Chelsea v Manchester United: Vitality Women's FA Cup Final

United var lenge best, men tapte FA-cupfinalen

Chelsea hadde ikke tapt en FA-cupkamp siden 2020, og de begynte dessverre ikke nå heller.

United var lenge best på et utsolgt Wembley, men Sam Kerr avgjorde i den andre omgangen etter å ha blitt spilt frem av Pernille Harder.

Nikita Parris ville ha straffespark da hun gikk i bakken innenfor Chelseas boks like før pause, og V Sport-kommentator Petter Veland mente at det så ut til at forseelsen skjedde innenfor, men dommeren var ikke enig, og VAR gjorde heller ikke noe med det.

Se noen av høydepunktene fra finalen:

United sjokkerte Chelsea

Chelsea var kanskje favoritter, men ballen lå i Chelsea-målet allerede etter 20 sekunder.

United suste i angrep (og det er verdt å nevne at Chelsea startet med ballen), og Ella Toone endte opp med å servere Leah Galton, som satte ballen i mål.

Dessverre var Toone i en knepen offside, og assistentdommeren vinket med flagget sitt, og VAR-bildene reddet ikke målet for Uniteds del.

United hadde tydeligvis bestemt seg for å ryste Chelsea, og kanskje gjorde de også det, men det stod uansett fortsatt 0-0.

galtonrusso140523
JUBLET FORGJEVES: Leah Galton og Alessia Russo før de hadde fått med seg at målet ble annullert.

United best i den første omgangen

United fortsatte uansett med å være best.

Stort sett hadde United god kontroll på Chelsea i den første omgangen, og det ble i tillegg skapt en del brukbare muligheter, ofte fra godt og hurtig kontringsspill.

En del av situasjonene endte riktignok ikke med reelle sjanser på grunn av godt forsvarsspill eller dårlige offensive valg fra United, men det ble noen store sjanser også, som Galtons sjanse fra kort hold etter innlegg fra Russo, eller Millie Turners mulighet etter klabb og babb i en dødballsituasjon, hvor Chelseas Ann-Katrin Berger slo til med en imponerende redning etter at Turners skudd endret retning.

Chelsea-sjanser og en kontroversiell straffesituasjon

Chelsea var ikke helt ufarlige de heller.

Lauren James satte formsterke Hannah Blundell på mange prøver, og den tidligere United-spilleren hadde også Chelseas største sjanse da hun headet ballen mot mål (muligens via Millie Turner), men Earps fikk slått ballen i stolpen og ut.

Like før pause trodde mange (inkludert V Sport-kommentator Petter Veland) at det lå an til å bli et straffespark for United da Nikita Parris gikk i bakken, men det ble heller dømt frispark like utenfor. VAR gjorde ikke om på situasjonen, så dermed ble det stående 0-0 til pause.

VILLE HA STRAFFESPARK: Nikita Parris.

Bytter fra begge lag – og så sørget Chelseas superduo for mål

United startet den andre omgangen best også, og da valgte etter hvert Emma Hayes å gjøre noen bytter. Sophie Ingle og Pernille Harder kom inn, og det var spesielt sistnevnte det var grunn til å frykte.

Marc Skinner byttet også inn Rachel Williams for Nikita Parris etter en time, i håp om at hun kunne bli avgjørende i en FA-cupfinale mot Chelsea, elleve år etter at hun ble det forrige gang.

Dessverre var det heller Chelsea som gikk opp i ledelsen i det 68. minutt av kampen. Harder ble spilt gjennom etter at Ladd lot en ball gå litt for lett forbi seg på midtbanen, og Harder slo livsfarlig inn mot bakerste der like livsfarlige Sam Kerr var, og Kerr satte ballen i mål – for tredje gang på rad i en FA-cupfinale.

SENKET UNITED: Sam Kerr.

Noen muligheter på slutten

United la etter hvert om til en trebackslinje, og Lucía García og Aoife Mannion kom inn, men dessverre hjalp det lite.

Alessia Russo fikk en stor sjanse da Batlle serverte henne i det 84. minutt, men United-spissen traff ikke skikkelig, og da ballen havnet hos innbytter Williams etterpå, så fikk Chelsea blokkert.

