Overtok Rooneys EM-rekord

Innbytterne snudde kampen for England. Vi fulgte naboduellen mellom England og Wales.

England 2 – 1 Wales (0-1)

Euro 2016, gruppespill 2
Stade Bollaert-Delelis, Lens
Dommer: Felix Brych, Tyskland

Tre United-spillere var i aksjon for England, da Marcus Rashford debuterte i en alder av 18 år og 229 dager, fire dager lengre unna å være 19 enn Wayne Rooney var da han satte rekorden i 2004.

Men det var Daniel Sturridge som havnet i oppmerksomhetens sentrum da han snudde kampen for Three Lions i torsdagens nabo-oppgjør mot Wales.

bale
FRISPARKKONGE: United-aktuelle Gareth Bale leverte nok en frisparkperle i kveldens kamp.

Det så lenge ut til at Wales skulle greie å holde unna, etter at Gareth Bale nok en gang viste frem frisparkfoten, samtidig som nok en keeper gjorde en slett jobb på hans frispark. Fra 35 meter klinte han til, og skuddet fikk en ekkel dupp foran Hart som fikk to hansker på ballen uten å makte å holde den ute av buret.

Jamie Vardy trengte imidlertid bare 10 minutter på å utligne, og etter et voldsomt England-trykk etter pause fikk Vardy muligheten alene på tre meter da Williams bommet med sin heading. 1-1.

Etterpå fulgte mange frustrerende minutter for England-fansen. England stanget mot en tilsynelatende ugjennomtrengelig walisisk forsvarsvegg i en halvtime, før Daniel Sturridge til slutt fikk pirket inn 2-1 på overtid etter vakre engelske kombinasjoner.

Seieren betyr at England topper gruppa si med sine fire poeng, tett etterfulgt av Wales og Slovakia med tre hver.

Rashford-debut

Rashford england
DEBUT: Marcus Rashford fikk endelig kjenne på følelsen av å spille i et fotball-EM. Friskt innhopp.

Det kanskje mest interessante for United-fansens del var at Marcus Rashford endelig fikk sin EM-debut da han erstattet Adam Lallana etter cirka 75 minutter.

Unggutten rakk ikke å utrette så voldsomt mye, men imponerte likevel mer i løpet av sine 15 minutter på banen enn det Martial gjorde med sine 45 i går.

Alltid villig til å komme på løp, fullstendig uredd og lynhurtig viste han at han har potensiale til å sette preg på allerede dette EM-et. Det spørs imidlertid hvor mye spilletid han får, ettersom både Vardy og Sturridge leverte scoringer i kveldens kamp.

Solid fra den rutinerte duoen

GettyImages-540669922

Det blir nok ingen av de to som stjeler overskriftene i kveld, men i samfulle 90 minutter leverte de to absolutt godkjente prestasjoner. Særlig Rooney utmerket seg med en serie svært gode dødballer som England burde fått uttelling på, mens Smalling/Cahill egentlig hadde kontroll på waliserne gjennom hele kampen.

Med mindre noen av de to sliter med skade eller formen etter dagens kamp, tyder alt på at de blir å se igjen mot Slovakia i gruppens siste kamp.

De to lagenes startellevere:

England: Joe Hart, Kyle Walker, Gary Cahill, Chris Smalling, Danny Rose, Eric Dier, Wayne Rooney, Adam Lallana (Rashford inn, 73), Dele Alli, Raheem Sterling (Vardy inn, 45), Harry Kane (Sturridge inn, 45).

Wales: Wayne Hennessey, Chris Gunter, James Chester, Ashley Williams, Neil Taylor, Ben Davies, Joe Ledley (Edwards inn, 66), Aaron Ramsey, Joe Allen, Hal Robson-Kanu (George Williams inn, 70), Gareth Bale

Endringer: England 0-3 Wales

Mens England altså stiller uforandret fra laget som spilte 1-1 mot Russland, har Wales-manager Chris Coleman foretatt tre endringer.
Inn kommer keeper Wayne Hennessey og midtbanemann Joe Ledley, som begge er tilbake etter skader, og Hal Robson-Kanu. Sistnevnte var mannen som kom inn fra benken mot Slovakia og satte inn målet som sikret 2-1-seier.

LIVE-Oppdateringer:

90+3: Felix Brych blåser av, og da er det klart! England tar sine første tre poeng, og tar dermed også ledelsen i denne EM-gruppa foran Slovakia og Wales som har tre poeng hver. Vi takker for følget, og oppdaterer med en kamprapport snart!

90+1: STURRIDGE SENDER ENGLAND TIL HIMMELS! Når halve England har gitt opp, og det walisiske forsvaret ser ut til å greie å holde unna, gjør Sturridge dette strålende. Først finner han Vardy som legger igjen til Alli som blir taklet, men spissen snapper opp kula, venter ut den walisiske forsvareren og setter ballen kontant i nærmeste hjørne.

