Joshua KING

Angrep
Fullt navn: Joshua Christian Kojo King
Født: 15 jan. 1992, i Oslo
Nasjonalitet: Norsk
Høyde: 180 cm
Fra: Vålerenga, 15. jan. 2008
Debut: LC, 23. sep. 2009, innb. Wolves (H) 1-0
Siste kamp: CL, 20. nov. 2012; innb. Galatasaray (b) 0-1
Utlån: Preston, Borussia M, Hull, Blackburn
Til: Blackburn, 2. jan. 2013
Øvrige etter United: Bournemouth
Landskamper: Norge

Spisstalent fra Vålerenga

Sterk og hurtig angriper med gode goalgetter-egenskaper, som både kan spille ren spiss og på kanten, og med et utvilsomt potensial til å nå langt som fotballspiller. Men dessverre, ikke i Manchester United.
Etter å ha tilbrakt en måneds tid på lån i Blackburn Rovers, skrev han den 2. januar 2013 under på en 2½-årskontrakt med de blåhvite fra Ewood Park.

Oppdaget på fotballskole

United fikk opprinnelig øynene opp for King da han i 2007 deltok på Ole Gunnar Solskjærs sommerskole. Han skrev under for rødtrøyene på 16-årsdagen i januar 2008, og begynte deretter ved United-akademiet i juli samme år.

Joshua King gjorde seg sterkt bemerket, først på klubbens U18-lag og senere for reservene. Med sistnevnte kom han i 2009 inn fra benken da Bolton ble beseiret i Lancashire Senior Cup-finalen.

Førstelagsdebut

King fikk sin første opptreden for Uniteds førstelag da han kom inn mot slutten av ligacupmøtet med Wolverhampton i september 2009. Riktignok var det bare et kort innhopp, cirka 10 minutter, men King rakk likefullt å gjøre seg bemerket.
Den fine innsatsen til tross; det skulle gå mer enn tre år før han igjen fikk slippe til. Det skjedde høsten 2012, i Champions League-møtet med Galatasaray i Istanbul. Der ble han sendt utpå etter 85 minutter, og rakk ikke å få gjort noe verken fra eller til.

P.S.: I begge disse opptredenene kom King inn fra benken for å erstatte Danny Welbeck.

Utlån

Selv om Joshua King måtte nøye seg med disse to innbyttererfaringene som United-spiller, fikk han flere sjanser til å utvikle seg i andre klubber.
I august 2010 ble han for eksempel sendt på et fem måneder langt utlån til Preston, hvor han fant nettmaskene én gang på ti opptredener.
Deretter takket han ja til et sesonglangt utlån i Bundesligaklubben Borussia Mönchengladbach, et opphold som dessverre skulle vise seg å by bli mislykket. Halvveis ut i låneperioden ble partene enige om å avslutte samarbeidet, og King dro tilbake til Manchester etter bare to opptredener.

Endelig spilletid

Vel hjemme igjen fra Tyskland rakk han knapt å åpne kofferten før han ble sendt på et nytt låneoppdrag, denne gang til Championship-klubben Hull City.
Og her fikk den unge angriperen omsider nyte godt av litt tillit. I alt 19 ganger trakk han tigertrøyen over hodet, og skaffet seg dermed en god dose nødvendig spilletid frem mot sommerferien.

Landslaget kaller…

Nå håpet nok både King selv, og mange andre, at erfaringen fra Championship-spill med Hull ville føre til innpass i Sir Alex’ førstelagstropp. Men slik skulle det ikke gå. Til tross for at han i løpet av høsten 2012 etablerte seg på det norske landslaget, ble det med den nevnte innbytteropptredenen i Istanbul.

…og Blackburn

Da så muligheten til et låneopphold i Blackburn dukket opp, nølte ikke King med å slå til. Mannen som hentet ham, Henning Berg, fikk riktignok sparken få uker senere, noe som utløste en viss usikkerhet med hensyn til Kings muligheter til å få forlenget oppholdet hos de blåhvite. All usikkerhet ble imidlertid ryddet av veien. Like over nyttår i 2013, kom da også kunngjøringen om at nordmannen hadde skrevet under på en permanent kontrakt og dermed var blitt Blackburn-spiller på heltid.

Sesong Totalt Liga FA LC EC Andre
2009/10 0-1-0 0-0-0 0-0-0 0-1-0 0-0-0 0-0-0
2012/13 0-1-0 0-0-0 0-0-0 0-0-0 0-1-0 0-0-0
Totalt: 0-2-0 0-0-0 0-0-0 0-1-0 0-1-0 0-0-0
Tilbake til spilleroversikten