Større sjanser fikk ikke United, utenom en kaossituasjon på overtid hvor dommeren til slutt dømte et billig frispark til Chelsea, og dermed ble det 1-0 til Chelsea i Uniteds første FA-cupfinale.

skinner140523c
DET GIKK IKKE PÅ SKINNER: Marc Skinner og United klarte ikke å slå Chelsea denne gangen heller.

Manchester United 0–1 (0-0) Chelsea

FA-cupen
Wembley Stadium, London

Mål: 0-1 Sam Kerr (68.).

Manchester United: Mary Earps – Ona Batlle, Maya Le Tissier, Millie Turner, Hannah Blundell (Lucía García, 79.) – Katie Zelem (C), Hayley Ladd (Martha Thomas, 90+1.) – Nikita Parris (Rachel Williams, 61.)., Ella Toone (Aoife Mannion, 79.), Leah Galton – Alessia Russo.
Ubenyttede innbyttere: Sophie Baggaley, Jayde Riviere, Lisa Fjeldstad Naalsund, Estelle Cascarino, Vilde Bøe Risa.

Chelsea: Ann-Katrin Berger – Ève Perisset, Maren Mjelde, Magdalena Eriksson (C), Niamh Charles – Erin Cuthbert, Melanie Leupolz – Lauren James, Jessie Fleming, Guro Reiten – Sam Kerr.
Innbyttere: Zecira Musovic, Sophie Ingle, Jessica Carter, Katerina Svitkova, Johanna Rytting Kaneryd, Pernille Harder, Kadeisha Buchanan, Alsu Abdullina, Jelena Cankovic.

1: Kampen er i gang på Wembley! Det er verdt å nevne at det er videodømming i dag, noe det vanligvis ikke er i kvinnelagets kamper.

1: Wow! Leah Galton setter ballen i mål, men det var dessverre offside. Ella Toone var i en knepen offside.

2: Toone får seg en smell etter en duell med ex-red Lauren James. Tydelig ubehag, men vi får håpe hun kan løpe det av seg.

4: Avram Glazer er til stede på Wembley.

6: Farlig Zelem-innlegg etter godt United-spill, og Berger får slått ballen bort så vidt. United ser mer påskrudd enn Chelsea hittil.

14: Mye mindre som har skjedd de siste minuttene etter en voldsom start på kampen.

15: God United-kontring med Leah Galton og Ella Toone, men så gjør Toone et litt dårlig valg, og det ender med et ikke altfor farlig skudd fra Parris rett på keeper.

17: Lauren James vinner et frispark i meget god innleggsposisjon.

18: Det påfølgende frisparket stusses videre av Eriksson, men ikke til noen blå spillere. Russo plukker opp, og situasjonen er avverget.

22: Farlig United-angrep. Toone spiller frem Batlle på høyrekanten, og hun slår farlig inn i feltet, og Russo lader til skudd. Dessverre var Maren Mjelde der, og fikk banket ballen unna for Chelsea.

23: United spiller seg godt (og dristig) ut av eget forsvar.

28: Lauren James setter Hannah Blundell på prøve igjen, men James’ innlegg går over og utenfor.

30: Katie Zelem sparkes ned, men får av en eller annen grunn ikke frispark. Pussig dømming.

32: Gigantsjanse for Millie Turner og United! Litt kaos i Chelsea-boksen etter et frispark fra midtbanen. Turner får muligheten fra kort hold, og skyter via Mjelde, men Ann-Katrin Berger redder.

33: Chelsea-keeperen får behandling etter redningen, men kan nok fortsette.

37: Kjempesjanse for Galton! Russo slår inn fra høyre, og ballen endrer litt retning før den kommer frem til Galton, som ikke treffer mål.

41: James header ballen (muligens via Millie Turner), og ballen får en litt ekkel dupp. Earps klarer så vidt å få noen fingre på den, og ballen sendes i stolpen og ut. Chelseas klart største sjanse.

43: Batlle går glipp av en god innleggsmulighet etter å ha fått frispark mot seg. Så ganske billig ut.

45+1: Det har blitt lagt til tre minutter i denne førsteomgangen.

45+2: Parris felles, og dommer gir frispark. Men var det innafor? I så fall skal det vel være straffespark, og det er altså VAR her.

45+3: Frisparket ble tatt, og heades over fra Turner, men litt overraskende at det ikke ble brukt mer tid på å sjekke om det skjedde innenfor.

PAUSE.

