– Hvordan vi stoppet Messi og Barcelona

En bare 20 år gammel Lionel Messi var allerede en av verdens beste spillere. Wes Brown mimrer tilbake til hans møte med argentineren i 2008.

«Ingen sklitaklinger»

– Jeg husker at de ordene gikk rundt og rundt om i hodet mitt før kampene mot Barcelona i semifinalene i Champions League. Det var drillet inn av Ferguson. Det var min jobb å holde et øye med Lionel Messi, og instruksjonen var enkel.

«Ingen»

«Sklitaklinger»

– Det var beskjeden. Igjen og igjen. 

Wes Brown mimrer tilbake til oppgjørene mot Barcelona i 2008 og skriver om møtet med Messi i spalten «UTD Unscripted» for Manutd.com.

– Messi var bare 20 år da, men han var allerede en av verdens beste. Alle visste alt om ham. Han og Ronaldo var unge, men de hadde begge vært inne på topp tre-listen i Ballon d’Or-kåringen, og vi trente med Ronaldo daglig.

Men dette var første gang vi skulle møte Messi. Vi fyrte oss opp.

– Som spiller gleder du deg til kampen med en gang trekningen er unnagjort. Noen av oss tenkte at det ville blitt en stor finale om vi møtte Barcelona i Moskva, heller enn nå, men uansett møter man de beste lagene med de beste spillerne. Det er det man ønsker.

– Og dette Barcelona-laget var i en helt annen klasse 

STEPPET INN FOR VIDIC: Da Rio Ferdinands stopperkollega Nemanja Vidic ble skadet gikk Wes Brown inn i midtforsvaret sammen med ham. Det viste seg å være en god erstatter.

– Se bare hva de endte opp med å og få til. De dominerte i Spania og var det beste laget i Champions League de neste tre årene. Vi visste at det var et fantastisk lag.

Men de visste også hvor gode vi var. 

Rio Ferdinand og Nemanja Vidic var det fryktinngytende stopperparet. Wes Brown spilte høyreback. Slik var det så og si hele sesongen. Men Vidic fikk en skade før det første oppgjøret mot Barcelona.

Brown måtte inn på stopperplass.

Camp Nou

Fokuset før vi gikk inn på Camp Nou var ganske enkelt. Dette er den store kampen. Det blir tøft, men vi kan håndtere det. Rak rygg, holde seg til planen og håpe at en sjanse vil dukke opp. 

En sjanse dukket opp.

Daværende Barcelona-stopper Gabriel Milito blokkerte en heading fra Ronaldo med hendene etter bare noen minutter. Ronaldo har til nå scoret på fem av seks straffer denne sesongen.

Han bommer. 

– Vi begynner å fomle litt og jeg husker godt Barca-fansen. Vi kunne ikke høre noen ting. Rio kunne stå fem meter unna meg, men om han ikke så på meg mens han ropte var det nytteløst.

MANNEN MED PLANEN: Sir Alex Fergusons instruksjoner til Wes Brown var med på å stoppe Messi i 2008. Her sammen med sin assistenttrener Carlos Queiroz på Camp Nou.

– Siden vi ikke kunne høre hverandre var det enda viktigere at vi holdt fokus og alltid orienterte oss. Jeg holdt fokus og snakket med meg selv:

– Hvor er Pat?

– Hvor er Rio? 

– Hvor er Owen? 

Messi-planen

Det er ikke enkelt å stoppe spillere som Messi. Man må frustrere ham og prøve å få ham til å ha en dårlig dag på jobben, skriver Brown.

– Du har én stemme i hodet som som sier «ingen sklitaklinger på Messi», men en annen som sier «du kan klare det».

– Men det kan du ikke. Det er en felle.

– Akselerasjonen hans med ball er helt enorm. Det er ikke mange som er raskere der ute. Går du for en sklitakling, eller kommer hakket for sent inn i duellen, er han borte fra deg.

Brown skriver om den enkle beskjeden han fikk av Ferguson når det kom til å stoppe den argentinske magikeren. 

Folk tror det var en stor kompleks plan, men det var ikke det.

– Wes Brown om å stoppe Messi

 

– Når Messi får ballen vil vi ikke at han skal ha masse rom. Går han inn i banen. Følg ham. Noen andre tar seg av rommet du etterlater deg.

– Det var i grunn en simpel taktikk. Men folk tror det var en stor kompleks plan, men det var det ikke.

ENDTE I JUBELBRUS: Etter semifinalene mot Barcelona dro United til Moskva hvor de vant over Chelsea etter straffekonkurranse. Herlig gjensyn!

Taktikken virker og United kan fly hjem etter en god målløs kamp mot den catalanske storheten. 

Wes Brown skriver videre om det nervepirrende returmøtet på Old Trafford, troppen som vant Champions League i 2008, og mye mer i innlegget. Det er verdt en kikk.

Les innlegget i sin helhet her.


La Liga-ekspert Petter Veland bombarderes med spørsmål om Barcelona og svarer på så mange som mulig på to minutter!

BARCELONA PÅ 2 MINUTTER: