sancho2243

Hvor forsvant en av Europas mest kreative spillere?

Raphaël Varane var kanskje sommerens største fangst, men Jadon Sancho var spilleren United brukte mest penger på.

Det var ikke spesielt rart etter at han hadde herjet i Bundesliga over flere sesonger. Han leverte innimellom Messi-liknende tall på mål og assist, og driblet seg forbi de fleste utfordringer.

Etter EM-spill og litt sykdom i forbindelse med United-overgangen fikk Sancho et drøyt kvarter i ligaåpningen mot Leeds, en drøy halvtime i neste kamp mot Southampton og har så startet de tre siste United-kampene – bare for å bli tatt av i alle tre.

Det er ganske forståelig. Sancho har ikke fått vist noe av det som gjorde ham så interessant for United.

0 målpoeng

Så er det selvsagt fortsatt tidlig: Sancho har bare 220 minutter med spilletid for United så langt, 184 minutter i ligaen men det er null mål og null målgivende for et United som altså har scoret 12 mål på fem kamper.

I Bundesliga forrige sesong scoret han i snitt hver tredje kamp, samtidig som han var topp tre på målgivende.

Expected goals i Dortmund forrige sesong var 0,3 per kamp. I United er den så langt 0,08.

Expected assist i Dortmund var da også 0,28 per kamp. I United er den så langt 0,01.

Kun 1 gjennombruddspasning

Sancho var også blant Europas aller beste på å slå det som ble karakterisert av Wyscout som «smarte pasninger», altså gjennombruddspasninge eller helt avgjørende pasninger som hadde som mål å åpne motstandernes forsvar. Ingen i Europa slo heller de pasningen bedre enn Sancho.

I løpet av hans 220 første minutter i United har han imidlertid kun slått én slik pasning – og den endte hos keeper i stedet for å sende Aaron Wan-Bissaka alene med keeper på overtid mot Leeds.

sanch2243
EN GJENNOMBRUDDSPASNING: Jadon Sancho mot Leeds, men ballen ble fanget av keeper.

Få positive pasninger

Sancho var også blant Bundesligas beste forrige sesong på å slå pasninger som fikk laget lenger frem i banen.

Han var også blant Europas 20 beste på offensive løp – bedre enn alle United-spillere var det i Premier League.

Ingen i Europa var heller bedre enn Sancho til å sende vellykkede pasninge til en lagkamerat som var 20 meter eller mindre fra motstanderens mål.

Så langt har han ikke vært i nærheten heller på noe av dette i Premier League.

Så langt har han slått fire av disse pasningene han var Europas beste på forrige sesong.

Jack Grealish er best i Premier League, med 16 slike pasninger, foran Mohamed Salah med 14 og Paul Pogba med 12.

Sancho har slått 12 pasninger fremover i banen i Premier League denne sesongen, mens hele 43 pasninger har gått bakover i banen. Bare én av fem pasninger fremover i banen, altså.

I Bundesliga forrige sesong var det 50-50 mellom pasninger fremover og bakover i banen.

sancho323
HAR STARTET I TRE KAMPER PÅ RAD: Men Sancho ble byttet ut i alle tre – også i denne mot Newcastle.

Dribler ikke lenger

Sancho var også blant Bundesligas aller beste driblere, men har ikke vært til å kjenne igjen på det i United.

180 ganger utfordret Sancho én mot én eller forsøkte å drible forrige sesong. Det var 56 ganger mer enn nestemann på lista, og han lykkes med cirka halvparten av forsøkene.

Til sammenlikning har han 12 dribleforsøk så langt i United. Best er Adama Traore med 80 (!!), men også Mason Greenwood har over dobbelt så mange dribleforsøk som Sancho til nå.

Alt dette understreker at den Sancho United-supporterne har sett ikke er den Sancho som United egentlig kjøpte.

Samtidig sier det veldig mye om potensialet i 21-åringen, muligheten for forbedring.

Så gjenstår det å se om kantspilleren starter også mot West Ham. Sancho har altså startet de tre siste kampene, men beholder han plassen også søndag? Det svaret får vi 14.00 søndag.

TIPP LAGET, VINN DRAKT: Fristen for West Ham-kampen er søndag 12.00.