– Han er vanskelig…

– Men også et geni som vil gi United umiddelbar suksess. Les flere reaksjoner om Van Gaal her.

De som har lest seg opp på Louis van Gaal vet det kanskje allerede. Av mange får han strålende kritikker, men samtidig er bildet mer nyansert enn det.

I fredagens engelske aviser tar journalistene også tak i det andre som følger med en eventuell ansettelse av Louis van Gaal.

Snakket før Van Gaal ble United-aktuell

Fernando Soriano, administrerende direktør i Manchester City og tidligere Barcelona-direktør, snakket faktisk om Van Gaal under et seminar i Forente Arabiske Emirater forrige måned, mens David Moyes fortsatt var United-manager.

Uttalelsene kom altså før nederlenderen ble koblet til United, og må sies å være interessante. Han mente at Van Gaal er en «vanskelig og tøff person», og at folk ikke liker ham.

– Hvis folk ikke behandler deg godt, så glemmer du ikke det. Når du da en dag gjør en feil så tar de livet av deg. Det har jeg sett i mange klubber. Louis van Gaal har vært en veldig god trener i mange klubber, men stilen hans er vanskelig. Det samme skjedde i Barcelona og Bayern München.

– Han er veldig tøff og folk liker ham ikke, men han vinner. Men, en dag vinner han ikke, og da blir alle rundt sinte og vil forsøke å avslutte det hele. Det fungerer i filmer, men ikke i virkeligheten, sa Soriano på møtet i Østen.

schollGarantert suksess

Mehmet Scholl, Bayern-legenden som blant annet spilte mot United i Champions League-finalen i 1999, sier mye det samme, til The Guardian.

– Han er veldig streng og nøyaktig. Spillerne får sjansen til å gjøre som han sier eller så forsvinner de ut og han velger noen andre i stedet. Han er veldig god med yngre spillerne, men alle steder han har vært så har han vel hatt noen problemer både med de største stjernene og støtteapparatet.

– Det kan være 26, 27 spillere i en tropp, og han er ute etter kanskje 14 som kan følge ham, 14, 15 eller 16. Det han er god til er å jobbe på treningsfeltet. Der er han briljant, og det er der spillerne lærer.

– Det kan kanskje bli vanskelig for en spiller som Wayne Rooney, som kanskje ikke har så mye å lære. Da blir det tøft når treneren sier: Dette må du gjøre helt annerledes. Alt du har gjort til nå – du må forandre det, sier Scholl.

Som likevel mener Van Gaal blir en suksess, om United virkelig velger ham.

– Ja, han er rett trener for United nå og United vil få suksess med ham. Uten tvil. Han krever imidlertid en masse fra spillerne, så etter en del måneder, eller ett eller to år, så blir det vanskeligere å ta til seg det han sier. Spillerne er jo ikke datamaskiner. Av og til blir hjernen full. Da blir man utslitt. Man mister energi, og det var det som skjedde da Van Gaal ledet Bayern. Det er også da han tyr til yngre spillere siden de bare vil lære, lære, lære.

Torsdag kom det frem at Louis van Gaal trolig blir ansatt i United senest onsdag neste uke.