Husker du?

Manchester United la pre-season til Skandinavia før den historiske Treble-sesongen i 1998/1999. Her får du et tilbakeblikk!

Det er tolv år siden United åpnet Skandinavia-turneen foran 22,000 elektriske tilskuere på Bislett. Fergies disipler åpnet med uavgjort mot Vålerenga, men gikk siden ut som knusende seierherrer mot Brøndby i Danmark og Brann i Bergen.

27/7/1998: Vålerenga – Manchester United 2-2 (1-2)

På Bislett Stadion gjorde Roy Keane comeback etter ti måneder på sidelinjen, mens Solskjær stilte fra start på laget Ferguson sendte utpå.

Manchester United var faktisk heldige denne kvelden. Allerede etter syv minutter viste talentfulle John Carew hva som bodde i ham når han brukte kroppen til å holde Henning Berg unna, før han smalt ballen hardt inn i Peter Schmeichels nærmeste hjørne.

Men det tok ikke lang tid før United, anført av en opplagt Solskjær, både utliknet og snudde kampen. Nordmannen var regissør når Scholes kunne sette ballen i det tomme buret, og scoret selv – som vanlig – sikkert alene med keeper når han fikk muligheten. Dermed gikk lagene til pause på stillingen 2-1 til Manchester United.

Etter hvilen var det et heltent Vålerenga-lag som entret gressmatten, og Oslo-laget hadde drøssevis med sjanser. Men det ble med Bjørn Viljugreins ene, og sluttresultatet ble 2-2 og uavgjort. Publikum var ikke i tvil om at de hadde fått valuta for pengene denne kvelden.

Kampfakta

Sluttresultat: Vålerenga IF – Manchester United 2-2 Mål: VIF: John Carew, Bjørn Viljugrein. MUFC: Paul Scholes, Ole Gunnar Solskjær.Uniteds lag (4-4-2): P. Schmeichel, G Neville, Berg, Johnsen, P Neville, Keane, Beckham, Butt, Giggs, Scholes, Solskjaer.Innbyttere: Irwin, Sheringham, Cole, Cruyff, Curtis.Tilskuertall: 22,000

31/7/1998: Brøndby – Manchester United 0-6 (0-2)

I neste kamp på Skandinavia-turneen skulle Sir Alex Fergusons herremenn få det betraktelig enklere. På Parken i København var det 28,000 tilskuere for å se gulkledde danske seriemesterne mot stjernegalleriet fra Manchester.

Det skulle riktignok ta 33 minutter før United gikk opp i ledelsen i en målfest av en kamp. Men derfra og ut handlet det bare om de engelske stjernene. Teddy Sheringham ga United ledelsen kvarteret før pause, og like før pause doblet målfarlige Paul Scholes til 2-0.

Etter hvilen måtte man vente 20 minutter på nettkjenning, men da fikk man til gjengjeld se angrepsfotball i verdensklasse. Innbytter Andy Cole startet løpet, mottok en glimrende ball av David Beckham, og sette ballen inn til 3-0. Etterpå fulgte en periode hvor den danske seriemesterenn hadde noen skuddforsøk – uten å sette keeper Schmeichel på noen særlige prøver. I løpet av de siste 25 rant det inn ytterligere tre scoringer.

Etter 71 minutter, og nok et glimrende angrep, noterte Teddy Sheringham seg for sin andre scoring. Like etter fikk Andy Cole notert seg for sitt andre, mens innbytter Jordi Cruyff fastsatte sluttresultatet til hele 6-0 ett minutt på overtid.

Kampfakta

Sluttresultat: Brøndby – Manchester United 0-6Mål: MUFC: Sheringham (2), Scholes, Andy Cole (2), Jordi Cruyff.Uniteds lag (4-4-2): Schmeichel, G Neville, Stam, Johnsen, Irwin, Beckham, Keane, Scholes, Giggs, Sheringham, Solskjær.Innbyttere: UkjentTilskuertall: 28,000

4/8/1998: SK Brann – Manchester United 0-4 (0-2)

I det tunge regnværet i Bergen var det en hvitkledd forsvarsspiller fra Manchester som stjal showet.

Det var kommet til Uniteds siste kamp på Skandinavia-turneen, og nå ventet Bergensbesøk for United-spillerne. Fra sist kamp hadde Fergie lagt om formasjonen fra den vante 4-4-2, til en 4-3-3 med Scholes litt bak spissduoen Cole/Solskjær.

På en regntung gressmatte skulle det ta et lite kvarter før United og Solskjær presenterte seg, men nordmannens heading snek seg over fra god posisjon. Men Brann hang godt med den første halvtimen, og lagene hadde to store muligheter hver før United omsider skulle gå opp i ledelsen på et frispark. Venstreback Denis Irwin smalt frisparket inn via muren, og samme mann doblet ledelsen bare ett minutt senere da Solskjær ble felt innenfor straffefeltet. Dermed kunne United-spillerne gå til pause på stillingen 2-0.

United gjorde tre bytter i pausen, og blant spillerne som kom inn var populære David Beckham som hadde erstattet Solskjær.

Bare ti minutter etter sidebyttet skulle United gå opp i ledelsen 3-0. Igjen var det forsvarsspiller Denis Irwin som scorte, og dette på nok et straffespark. Dermed norterte iren seg for hat-trick – og det som venstreback – etter 55 minutter.

I motsetning til den jevne førsteomgangen, handlet alt om de for anledningen hvitkledde seierherrene fra Manchester. Når det nærmet seg slutten, fikk det fremmøtte publikummet servert et verdig punktum på Skandinavia-besøket.

En leken Andy Cole trikset seg på fantastisk vis forbi en forsvarsspiller, og smalt ballen nydelig inn forbi vertenes målvakt. Utvilsomt kveldens scoring, og den siste sådan. Kampen endte altså 4-0, og nå vendte Manchester United hjemover til det som den gang het Charity Shield.

Kampfakta

Sluttresultat: Brann – Manchester United 0-4Mål: MUFC: Denis Irwin (3), Andy ColeUniteds lag (4-3-3): Schmeichel, Curtis, Stam, Berg, Irwin, P. Neville, Butt, Keane, Cole, Scholes, SolskjærTilskuertall:16,100

Lagoppstillinger og tilskuertall er hentet her og hos The Forgotten Fixtures.

Fikk du oppleve Manchester United-stjernene på nært hold under Skandinavia-turneen? Logg inn og del historien din!