– Har gjort et scoop med Büttner

TAKTISK ANALYSE: Analysehjørnet viser hvordan United vant mot Wigan.

Av: Analysehjørnet

Du kan også følge Analysehjørnet på Facebook og twitter.

Manchester United gikk ut i en 4-4-2 formasjon med Chicharito og Danny Welbeck på topp. Inne på laget var også nyervervelsen Alexander Büttner som henviste Patrice Evra til benken.

I de første kampene denne sesongen så har vi sett at United har slitt når begge kantene har operert sentralt i banen når vi angriper mot etablert, og denne kampen var intet unntak. United gikk inn med både Giggs og Nani når de angrep mot etablert forsvar, og de slet med å bryte gjennom et tett og kompakt Wigan-lag som tettet igjen sentralen.

Mot Everton i første seriekamp så forsøkte United seg på samme taktikk med å dra Welbeck og Nani inn i banen i spill mot etablert,som fungerte veldig dårlig. Og vi så mange av de samme tendensene til det krampaktige spillet i første omgangen. Nani ble ofte spilt opp feilvendt i mellomrommet og det endte ofte opp med et dårlig touch eller at en Wigan-spiller fikk tak i ballen. Men United slet også med at Rafael ikke kom seg høyt nok i banen som gjorde at United mistet bredden på høyrekanten. På venstrekanten så var Büttner aktiv gjennom 90 minutter. Men også han kom for sent høyt i banen når Ryan Giggs søkte seg innover. Så tidvis i denne kampen så angrep United mot etablert forsvar uten breddeholdere, og jeg tror at dette var en av årsakene til at United slet med å produsere de helt store sjansene i første omgangen.

Wigan gikk ut i sin etter hvert vante 3-4-3 formasjon som automatisk ble til en 4-5-1 når de forsvarte seg. Wigan skal ha honnør for at de forsøkte å spille fotball når de hadde ballen,og dette er vell en av årsakene til at Roberto Martinez har fått det gode rykte som han har. Uavhengig av hvilket lag dette Wigan-laget møter så forsøker de å spille offensiv fotball,og det klarte de også tidvis denne lørdags ettermiddagen.

Interplay analyse :

Welbeck og Chicharito

Denne konstellasjonen høres veldig bra ut på papiret men fungerer per dags dato ikke godt nok i praksis. Welbeck og Chicharito er begge bakromspillere som liker å strekke forsvaret med sine bakromsløp der de konstant ligger å lukter på offisdelinjen. Mot Wigan så var arbeidsfordelingen klar, Danny Welbeck var den som skulle falle ned i mellomrommet sammen med med Giggs og Nani mens Chicharito skulle ligge øverst. Dette var selvfølgelig situasjonsbestemt, men det var Welbeck som oftest falt ned i dette berømte mellomrommet, dette fungerte til ok +.

Danny Welbeck fører ballen altfor mye og for lenge som gjør at bevegelsene rundt han stopper opp. Han har heller ikke den pasningsfoten som gjør at han kan stikke gjennom til de andre frontspillerne. Dette gjorde at United mistet den lille edgen som de så sårt trengte i første omgangen når de stanget mot et komptakt Wigan-lag :

Her blir Welbeck spilt opp i mellomrommet og han rettvender seg. Her kan han spille gjennom Giggs som da mest sannsynlig vil være alene mot Al-Habsi eller 1v1 mot Gary Caldwell. Men Welbeck vil gjøre alt på egen hånd og fortsetter føringen med ball :

Wigans midtbanespillere kommer til å klarere ballen unna. Dette her er en fase av spillet som Welbeck er nødt til å utvikle skal han kunne klare å danke ut v.Persie og Rooney på sikt.

United manglet bredde

Dette er et tydelig eksempel som viser hvor like Welbeck og Chicharito er som spillere. Her går begge to inn i samme rommet og det er enkelt for Wigans forsvar å lese bevegelsene. Men jeg mener at dette bildet viser hvorfor United slet som de gjorde i første omgangen. At Nani går inn er greit, men da må bevegelsene rundt mellomromspillerne være gode samtidig som at backene må komme opp som breddeholdere.