GettyImages-540669888

89: Kyle Walker kommer til skuddposisjon, og han får et meget godt treff. Skuddet blokkeres og England får corner. Corneren slås av Rooney, som nok en gang treffer Cahill, men stopperen header over. Kommer ikke over ballen der.

85: Kampen har dabbet litt av, men den walisiske fansen lager et aldeles eksepsjonelt leven på tribunen. Tv-kameraet viser en walisisk tilhenger som sitter nærmest på gråten på tribunen. Tydelig at dette betyr noe for waliserne. Mer stille fra England-fansen, som sikkert hadde forventet mer i kveld.

78: Rashford har virket frisk etter innhoppet, og ser ikke ut til å la seg prege av stundens alvor overhodet. Hver gang han har fått ballen har han utfordret en Walisisk spiller og stort sett kommet seg forbi.

77: Rooney med en lekker dragning på Ramsey før han avslutter nok en gang fra 16 meter. Skuddet blir igjen blokkert fra kapteinen.

76: Det betyr altså at Hodgson har byttet inn tre spisser for England, og det er tydelig hva som er planen. England skal score mål.

73: Det er Adam Lallana som tas ut for å få inn Marcus Rashford. Øredøvende jubel fra den engelske fansen, i det 18-åringen får sin mesterskapsdebut for England!

70: Purunge Marcus Rashford gjør seg klar på sidelinja! Samtidig velger Wales å bytte ut Hal Robson-Kanu for  George Williams.

67: Wales gjør sitt første bytte. Joe Ledley må ut med en skade, og han erstattes av David Edwards.

65: Etter et lite Wales-trykk med to cornere på rappen kontrer England og avslutter ved Sturridge fra 20. Nok en gang blåser han ballen til blokksberg.

63: Nok en stor mulighet. Denne gangen er det Sturridge som får ballen i beina etter en svak klarering av Wales. Avslutningen blokkeres, og Hennessey får utspark. Nå får Wales et lite pusterom.

61: Kjempesjanser for England! Engelskmennene vinner et frispark midt på Wales sin banehalvdel, og Rooney slår nok en god dødball. Etter litt klabb og babb i feltet og flere avslutningsforsøk fra kort hold lander ballen til slutt hos Dier. Fra syv meter avslutter midtbanespilleren utenfor.

59: England kjører kampen nå. Adam Lallana kommer til avslutning fra distanse, og skuddet blokkeres med hånda ut til corner. Ingen straffbar hands der. Rooney slår en bra innsvinger like etter, men ingen makter å sette hodet på ballen.

56: England utligner ved Jamie Vardy! Han trenger bare ti minutter på å sette sitt preg på EM. Et innlegg lander til slutt hos Sturridge som slår tilbake i feltet. Det ser ut som Vardy ligger to meter i offside, men reprisene viser at det er Williams som header tilbake og dermed er det heller ingen offside. Vardy pirker ballen enkelt i mål alene fra tre meters hold!

Vardy

55: Wayne Rooney forsøker seg med en avslutning fra 16 meter. Forsøket på å plassere i lengste hjørne er limpresist, men det er for lite kraft i skuddet og Wayne Hennessey rekker akkurat å få en finger på avslutningen. Nærme der fra kapteinen!

52: Sturridge forsøker seg på en avslutning fra rundt 20 meter. Skuddet havner langt oppe på tribunen blant de Engelskene supporterne bak målet.

50: Wales ligger dypere nå og ønsker nok å forsvare ledelsen samtidig som de vet de har gode kontringsspillere i Bale og Robson-Kanu. Englands bytter gir mer hurtighet og offensiv slagkratft, og det ser ut til at Vardy/Sturridge danner et spisspar.

48: I Kanes fravær ser det ut til at Rooney får ansvaret for å ta cornere. Innsvingeren løftes mot Cahill som header utenfor.

45: Kampen er i gang igjen. Roy Hodgson gjør to bytter i pausen: Vardy og Sturridge erstatter Raheem Sterling og Harry Kane.

PAUSE England har vært det klart førende laget, og Wayne Rooney har styrt fra sin midtbaneposisjon. Kapteinen er nok likevel misfornøyd med at det var han som sørget for frisparket som førte til scoringen. Det er en hel omgang igjen å gjøre det på, men England er nødt til å finne på noe lurt.

45: Og her kommer waliserne igjen! Oppildnet av scoringen forsøkes et overlegg mot Ramsey. Det ender imidlertid i ingenting.

For en kalddusj for England, og så like før pause!

hart
Den, JOE HART, burde du ha stoppet!

MÅL!!!! 1-0 til Wales! Bale gjør som han gjorde mot Slovakia, sender Wales i føringen! Treffer skikkelig godt og ballen dupper ned i Joe Harts venstre hjørne. City-keeperen burde nok ha klart å slå den unna.

40: Rooney forårsaker frispark etter hardhendt behandling av Robson-Kanu. Bale gjør seg klar. 30 meter.

