foreløpig mest om ønsket om å fullføre inneværende sesong innen 30. juni – uansett hvor snodig det er når nesten 15.000 briter er smittet av coronaviruset og 750 har dødd.

Fredagen var den verste dagen i Storbritannia så langt.

Skepsis blant spillerne

Samtidig skal det ikke være udelt glede blant spillerne over en mulig løsning hvor man i juni spiller kamp annenhver dag, for eksempel lørdag, mandag, onsdag, fredag, søndag – for å rushe gjennom sesongen innen 30. juni eller eventuelt tidlig juli.

Det er allerede akseptert at oppstarten av sesongen, nærmest uansett når det måtte bli, må bli for tomme tribuner.

Men kamper annenhver dag vil sannsynligvis føre til et rush av muskelskader, slik at spillerne til en viss grad må gamble med sin egen helse.

FRA SKADE TIL MANGE KAMPER: Marcus Rashford var ute med skade til april, men kan muligens returnere når fotballen starter opp igjen – men kanskje da rett til kampbonanza.

Én annen ting er det at spillerne frykter at de blir sendt på jobb foran tomme tribuner uten at coronaviruset faktisk er under kontroll, slik at de i verste fall også blir smittet av det bare fordi det er et desperat ønske om komme i gang igjen med fotballen.

All engelsk fotball er foreløpig utsatt ut april, men det er ventet nye møter til uka før klubbene igjen møtes til en briefing om situasjonen fredag 3. april. Kanskje får vi da noen svar på hva som kan skje ved ulike scenarioer.

LES OGSÅ: Oli Winton: Slik er min løsning hvis sesongen annulleres