Vi ser her at forsvaret til Wigan tar ut bevegelsene til Welbeck og Chicharito, og Nani er da nødt til å forsøke et skudd fra 35 meter. Jeg mener at skal man få det beste ut av Nani så må han ligge bredt for så å sette han opp 1v1 mot back. Nani er ikke en typisk mellomromskant ala David Silva som trekker seg inn og åpner opp forsvar med utsøkte pasninger. Eneste fordelen jeg ser med å trekke Nani inn i banen når man angriper mot etablert er at man kan få satt han opp i gode skuddposisjoner, men vi vet alle at det går lang tid mellom hver gang han treffer med skuddene sine. Og når i tillegg Rafael ikke kom høyt nok i banen, som vi ser på bildet,så fikk Wigan organisert laget sitt og de rensket unna de få innleggene som kom. Under skal vi set at både Giggs og Nani har gått inn sentralt i banen. Denne situasjonen ender også opp med at Wigan klarerer ballen unna etter at Welbeck slurver i mottaket. Det vi ikke ser på disse to bildene er at Rafael og Büttner står igjen på midtbanen,som gjør at United nok en gang mister alternativt bredt når de angriper.

Nani og Giggs har trukket seg inn og det er dårlig avstandsforhold og dybdeforhold mellom Chicharito og Welbeck. Begge to ligger på linje og dette gjør at midtstopperne til Wigan får enkle arbeidsforhold. United har heller ikke breddepunkter hvis ballen havner på foten til Scholes.

United tok etter hvert grep – justerte Nani og Rafael i pausen

De største sjansene til United i første omgangen kom etter at Nani lå bredt der han ble satt opp 1v1,eller når han startet bredt og gikk på diagonale innløp i bakrom. I 2.omgangen så kom Rafael og Büttner mye høyere opp i banen når United angrep mot etablert forsvar, og begge to var direkte involvert to av de fire målene som ble scoret i denne omgangen.

 • Oppspill på en feilvendt Ryan Giggs som flikker ballen videre til Chicharito

 • Chicharito spiller støtte til Giggs

 • Giggs spiller Nani direkte gjennom

Her kommer Rafael høyt i banen samtidig som at Nani kommer til innlegg på kanten av 16-meteren. Innlegget er presist men Welbeck klarer ikke å styre innlegget i mål.

United rettet på dette til 2.omgangen som helt klart var medvirkende til at United snudde kampen til sin fordel :

United gjorde følgende grep i 2.omgangen :

 • Nani holdt bredden

 • Rafael kom høyere i banen

 • Giggs fortsatte med å vandre inn i banen

 • Büttner gikk høyere når United angrep mot etablert

 • Både Rafael og Büttner er høyt i banen når United angriper mot etablert

 • Dette ga United mer bredde i angrepet

 • Büttner punkterte kampen med sin 3-0 scoring

Rafael før og etter pause:

Dette bilde viser hvor Rafael beveget seg offensivt i første omgangen

Mens dette bildet viser hvor han beveget seg i 2.omgangen.

Büttner før og etter pause:

Her ser vi at Büttner ikke involverte seg så mye offensivt i 1.omgangen

Men i 2.omgangen var han mye mer aktiv og dette resulterte i mål og assist.

Dette er rett før 1-0 målet til Paul Scholes. Her blir Nani spilt fri av Carrick på høyresiden og innlegget ender etter hvert opp på foten til Scholes og United går opp til 1-0.

Nani før og etter pause:

Her ser vi innleggene til Nani i 1.omgang

Mens dette er innleggsforsøkene i 2.omgangen. Den ene blå pilen kan regnes som assist (gul)

Konklusjon :

 • United hever seg betraktelig i 2.omgangen og vinner fortjent

 • United er farligst når de angriper med kantspillere som ligger bredt

 • United er best når de dytter backene høyt i spill mot etablert og lager 2v1 bredt

 • United ser ut til å ha gjort et scoop med Alexander Büttner

 • United er nødt til å bli bedre i sitt spill mot etablert forsvar

Sjekk Analysehjørnets nye nettside her.

Følg Analysehjørnet på facebook : https://www.facebook.com/Analysehjornet

Følg Analysehjørnet på twitter : https://twitter.com/Analysehjornet

Enig eller uenig? Logg inn og si din mening nederst.