Skuffelsen fortsetter for Nederland

KARAKTERBOK: Les vår vurdering av United-guttas innsats på sagaøya.

ISLAND – NEDERLAND 2-0:

EM-kvalifiseringskamp i Reykjavík, Island
10. min: 1-0 Sigurðsson (straffe)
42. min: 2-0 Sigurðsson

Nederland entret kampen med tre poeng etter tap for Tsjekkia, og seier mot Kasakhstan. Island på sin side hadde beseiret både Tyrkia og Latvia, og jakter bak gruppeleder Tsjekkia som slo Kasakhstan komfortabelt tidligere mandag kveld.

Med seier kunne Nederland klyve opp til 2. plass, à poeng med Island, men det skulle vise seg å bli alt annet enn en rutinemessig dag på jobben for de oransje.

United-spiller: Daley Blind, Nederland

Blind v Italy

Ble tvunget til å jage kampen ut, etter at forsvarskollega De Vrij gjorde en klønete felling i boksen.

Spilte venstreback på sedvanlig duracellvis, men det er umulig å ikke sitte igjen med tanken av at han egentlig hører hjemme på midten.

Hadde et par brukbare involveringer defensivt. Tok et uendelig løp hjem fra angrep og hindret trolig islandsk scoring et kvarter før slutt da han løp opp en gjennombruddspasning. Dundret ballen hjem fra midten i en uortodoks klarering i første omgang. Er glad i å slå hjem til Cillesen, men spiller i det minste ikke risikabelt.

Velger ofte sikre alternativ, men slår også en del dristige innlegg i boksen og er generelt en større bidragsyter på kanten enn hva han har vært tidligere. Klar forbedring der, altså.

terning3
terning4
terning4

Får plusspoeng for: Gjorde ingen fatale feil, spilte med god ro som vanlig. Fortsatte å trykke på kampen igjennom.

Får minus for: Mister dessverre ballen litt for ofte, og det som ble gjort bra kunne blitt gjort bedre og mer presist.

Stjernefaktor: Konstant «trussel», i den grad man kan si noe sånt om noen på dette nederlandske laget. Flere spektakulære innlegg.

Verdt å merke seg: Spilte i korte ermer og uten hansker. En av tre i oransje drakt som hadde gått for denne kombinasjonen, hvorav samtlige var å finne i forsvaret. De øvrige var Bruno Martins Indi og Stefan de Vrij. Spiller også på et lag som stilte med draktnumrene 1-11, hvilket er en fattig trøst for alle som mener fotballen var best før selvbestemt abort, i en tid der fargesprakende sko dominerer.

terning3

United-spiller: Robin van Persie, Nederland

Van Persie

Fikk en svær sjanse midtveis i første omgang, men satt ballen rett på keeper fra skrått hold. Ble for veik i noen dueller, og klarte ikke å få kontroll over ballen andre ganger.

Kronet det hele med å blåse ballen over mål et par ganger og var irriterende da han stoppet spillet ved å kløne det til bak Islands offsidefelle. Får ikke bunnkarakter for tidvis god timing og plasseringsevne.

terning3
terning2
terning3

Får plusspoeng for: Ikke noe å gi for her.

Får minus for: Klarte ikke å få kontroll over ballen som i gode, gamle dager, og det virker som hans kliniske avslutningsegenskaper er noe som hører til fortiden. Kanskje klarer han å finne fram til det en dag han ikke pakkes inn av røffe islendinger på en dag der gradestokken viser tall farlig nær null.

Stjernefaktor: Et naturlig oppspillspunkt, lagets kaptein og storscorer, men dette var åpenbart ikke hans kveld.

Verdt å merke seg: Spilte uten hansker, men med lang trøye under drakten. Scoret på straffe i forrige kamp mot Kasakhstan, hvilket er hans eneste landslagsmål denne EM-kvalifiseringen, men klarte altså ikke å gjenta bragden.

terning2

Selve kampen:

Island tok imot Nederland på kjølige Laugardalsvöllur hvor de etter hvert har etablert seg som et riktig så sterkt hjemmelag. Nederlenderne har skuffet så langt i EM-kvalifiseringen, og det var ingen trøst å få i nord.

Da kampen var kun ti minutter gammel felte Stefan de Vrij norgesvennen Birkir Bjarnason i straffefeltet, og den spanske hoveddommeren Carlos Velasco hadde ikke noe annet valg enn å peke mot straffemerket. Hiddink valgte å ikke gjøre som sin forgjenger Van Gaal, og beholdt Cillesen på banen for straffesparket. Krul var heller ikke tilgjengelig, men da Sigurðsson var som sine omgivelser, nemlig iskald, gjorde den nederlandske sisteskansen som han ofte gjør på straffespark – slapp inn.

Utover i omgangen ble det nokså livlig, og Nederland så mest til ballen. Men det var elleve resistente islendinger som møtte dem. Gjerrige som de er, med fart i overgangene og nådeløs effektivitet, kombinert med at de faktisk ikke er helt tapt bak en vogn offensivt, gjorde de sakene spesielt vanskelig for hollenderne. Like før hvilen vant vertene et hjørnespark, og da ballen datt ned i feltet benyttet Gylfi Sigurðsson anledningen til å hamre inn sitt andre for kvelden.

Kampen bølget fram og tilbake, og i andre omgang fortsatte kampen slik den hadde begynt. Nederland hadde mye ball, kom til en del innlegg, men gjestenes jakt etter redusering kombinert med islandsk kontringsvillighet gjorde de defensive manglene hos hollenderne pinlig åpenbare. Island var ikke stygge, de var ikke heldige, de var bare bedre og det kunne fort blitt mer enn 2-0.

Hva nå:

Blind og Van Persie avslutter landslagspausen på 3. plass i gruppe A, seks poeng bak Tsjekkia og Island. Etter den særdeles skuffende starten spørs det hvor lenge Guus Hiddink får sitte i sjefsstolen i dikelandet. Uansett kom våre karer seg gjennom oppgjøret med kroppen i behold, hvilket er bra når det er like under syv døgn til United gjester the Hawthorns og West Bromwich.