Ingen nordmenn igjen

Med Mats Møller Dæhlis overgang til Molde er United for første gang siden 1996 en klubb uten en eneste nordmann. Se listen over nordmenn som har spilt i United her.

Helt siden Ronny Johnsen signerte for klubben 10. juli 1996, har det alltid vært en eller flere nordmenn i Manchester United. Onsdag 3. juli 2013 forsvant imidlertid den siste nordmannen som var igjen i klubben da Mats Møller Dæhli signerte for Molde. En epoke som varte 6203 dager er dermed over.

Totalt har det vært åtte nordmenn i Manchester United, hvorav fem av disse har fått a-lagskamper for klubben, mens de tre resterende spillerne har representert United på U 18- og reservelagsnivå.

Her er listen over de åtte spillerne.

Ronny Johnsen (1996-2002)

Johnsen ankom United fra Besiktas sommeren 1996, og spilte seg inn i Sir Alex Fergusons førsteellever så å si fra første stund. Etter å ha debutert som innbytter mot Wimbledon i første ligakamp i 96/97-sesongen, fikk Johnsen 26 ligakamper fra start i sin første sesong, i tillegg til fem innhopp.

I sesongene som fulgte var Johnsen et førstevalg på stopperplassen så lenge han var skadefri, noe som dessverre var litt for sjelden. Han allikevel over 20 ligakamper i sine tre første sesonger i klubben, og tronet United-karrieren med å være en viktig brikke på laget som The Treble i 1999.

Ronny Johnsen
DEN FØRSTE: Ronny Johnsen var første nordmann som debuterte for Manchester United. Her fra FA-cupkampen mot Sheffield Wednesday 18. desember 1996.

Johnsen spilte mye i innspurten av denne sesongen, og måtte legge seg under kniven på grunn av kneproblemer etter at de tre titlene var sikret. Etter dette ble United-karrieren aldri den samme for den skadeforfulgte stopperen, og det ble kun 24 ligakamper totalt i de tre påfølgende sesongene. Han forlot United til fordel for Aston ville 30. juni 2002.

Johnsen fikk totalt 150 a-lagskamper for United, og scoret ni mål.

Ronny Jonsens spillerprofil på United.no.

Ole Gunnar Solskjær (1996-2007, trener 2007-2011)

Den av de åtte nordmennene som har etterlot det største fotavtrykket i klubbens historie, ankom klubben 23. juli 1996 – kun 13 dager etter Ronny Johnsen –  for £1.5 millioner. Solskjær hadde imponert i Molde i en og en halv sesong, og Sir Alex Ferguson håper at den da 23 år gamle kristiansunderen skulle takle overgangen til Premier League. At han skulle takle overgangen godt som han faktisk gjorde, hadde nok allikevel ikke engang Ferguson trodd.

Solskjær kom inn som innbytter mot Blackburn 25. august, etter å ha hamret inn to mål i sin første reservelagskamp for klubben, og det skulle gå kun åtte minutter før han hamret ballen i mål bak Tim Flowers i Blackburn-målet og reddet ett poeng for United. Drømmedebuten var et faktum, og etter den tid så Solskjær seg aldri tilbake.

18 ligamål på 33 kamper i sin første sesong gjorde ham til klubbens toppscorer, og selv om han i årene som fulgte hadde sterk konkurranse om spissplassen i spillere som Andy Cole, Dwight Yorke og Teddy Sheringham, var Solskjær en mann man alltid kunne regne med. Aller best kom dette til syne da han som innbytter avgjorde Champions League-finalen mot Bayern München i 1999 på overtid. Fra den dagen var Ole Gunnar Solskjærs navn for alltid sikret å stå i gullskrift i Manchester United.

Totalt fikk Solskjær hele 376 kamper og 126 mål i United-trøya, noe som plasserer ham på en 16. plass over tidenes toppscorere i klubben. I løpet av sine 11 år som spiller i klubben vant Solskjær seks ligatitler, to FA-cuptitler, Champions League og Interkontinentalcupen, før han bestemte seg for å legge skoene på hylla 27. august 2007.

Etter endt spillerkarriere jobbet Solskjær trener i United frem til han overtok Molde i januar 2011. Han var hovedtrener for Uniteds reservelag fra sommeren 2008, og var med å vinne Lancashire Senior Cup i 2008 og Manchester Senior Cup i 2010.

Ole Gunnar Solskjærs spillerprofil på United.no.

HØYDEPUNKTET: Av alle Ole Gunnar Solskjærs 126 mål var scoringen mot Bayern München det aller viktigste.
HØYDEPUNKTET: Av alle Ole Gunnar Solskjærs 126 mål var scoringen mot Bayern München det aller viktigste – og sikret nordmannen en sentral plass i United-historien til evig tid.

Erik Nevland (1997-1999)

Erik Nevland ble som 19-åring hentet til United fra Viking for £1.5 millioner 2. juli 1997, etter å ha imponert på prøvespill den foregående vinteren (scoret to hat-tricks på tre kamper for junior-/reservelag). Veien frem til førstelagsplass var lang for unggutten, men Nevland fikk allikevel fem kamper totalt i sin første sesong, hvorav én i Premier League.

