Hvem skal til VM?

VM-kvalifiseringen nærmer seg slutten. Les hvilke United-spillere som kan forberede seg på Brasil-tur i 2014!

Det nærmer seg slutten på en lang VM-kvalifisering, men i mange av gruppene er det fortsatt ikke avgjort hvem som tar seg til sluttspillet i Brasil i 2014.

Totalt har United rundt 20 spillere som drømmer om et brasiliansk eventyr neste sommer.

Før neste United-kamp, mot Southampton den 19. oktober, spilles flere avgjørende kvalifiseringskamper verden over, og i oversikten nedenfor kan du lese hvordan United-spillernes landslag ligger an før innspurten.

Japan – klare for sluttspill

Shinji Kagawa er allerede klar for Brasil-VM.
Shinji Kagawa er allerede klar for Brasil-VM.

I Asia er lagene delt inn i to grupper hvor de to beste fra hver gruppe kvalifiserer seg direkte til sluttspillet. De to tredjeplassene skal så møtes til en playoff hvor vinneren skal spille mot et lag fra Sør-Amerika om retten til VM-billett.

Shinji Kagawa og hans Japan hadde full kontroll i sin gruppe og sikret gruppeseieren i juni da kvalifiseringen i Asia ble avsluttet.

Neste kamper: Serbia (b), fredag 11. oktober (privatlandskamp) og Hviterussland (b), tirsdag 15. oktober (privatlandskamp).

Mexico – ekskludert for første gang på 24 år?

1990 var forrige VM som ble arrangert uten Mexico, og hvert år siden har de også nådd åttendelsfinalen i sluttrundene. Men med hele fem uavgjorte i kvalifiseringen for Nord- og Sentral-Amerika og Karibien har de grønne slitt mer enn forventet, og etter tap mot Honduras og USA i forrige landslagspause kan Javier Hernandez & Co potensielt ende opp uten VM-spill.

Laget ligger tre poeng bak Honduras på tredjeplassen som sikrer direkte avansement. Selv om Mexico vinner sine to siste kamper, mot Panama (H) og Costa Rica (B), kan det bli vanskelig å passere Honduras. Fjerdeplassen er mer realistisk, og Panama er den store motstanderen om den plassen. Panama har samme antall poeng som Mexico, og ligger kun fremfor på antal scorede mål, men Mexico må likevel sies å være favoritter. Panama møter altså først Mexico på bortebane, og i siste kamp møter de gruppeleder USA. Om Mexico kommer på fjerdeplass må de ut i playoff mot vinneren av kvalifiseringen i Oseania, New Zealand.

Neste kamper: Panama (h), lørdag 12. oktober og Costa Rica (b), onsdag 16. oktober.

Brasil – hvem får drømmen oppfylt?

Som vertsnasjon er Brasil naturligvis allerede sikret en plass i VM og spiller derfor ikke kvalifisering. Likevel er det høyst interessant å se hvem av United-spillerne, om noen som får en plass i sambatroppen.

Det gikk lenge rykter om at Anderson ønsket å forlate United for å få sjansen til å vise seg verdig for landslagssjef Luiz Felipe Scolari, mens de skadeutsatte tvillingene Rafael og Fabio naturligvis også ligger langflate etter å få oppleve VM på hjemmebane. Ingen av brasilianerne har spilt for A-landslaget i 2013, og ingen er med i troppen nå heller. Rafael har nok den beste sjansen av United-brasilianerne.

Neste kamper: Sør-Korea (b), lørdag 12. oktober (privatlandskamp) og Zambia (n), tirsdag 15. oktober (privatlandskamp).

Ecuador – Valencia håper på sitt andre VM

Antonio Valencia og Ecuador er foreløpig inne på sikker plass.
Antonio Valencia og Ecuador er foreløpig inne på sikker plass.

Med to kamper igjen ligger Ecuador an til direkte avansement – men bare på grunn av bedre målforskjell enn Uruguay. Nøkkelkampen blir utvilsomt hjemmekampen mot nettopp Uruguay kommende fredag. Ecuador har en tøff sistekamp mot Chile på bortebane, men det har også Uruguay, som møter Argentina på hjemmebane.