36: NESTEN. God corner fra Rooney, og Smalling header like utenfor.

31: Og ikke før har vi skrevet det, så handser Davies like foran eget mål. England vil naturligvis ha straffe, men dommer Brych er ikke enig i at Davies gjorde det med hensikt.

Nok et kvarter er unnagjort, og dermed kampens første halvtime. England har mer og mer av spillet, og vi sitter med følelsen av at Wales henger litt i tauene her.

29: Nok et engelsk frispark i god posisjon, 30 meter ut. Rooney slår inn i feltet. Smalling er adressat, men han får ikke kontroll. Kunne fort blitt farlig.

27: Walker stormer oppover høyresiden med ballen i beina. Innlegget treffer en forsvarer. Ny corner av Rooney, denne gang mot bakre, hvor Alli går i ryggen på Joe Allen. Frispark til «the Welsh Xavi».

25: Rose stormer fremover, blir forsøkt gjennomspilt av Spurs-kollega Kane, men legges i bakken. Rooney slår inn, finner hodet på Cahill, og keeper Hennessey må være våken. Halvsjanse.

24: Lang ball inn i Englands felt; Hart plukker enkelt.

21: Allí legges ned midt på Wales’ banehalvdel, litt skrått ut til høyre. Kane forsøker seg med direkte skudd, men sender ballen rett til værs og høyt opp på tribunen.

18: England har mye ball, og nå skaffer de seg corner. Rooney igjen, men ingen er klare til å ta imot der ballen faller ned. Ser forresten ut til at Hodgson har innsett at Harry Kane ikke bør ta cornerne i dag, men heller være med og krige inne foran mål.

Det første kvarteret er unnagjort. Dele Alli får en kraftig dytt i ryggen – inne i Wales-feltet – idet han skal prøve å ta imot Rooneys lange, presise fremspill. Ingenting, ifølge dommeren.

England i helhvitt i dag, forresten; Wales i mørkeblått.

12: Rooney forsøker seg fra langt hold, men blåser ballen over.

Frisk åpning på denne kampen.

7: Kjempesjanse til England! Ballen havner hos Sterling, som setter den høyt over! Der burde det ha stått 1-0.

5: Walker holder, og frispark til Wales, helt oppe ved cornerflagget. Lavt inn mot nærmeste stolpe. Ballen klareres, og havner etter hvert hos keeper Hart.

3: Strålende diagonalpasning av Rooney. Corner til England. Rooney tar den, men resultatløst.

0: Cymru tar avspark – og Ashley Williams holder umiddelbart på å rote det til i eget forsvar! Han slipper unna med skrekken.

Dommer Brych stiller klokken, og here we go!

Og så er vi endelig klare for kamp!

Klart for nasjonalsanger.

14.56: Her kommer de!
14.55:
Lagene står klare i tunnelen.

Ingen tvil om hvilket lag som har presset på seg foran denne kampen. Det er ikke Wales…

«We are top of the league, we are top of the league!» Waliserne på tribunene er klare for kamp!

————————————————————————————

Forhåndsstoff fra tidligere på torsdag:

sb

England eller Wales? Vanligvis ender oppgjør de to imellom med engelsk seier, men denne gang er det vanskelig å spå.

Wales, i et EM-sluttspill for første gang i det lille landets historie, fikk som kjent en strålende start på mesterskapet med sin 2-1-seier over Slovakia. Ny trepoenger, denne gang mot storebror England, vil være ensbetydende med avansement fra gruppespillet. Ja, selv uavgjort vil være et godt resultat for waliserne, mye bedre enn det vil være for England, som bare fikk med seg ett poeng fra sin åpningskamp mot Russland.

Statistikken sier England

gb
GARETH BALE – en mann England må se opp for.

Men, selv om Wales øyner sjansen til en skrell, må nok England anses som knappe favoritter. «De tre løvene» har utvilsomt det sterkeste laget – vel å merke på papiret, selv om Wales kan skilte med en verdensstjerne som (stadig?) United-aktuelle Gareth Bale.

Historisk sett er det altså klar overvekt for England. Faktisk må vi helt tilbake til 1984 for å finne sist gang Wales vant et innbyrdesoppgjør de to imellom. Waliserne har heller ikke klart å finne nettmaskene en eneste gang siden den gang for 32 år siden. Det var for øvrig Mark Hughes som ble matchvinner, på en kveld da Mike Duxbury var eneste United-innslag i den engelske leiren.

Nå skal det legges til at de to landene bare  har møttes fire ganger siden. Sist, var i oktober 2011, da den nyinnkjøpte United-vingen Ashley Young sørget for at EM-kvalifiseringkampen på Wembley endte med hjemmeseier 1-0.

Så vil tiden vise hvordan det går torsdag ettermiddag på Stade Bollaert-Delelis i Lens.

Vi følger altså oppgjøret fra kampstart klokken 15.00.