Sesongen etter scoret Nevland sitt første og eneste mål for Uniteds førstelag, da han scoret i ekstraomgangene i Uniteds 2-0-seier mot Bury i ligacupens 3. runde. Dette ble imidlertid Nevlands eneste kamp for United denne sesongen, og hans siste for Uniteds førstelag.

Nevland fikk dermed totalt seks kamper for United, og scoret i løpet av disse ett mål. I tillegg spilte han 26 reservelagskamper og én kamp på juniorlaget (inkludert prøvespillsperioden). Nevland ble solgt tilbake til Viking for £250.000 19. desember 1999.

Erik Nevlands spillerprofil på United.no.

Henning Berg (1997-2000)

Mannen med 100 landskamper for Norge ble hentet fra Blackburn 11. august 1997 for £5 millioner – noe som var den høyeste summen en engelsk klubb hadde betalt for en forsvarsspiller på den tiden – og gjorde sin United-debut mot Southampton kun to dager senere.

Berg hadde en god førstesesong for United, men måtte etterhvert finne seg i å havne bak Jaap Stam og Ronny Johnsen i køen om stopperplassene. På grunn av Johnsens skadeproblemer og Bergs allsidighet ble det allikevel 103 førstelagskamper for United på Henning Berg før han ble lånt ut til Blackburn i august 2000. Berg var blant annet også med å vinne The Treble i 1999.

Blackburn gjorde overgangen permanent 15. desember 2000 da de kjøpte Berg for £1.75 millioner.

Henning Bergs spillerprofil på United.no.

Magnus Wolff Eikrem (2006-2011)

Magnus Wolff Eikrem hentet fra Molde på sin 16-årsdag i august 2006. Han var en del av Uniteds U 18-lag i sine første to sesonger i klubben, og var i løpet av denne perioden blant annet med å tape finalen i FA Youth Cup mot Liverpool. Til tross for et surt finalenederlag, tok Eikrem store skritt i denne perioden, og avanserte til reservelaget foran 2008/09-sesongen.

De to påfølgende sesongene spilte Eikrem for Uniteds reservelag, og var også på benken for førstelaget ved fem anledninger, både i ligacup og Champions League. Dessverre fikk han aldri debuten for Uniteds førstelag i offisielle kamper, og hans eneste opptreden for førstelaget fikk han da han spilte de siste 12 minuttene mot Dunfermline i en treningskamp 8. august 2007.

Ole Gunnar Solskjær tok med seg Eikrem hjem til Molde 17. januar 2011. Her gjorde han stor suksess med to strake ligatitler, før han nå er solgt til Heerenveen.

Joshua King (2007-2013)

Joshua King ble hentet til United da han fylte 16 år i januar 2007. Kraftspissen fikk to opptredener for U 18-laget våren 2007, og fulgte opp med ti kamper for U 18 og to for reservene sesongen etter, før han som femte – og foreløpig siste – nordmann fikk sin debut for Uniteds førstelag i ligacupens 3. runde 23. september 2009. King spilte da de siste ni minuttene i 1-0 seieren over Wolverhampton.

Joshua King
DEN SISTE: Joshua King er foreløpig siste nordmann med førstelagskamper for United.

I løpet av de kommende sesongene var King med i førstelagstroppen flere ganger, dog uten å få spilletid, før han fikk sin andre kamp i United-trøya 20. november 2012 da han kom inn i Uniteds 0-1 tap borte mot Galatasaray. Dette ble hans siste kamp for klubben før han ble solgt til Blackburn 1. januar 2013.  King var på utlån til Preston, Borussia Mönchengladbach, Hull og Blackburn i løpet av sin tid i United, men rakk både å få to førstelagskamper og å tidvis dominere på reservelagsnivå i løpet av årene han var i Manchester.

Joshua Kings spillerprofil på United.no.

Etzaz Hussain (2009-2011)

United signerte Etzaz Hussain fra Langhus 1. februar 2009 – også han som 16-åring. Den tekniske midtbanespilleren fikk ett innhopp for U 18-laget i sin første sesong, før han den neste sesongen spilte seg inn på laget og noterte seg for 17 kamper og tre mål, samt to kamper for reservene. Hussain spilte også halve 2010/11-sesongen på Uniteds U 18-lag, før han forlot United til fordel for Vålerenga 18. januar 2011.

Mats Møller Dæhli (2011-2013)

Foreløpig siste nordmann i United var Mats Møller Dæhli. Midtbaneeleganten ble hentet fra Stabæk som 15-åring 1. februar 2011, og fikk allerede denne våren fem kamper for U 18-laget. Den påfølgende sesongen ble Dæhlis store høydepunkt i United-trøya. Han var han glitrende i sine 24 kamper for U 18-laget, skrev under proffkontrakt med United på sin 17-årsdag 2. mars og ble kåret til årets akademispiller i klubben sesongen 2011/12.

Det var forventet at Dæhli skulle ta ytterligere skritt i 2012/13-sesongen, og en plass på reservelaget virket ikke som  noen uoppnåelig oppgave for midtbaneeleganten. Dæhli leverte nok en god sesong for U 18-laget, men mulighetene for reservene lot vente på seg, og det ble med kun to kamper for reservene, i tillegg til 23 for U 18-laget.

3. juli 2013 ble det klart at Mats Møller Dæhli forlater United og vender snuten hjem til Norge og til Ole Gunnar Solskjærs Molde. Dermed er United for første gang siden juli 1996 et lag uten en eneste nordmann.