46: Andre omgang er i gang. Ingen bytter.

49: Chelsea på vei gjennom, men Millie Turner rydder opp.

50: Et Reiten-innlegg skaper litt trøbbel for Le Tissier, men Kerrs heading er ufarlig for Earps.

50: Russo vinner ballen høyt etter Mjelde-feilberegning, men Russos langskudd reddes av Berger.

51: United har ballen inne i Chelsea-boksen, men klarer ikke å skape noe farlig ut av det. Det ble litt for stillestående der, før en dårlig pasning til slutt gjør at situasjonen er over.

53: Toone er gjennom, og går inn mot mål før hun prøver å sentre, men Chelsea får snappet opp ballen, og får den unna, og så avvinkes det for en offside. Toone gikk akkurat litt for tidlig der.

54: Galton er gjennom, men skuddet med feil fot går rett på keeper.

56: Parris slår inn mot Russo, men Chelsea får headet ballen ut til et hjørnespark. Niamh Charles får et gult kort for en situasjon tidligere i angrepet.

57: Hjørnesparket treffer Millie Turners hode, men hun kommer ikke skikkelig over ballen, og det ble ikke spesielt farlig.

57: Sophie Ingle og Pernille Harder kommer inn for Chelsea. Fleming og Leupolz går ut. Harder har vist storform etter returen fra skade.

59: God sjanse for Harder etter litt slurv i United-forsvaret, men skuddet reddes av Earps. Le Tissier fikk forstyrret Harder akkurat nok der.

60: Rachel Williams skal inn for United. Hun har scoret i FA-cupfinalen mot Chelsea før, men hun kan vel ikke komme inn for Russo denne gangen?

60: Pernille Harder ligger nede etter et sammenstøt med Millie Turner.

61: BYTTE: Rachel Williams kommer inn for Nikita Parris.

66: Stor sjanse igjen! Pernille Harder spilles gjennom (så ut som en offside), og slår inn mot Sam Kerr, men Ona Batlle er der og sørger for at United etter hvert får kontroll. Ikke noe tungt flagg i den situasjonen, men mulig VAR ville tatt det om det ble mål.

68: MÅL. Sam Kerr scorer i sin tredje FA-cupfinale på rad. Hayley Ladd bommer på ballen på midten, og Maya Le Tissier opphever offsiden når Harder spilles gjennom. Hun slår ballen til Kerr på bakerste stolpe, som setter den i mål.

72: Niamh Charles erstattes av Jess Carter.

76: Et Zelem-frisparkinnlegg fra dyp posisjon går for langt inn mot mål. Kanskje United burde prøve å få inn Bøe Risa eller García nå?

78: Harder med et innleggsforsøk eller skuddforsøk, men uten at det ble spesielt farlig.

79: DOBBELTBYTTE: Lucía Garcia erstatter Hannah Blundell, og Aoife Mannion kommer inn for Ella Toone. Da blir det nok tre stoppere, og Leah Galton og Ona Batlle som vingbacker?

80: 77 390 blir oppgitt som tilskuertallet.

81: Stor Chelsea-sjanse, men Ingle sender ballen langt over etter forarbeid fra Sam Kerr.

84: Stor United-sjanse! Batlle med glimrende forarbeid, og hun slår inn til Russo som dessverre ikke treffer ballen skikkelig. Ballen går videre til Williams, men hennes skuddforsøk blokkeres.

88: Kadeisha Buchanan kommer inn for Lauren James.

90: Turner stusser ballen videre fra en Zelem-cross, og så header Williams ballen i retning mål, men det blir for tamt, og for lang avstand fra mål.

90+1: Det er lagt til seks minutter.

90+1: BYTTE: Martha Thomas kommer inn for Hayley Ladd like før slutt.

90+3: United farlig frempå, men så ender det med at Alessia Russo header utenfor fra et Katie Zelem-innlegg etter at García og Batlle gjorde en god jobb med å holde ballen i spill.

90+5: Leah Galton vinner et hjørnespark med ganske nøyaktig ett minutt igjen! Earps kommer frem.

90+6: Altfor høyt hjørnespark fra Zelem. Ender med et United-innkast til slutt, og den stusses videre. Fullt kaos i Chelsea-boksen da García slår inn, og Galton får en mulighet, men det er for mange mellom Galton og målet, og så får Berger frispark for… ingenting?