Antonio Valencia har tidligere vært med i ett VM (2006) da Ecuador tok seg til åttendelsfinalen i Tyskland. Skulle alt gå skeis i de siste kampene bør laget uansett klare playoff-plassen som gir dem en ny mulighet mot Jordan, men det er også en teoretisk mulighet for at både Uruguay og Venezuela går forbi.

Neste kamper: Uruguay (h), fredag 11. oktober og Chile (b), onsdag 16. oktober.

Chile – Henriquez med som joker?

På plassen foran Ecuador finner vi Chile. Avansementet er ikke sikret, og to vanskelige kamper mot Colombia og nettopp Ecuador venter. To poeng skiller Chile fra Ecuador og Uruguay. Men Chile kan i verste fall ende på femteplass, så flybilletten til Brasil kan sannsynligvis snart bestilles likevel, siden Jordan i en eventuell playoff burde være overkommelig.

Spørsmålet sett med røde øyne er om United-spiss Angelo Henriquez eventuelt vil få en plass i det chilenske laget. 19-åringen er for tiden på utlån i Real Zaragoza og om formen hans der fortsetter så bør det slett ikke være utenkelig at han får være med. Hittil står spissen med to mål på tre kamper for Chile, og han er med i troppen til de to avgjørende kampene.

Neste kamper: Colombia (b), fredag 11. oktober og Ecuador (h), onsdag 16. oktober

Belgia – så godt som klare

Uniteds nysignering er i praksis klar for VM.
Uniteds nyeste signering er i praksis klar for VM.

Med 2-0 seieren over Skottland ble Belgias sterke generasjon med den ferske United-spilleren Marouane Fellaini på midten i praksis klare for Brasil-VM. Med poeng i neste kamp mot gruppetoer Kroatia er avansementet et faktum også i teorien. Eventuelt kan de bli klare for Brasil-VM ved å slå Wales på hjemmebane om det skulle bli tap mot Kroatia.

Og hvem vet? Kanskje har Adnan Januzaj også bestemt seg for hvilket land han skal spille for innen den tid?

Neste kamper: Kroatia (b), fredag 11. oktober og Wales (h), tirsdag 15. oktober.

Skottland – uaktuelle for VM

Nå er det lenge siden landslagskaptein Darren Fletcher har spilt for Skottland grunnet sin tarmsykdom, men vi tar med de mørkeblå likevel. Laget har slitt i gruppe A, og nå handler det egentlig bare om å bli beste britiske lag i en gruppe som også inneholder Wales. Skottene kan altså allerede nå begynne å konsentrere seg om neste høsts EM-kvalifisering siden det er for langt frem til andreplassen i gruppen.

Neste kamp: Kroatia (h), tirsdag 15. oktober.

Danmark – håp for Lindegaard?

I gruppe B kjemper fire lag om playoffplassen bak suverene Italia. Armenia og Tsjekkia har ni poeng, mens Bulgaria foreløpig har den avgjørende 2. plassen med fire poeng mer. Innimellom der ligger Danmark med sine 12 poeng. Danskene møter Italia og Malta på hjemmebane i de to siste kampene, og med seier i begge kampene holder det at Bulgaria får et poengtap mot enten Armenia (B) eller Tsjekkia (H).

Anders Lindegaard står imidlertid ikke mye i mål for United om dagen og da blir det også lite med spilletid på landslaget. Stephan Andersen er for øyeblikket førstekeeper med Kasper Schmeichel som reserve, og slik forblir nok prioriteringen om ikke Lindegaard får fast plass et sted.

Neste kamper: Italia (h), fredag 11. oktober og Malta (h), tirsdag 15. oktober.

Nederland – favorittene har innfridd

Van Persie for Nederland
Van Persie jubler over VM-plass.

Nederland er klare for VM, og Robin van Persie har vært en viktig bidragsyter. United-spissen er ikke overraskende toppscorer i den europeiske VM-kvalifiseringen med sine åtte mål. Van Persie har et lite problem med tåa, og kan være usikker til minst én av de resterende kampene.

