Klart for Manchester-derby

Det ligger an til litt av et prestisjeoppgjør når byrivalene City og United søndag møtes for 150. gang i obligatorisk sammenheng. Kampen går av stabelen på Eastlands, hvor rødtrøyene mer enn én gang har støtt på til dels store problemer.

Siden de lyseblå i 2002/03-sesongen flyttet fra Maine Road og inn på den kommunale leiegården City of Manchester Stadium, har United bare to ganger opplevd gleden ved å kunne dra hjem til Old Trafford med full poengpott. Wayne Rooney og Richard Dunne (selvmål) ordnet 2-0-seier i 2004/05-sesongen, mens Cristiano Ronaldo sikret ligamesterskapet med sitt straffemål i 2006/07. De tre øvrige oppgjørene på CoM har alle endt med hjemmeseire, et faktum som bidrar til ekstra betenkeligheter foran helgens møte. Det, samt det like ubestridelige andre faktum at United bare har vunnet to av syv ligakamper på bortebane denne høsten.

På den annen side har nyrike City vært temmelig ujevne hjemme på eget gress. Riktignok ble Arsenal banket 3-0 sist helg, men tidligere i sesongen har både Chelsea (3-1), Liverpool (3-2) og Tottenham (2-1) fått med seg alle poengene fra sine besøk. Med andre ord – Mark Hughes’ mannskap er langt ifra uslåelige.

Det gjenspeiler seg også i lagets totale poengfangst. 17 poeng på 14 kamper betyr at City befinner seg omtrent der de har hatt for vane å ligge i de senere år, rundt midten på Premier League-tabellen.

Dagsformen avgjørende

Men tabellplassering og generell form spiller uansett liten og ingen rolle når motstanderen heter Manchester United. Da løfter City seg som regel med minimum 100 prosent og spiller langt over evne. Og det er forståelig for en klubb som ikke har vunnet et trofé av noenlunde betydning siden den sikret seg Ligacupen i 1976. At det betyr ekstra mye å vise seg frem mot byens mesterskapsgrossister, fikk vi blant annet beviser på så sent som i forrige sesong, da City som kjent tok hånd om alle de seks poengene i klubbenes to innbyrdes oppgjør. Heldigvis fikk ikke det konsekvenser for rødtrøyenes troféjakt. Men det var da, og ikke nå. Skulle City klare å gjenta suksessen ved denne korsvei, er faren overhengende for at United vil bli stående ribbet tilbake ved sesongslutt.

Se opp for

Vi innrømmer glatt at vi mistenker Robinho for å ha gått inn i City-avtalen med dugg på linsene. Av den grunn skulle vi gjerne hørt ham røpe hva som egentlig foregikk inne mellom ørene da det omsider demret at det befinner seg to Premier League-klubber i Manchester. Men gjort er gjort, og blekket har forlengst tørket under 5-årsavtalen verdt £32.5 millioner. Forhåpentligvis har Robinho lært leksen til en annen gang.

Så langt har 24-åringen fra São Vicente brukt høsten til å gjøre gode miner til slett spill. Han har allerede rukket å score åtte Premier League-mål for sin nye klubb, så det er ingen grunn for Uniteds forsvarsspillere til å innvilge ham sjanser til å pynte på statistikken.

Skadesituasjonen

En liten ankelskade på nettopp Robinho har ført til en viss bekymring for City-ledelsen foran søndagens kamp. Han sto over torsdagens UEFA-cupkamp mot tyske Schalke – en kamp som ble vunnet 2-0 i Gelsenkirchen, men det regnes likevel som sannsynlig at han rekker å bli restituert i tide til møtet med byens stolthet. Også Gelson Fernandez og Pablo Zabaleta vil være tilbake etter skader.

Martin Petrov (kne) og hans landsmann Valeri Boijinov (akilles) er derimot ute. Det samme er etter alt å dømme lyskeskadde Michael Johnson.

Troppen

Hart, Schmeichel, Zabaleta, Richards, Dunne, Ben Haim, Garrido, Ball, Wright-Phillips, Elano, Ireland, Kompany, Robinho, Vassell, Hamann, Benjani, Sturridge, Fernandes, Onuoha, Evans.

Citys 5 siste

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

27. nov.

Schalke 04

UEFA

B

2-0

22. nov.

Arsenal

PL

H

3-0

16. nov.

Hull

PL

B

2-2

9. nov.

Tottenham

PL

H

1-2

6. nov.

Twente

UEFA

H

3-2

UNITED

Med fare for å gjenta oss selv uke etter uke: United MÅ vinne på CoM! Men skal det skje, må laget igjen finne veien til nettmaskene. At det ikke er noen selvfølge vitner siste ukes to strake 0-0-oppgjør om. Likevel er det ikke mer enn to uker siden fem baller ble plassert forbi Stoke-keeperen på Old Trafford, så det snur fort.

Skadesituasjonen

Blant skadelistens altfor mange medlemmer, er Gary Neville og Dimitar Berbatov de to eneste det er et visst realistisk håp for denne helgen. Begge to er tilbake i trening etter henholdsvis lyskeskade og strekk bak i låret, men vil bli gjenstand for inngående studier og nøye oppfølging før de eventuelt får grønt lys til kampen. Se hele skadelisten her

Troppen

(Preliminær): Van der Sar, Kuszczak, Foster, Rafael, O’Shea, Ferdinand, Vidic, Evans, Evra, Ronaldo, Fletcher, Carrick, Anderson, Gibson, Giggs, Park, Nani, Rooney, Tevez, Berbatov, Manucho.

Uniteds 5 siste

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

25. nov.

Villarreal

CL

B

0-0

22. nov.

Aston Villa

PL

B

0-0

15. nov.

Stoke

PL

H

5-0

11. nov.

QPR

LC

H

1-0

8. nov.

Arsenal

PL

B

1-2

Uniteds 10 siste bortemøter med City i Premier League:

Sesong

Res.

Målscorere

2007/08

0-1

2006/07

1-0

Ronaldo (str.)

2005/06

1-3

Van Nistelrooy

2004/05

2-0

Rooney, Dunne (selvmål)

2003/04

1-4

Scholes

2002/03

1-3

Solskjær

2000/01

1-0

Beckham

1995/96

3-2

Cantona (str.), Cole, Giggs

1994/95

3-0

Ince, Kanchelskis, Cole

1993/94

3-2

Cantona 2, Keane

Dommeren

For andre gang på tre uker har Howard Webb fått ansvaret for en kamp som involverer United. Sist var på Emirates, hvor det ikke gikk spesielt bra for rødtrøyene, og Patrice Evra og Michael pådro seg hvert sitt gule. Arsenal ble tildelt tre av den samme fargen, på en dag Webb var rausere med kortstokken enn vanlig. På 12 opptredener har han delt ut til sammen 44 kort, et snitt på 3.67, og samtidig vist at han ikke er redd for å fiske frem det røde om nødvendig. Det har skjedd ved tre anledninger, altså i 25 % av kampene han har dømt.