– Jose sa at hans jobb var å skape et vinnerlag

Nicky Butt forteller om jobben som akademisjef – og forholdet til sjefen.

Nicky Butt har selv skapt historie i United ved å være en del av Class of 92 og deres suksess. Det betyr at han vet alt om hvordan det er å være i et akademi, og hva som må til for å lykkes.

Sånn sett så passer jobben hans som akademi-sjef nå ganske bra, en jobb hvor han er klar på at målet er å utvikle førstelagsspillere, ikke nødvendigvis vinne U18- eller U23-ligaen.

Misliker test og kast-mentaliteten

Det er imidlertid nok av utfordringer.

– Utfordringen med fotballen nå for tiden er kravet om umiddelbare resultater. Eiere kommer inn, bruker mange millioner, både på spillere, kontrakter og managere og de ønsker umiddelbar suksess, sier Butt i et intervju med ESPN.

– Men fotballen fungerer ikke sånn, og i alle fall ikke akademi-fotballen. Du får ikke umiddelbar suksess. Du får det over tid hvis du gir unge spillere sjansen til å utvikle seg.

– Det er mange talenter rundt omkring, men det blir vanskeligere og vanskeligere siden guttene blir plukket opp bare fem, seks eller sju år gamle. Det er latterlig, egentlig, de er jo egentlig fortsatt bare babyer. Jeg blir lei meg når jeg vet at det er lag der ute som kaster ut et nett etter unge spillere, som med fisk, men så bare dumper dem – uten en tanke om at de bare er barn.

– Det er utallige ganger jeg har vært i miljøer hvor barn gråter fordi de har blitt frigitt av en klubb, barn på bare sju eller åtte år.

– Hvordan kan jeg da forklare det til mitt styre når de spør om hvorfor vi ikke fikk kloa i den eller den spilleren, bare fordi jeg ikke mener det er rett å hente så unge barn? Da må nesten vi gjøre det også da, siden markedet er slik.

– Vi gjør det imidlertid på vår måte.

– Mange foreldre har fortalt meg at de elsker at ungene deres, som er hos oss, får lov til både å spille fotball og å være barn.

– Man kan jo ikke bare si at en unge skal være venstreback, høyreback eller spiss. Du må gi dem ballen, la dem spille og gi dem noen få instruksjoner som de kan øve på også hjemme, sier han.

– Jeg er sjefen

42-åringen, som vant seks ligagull og blant annet Champions League som United-spiller selv, sier at han har fått et klart hovedansvar fra Jose Mourinho.

– Han var ærlig med meg da han overtok. Han sa at hans jobb var å igjen skape et vinnerlag av United. Jobben hans var ikke å lede akademiet. Det var min jobb.

– Han la til at han var der hvis jeg trengte hjelp eller støtte, men han påpekte at jeg var akademi-sjefen mens han var førstelagets sjef. Hvis jeg skal være dønn ærlig så er det akkurat slik jeg ønsker det, sier Butt.

Les hele intervjuet hos ESPN her.

Har du også lest dette?

  • Utlignet på overtid

    Manchester United slo tilbake og berget uavgjort takket være to mål av Joshua Bohui.
    19. desember 2017 (11:42)