Alexander Büttner har uttalt at han har ambisjoner om en VM-plass, men da er nok venstrebacken avhengig av mer spilletid i United eller på et eventuelt utlån. Büttner er ikke med i troppen til Nederland, og han har ikke landskamper fra tidligere.

Neste kamper: Ungarn (h), fredag 11. oktober og Tyrkia (b), tirsdag 15. oktober.

Portugal – i duell med Russland

I gruppe F kjemper Portugal og Russland om gruppeseieren. Med to hjemmekamper igjen mot Israel og Luxembourg ligger Portugal ett poeng bak Russland, som i sine to siste kamper spiller mot Luxembourg og Aserbadsjan på bortebane. Under vanlige omstendigheter skal det kunne gå bra for Russland, og Portugal må altså sannsynligvis ut i playoff.

Nani står uten mål for landslaget i VM-kvalifiseringen og bør ta seg sammen om plassen i elleveren skal beholdes.

Neste kamper: Israel (h), fredag 11. oktober og Luxembourg (h), tirsdag 15. oktober.

Nord-Irland – ikke denne gangen heller

Vi må tilbake til 1986 for å finne forrige gang Nord-Irland kvalifiserte seg til et VM, og heller ikke i Brasil vil vi få se de grønne trøyene. Dermed blir det en god sommerferie på Jonny Evans neste år.

Neste kamp: Aserbadsjan (b), fredag 11. oktober og Israel (b), tirsdag 15. oktober.

England – tåler de presset?

inni_sak_michael_carrick_for_england_mot_montenegroDet er ingenting å si på engelskmennenes engasjement rundt landslaget. Laget har fortsatt gode sjanser til å komme seg til Brasil, men det virker som det folk og eksperter er mest opptatt av er å finne ut hva som gjøres galt i engelsk fotball for tiden.

England leder fortsatt puljen sin, og er klar for VM med seiere i de to siste kampene. Men avstanden ned til Ukraina og Montenegro er på bare ett poeng, så det er ikke mye trøbbel som skal til før England havner i play-off, eller i verste fall ikke en gang klarer det.

United har vært sterkt representert i kvalifiseringen med Phil JonesChris SmallingMichael CarrickTom CleverleyWayne RooneyAshley Young og Danny Welbeck. I tillegg vil nok også Wilfried Zaha håpe på en VM-plass neste sommer dersom England skulle kvalifisere seg, selv om han har slitt med spilletid for United hittil. Så blir det spennende å se hvor mange av de åtte som eventuelt kan sette seg på flyet til Brasil. Rio Ferdinand har for øvrig gitt seg.

Neste kamper: Montenegro (h), fredag 11. oktober og Polen (h), tirsdag 15. oktober.

Spania – tøff konkurranse for De Gea

I femlagsgruppa finner vi Spania på toppen av tabellen, med én kamp mindre spilt. All fornuft tilsier at Spania havner fremfor Frankrike selv om det akkurat nå er bare målforskjell som skiller de to landene.

David de Gea har vunnet EM med både U17- og nå nylig U21-landslaget, men på A-landslaget er konkurransen betydelig tøffere. Iker Casillas er foreløpig førstevalg med Pepe Reina og Victor Valdes som reservekeepere. De Gea, som ble kåret til årets målvakt i Premier League i fjor, bør imidlertid være nærmere enn noen gang nå, spesielt siden Iker Casillas har slitt med spilletiden i Real Madrid.

Neste kamper: Hviterussland (h), fredag 11. oktober og Georgia (h), tirsdag 15. oktober.

Frankrike – må sannsynligvis i play-off

Dersom spanjolene gjør jobben i sine to hjemmekamper må Frankrike belage seg på playoff. Patrice Evra har vært litt inn og ut på venstrebackplassen med Gael Clichy som største utfordrer.

Neste kamper: Australia (h), fredag 11. oktober (vennskapskamp) og Finland (h), tirsdag 15. oktober.

NB! Spillere som ennå ikke har debutert for sitt respektive A-landslag er ikke inkludert i oversikten.