– Jeg etterlignet bare Basil Fawlty

Tidligere United-keeper Mark Bosnich sier han bare ville imitere den karismatiske hotellverten da han viste en nazi-lignende hilsen på White Heart Lane.

Crystal Palace-keeper Wayne Hennessey er i hardt vær etter en angivelig nazi-hilsen på et bilde lagkamerat, tyskeren Max Meyer, delte på sosiale medier etter en middag med Crystal Palace-troppen i helgen.

Hennessey bedyrer sin uskyld og hevder han bare vinket til kamera og holdt hånden foran munnen for at lyden av ropene hans til fotografen skulle høres bedre.

– Har sagt unnskyld i 22 år

Den walisiske keeperens forklaring virker, mildt sagt, noe tynn, og det samme kan trygt sies om forklaringen den tidligere United-keeperen Mark Bosnich serverte da han gjorde en nazi-lignende hilsen som Aston Villa-keeper på White Hart Lane.

Bosnich havnet forståelig nok i skikkelig trøbbel for opptrinnet i 1996.

ADVARSEL: Mark Bosnich fikk gult kort for opptrinnet på White Hart Lane i 1996. Det var bare småtterier mot reaksjonene som kom i ettertid.

Selv om det er over 22 år siden Bosnich satte sinnene i kok hos de mange jødiske Tottenham-supporterne er ikke situasjonen glemt.

Ikke overraskende bedyrer Bosnich fremdeles sin uskyld og legger skylden, nå som da, i stedet på ingen ringere enn den legendariske hotellverten Basil Fawlty i John Cleese sin skikkelse.

Tottenham-fansen hadde sunget jevnt og trutt på tyskerens navn etter at han kolliderte med Bosnich sesongen før og keeperen ble slått bevisstløs. 

I et Q&A-intervju med fotballbladet «FourFourTwo» utdyper den australske burvokteren opptrinnet.

– Det var ikke et forsøk på å forsvare meg, det var sannheten. Jeg etterlignet Basil Fawlty fordi jeg tenkte på Jürgen Klinsmann, forklarer keeperen med klar hentydning til den eksentriske hotelleierens vanvittige opptrinn da han hadde tyskere på besøk på htellet sitt i «Hotell i særklasse».

ORGINALEN: John Cleese i rollen som hotellverten Basil Fawlty. Foto: Skjermdump Youtube.

Bosnich skjønte imidlertid at opptrinnet hadde gjort Tottenham-fansen rasende og har sagt unnskyld nesten sammenhengende i over to tiår.

– Doug Ellis (tidligere Villa- formann) og Brian Little (daværende Villa-manager) sa til meg at jeg ikke måtte kommentere hendelsen, men jeg sa at det var umulig. Jeg måtte si noe ellers virket det som om jeg hadde noe å skjule. Jeg ringte opp et BBC-program på vei hjem fra kampen ettersom jeg bli slaktet av lytterne og trengte å gi min versjon. Siden den gang har jeg sagt unnskyld til alle som har spurt meg om det, særlig til alle de jødene som ble støtt. Jeg hadde også en jødisk tante som ikke snakket til meg på lang tid så jeg måtte be om unnskyldning en rekke ganger til henne, forklarer Bosnich.

– Ville sende meg til Brøndby

Da Sir Alex Ferguson hentet Peter Schmeichel til United måtte en ung Mark Bosnich vike plass. Da Bosnich skulle erstatte Schmeichel åtte år etter gikk ikke det heller helt etter planen.

Nå røper den tidligere United-keeperen at Sir Alex Ferguson ønsket å sende Bosnich på lån til Brøndby da Schemichel kom til United sommeren 1991.

LÆREMESTER OG ELEV: Da Peter Schmeichel takket for seg i United etter den fantastiske 1998/99-sesongen falt valget på Mark Bosnich som danskens erstatter.

– Jeg hadde trøbbel med å få permanent arbeidstillatelse og Ferguson mente at tre sesonger på lån til Brøndby ville ordne den saken. Jeg snakket med Peter Schmeichel om Brøndby og dro til Danmark for å se på forholdene, men jeg var så fokusert på å bli i England at jeg vendte tommelen ned, forklarer Bosnich i intervjuet med «FourFourTwo».

Dermed reiste Bosnich tilbake til Australia før han signerte for en annen tidligere United-manager, nemlig Ron Atkinson som var sjef i Aston Villa.

Ferguson har senere hevdet at Bosnich manglet de rette holdningene, men det er liket tvil om at skotten i sin tid hadde stor tro på en ung Bosnich første gangen han kom til United.

Var på vei til Liverpool

– Da jeg bare var 15 år gammel, i 1987, dro familien min på ferie til det daværende Jugoslavia og jeg ble kontaktet av en Liverpool-speider som inviterte meg på prøvespill. Kenny Dalglish var manager og oppholdet gikk veldig bra. Dalglish tilbød meg kontrakt umiddelbart men min far sa: «Hør, han har to måneder igjen på skolen. La ham fullføre skolegangen og så kan han komme til dere til starten av neste sesong, forklarer Bosnich.

I mellomtiden fikk Sir Alex Ferguson nyss om det australske keepertalentet.

– Eddie Thomson var manager for Australia og kjente Ferguson. Han tok kontakt med Ferguson og jeg dro på prøvespill i United. Ferguson låste praktisk talt døren og sa: «Du skriver under for oss».

OVERBEVISTE IKKE: Mark Bosnich sin retur til United ble ikke et lykkelig gjensyn verken for keeperen eller klubben, men Bosnich ble både ligamester og klubbverdensmester med United.

Etter Champions League-finalen i 1999 takket Schmeichel for seg i United og Mark Bosnich ble mannen som skulle fylle det enorme tomrommet som dansken etterlot seg.

Det viste seg å bli en tøff oppgave. Bosnich fikk tillit i starten, men mistet etter hvert plassen til veterankeeperen Raimond van der Gouw.

– Schmeichel var en av tidenes største keepere. Selvsagt hvilte det et stort press på meg. Samtidig var min motivasjon å komme til United for å vinne ting ikke først og fremst for å erstatte ham. Jeg vant to troféer i min første sesong med United, påpeker Bosnich.