– Hadde vært verre med eiere fra Saudi-Arabia

– Jeg er sikkert blitt litt mykere med årene når man ikke står midt oppe i det, men jeg er akkurat like mye imot eierne og den gjelden de påførte United.

Publisert Sist oppdatert

Denne uka er det 15 år siden Glazer-familien overtok klubben vår. United.no ser derfor nærmere på diskusjonene rundt og kampen mot amerikanerne DA og NÅ!

LES OGSÅ: Dette sa han i 2005: – Uniteds framtid står på spill!


Lars Gråbergsveen sto på barrikadene og sloss mot Glazer-overtakelsen i 2005. Han var Shareholders Uniteds (forløperen til MUST, red.anm.) talsmann i Norge, og gikk inn i kampen mot oppkjøp med hud og hår.

Han forteller at han har trukket seg mer tilbake, men har på ingen måte forandret standpunkt og misliker sterkt at United i 2005 ble offer hva mange karakteriserte som «fiendtlig oppkjøp».

– De bare suger penger ut av klubben, sier 36-åringen, som imidlertid trøster seg med èn ting:

– Det hadde vært enda verre med eiere fra Saudi-Arabia med oljepenger. Da tror jeg kanskje at jeg hadde revurdert hele interessen for United.

– En lærerik tid

I 2005 var Gråbergsveen en ung og engasjert mann på 21 år.

– Selv om det gikk som det gjorde, var det veldig artig da det sto på som verst. Jeg ser tilbake på tiden som lærerik, pluss at jeg ble kjent med mange nye folk.

Strategien til Shareholders United var å sikre seg nok aksjer i Manchester United til å få innflytelse og om mulig en plass i styret.

Mange skandinaver ble med i kampen. Nærmere tre tusen fra Norge, Sverige og Danmark meldte seg inn, og United-Supporteren skrev blant annet om en norsk United-supporter (som ønsket å være anonym) som kjøpte aksjer i Shareholders United for 70.000 kroner.

Ved juletider 2004 eide organisasjonen rundt fire prosent av aksjene i Manchester United, men målet var i hvert fall å få ti prosent og med litt tid et betydelig innhugg i klubbens aksjeportefølje.

– Vi hadde 30 prosent som mål slik at Glazer ikke kunne få mer enn 70 prosent av aksjene.

– Det var kanskje vel ambisiøst, men det var reelle planer og diskusjoner med noen aktører. Vi skulle kanskje hatt mer penger og mer innsikt i det finansielle, men det ville vært snakk om å ta opp store lån, forklarer han United-supporteren.

DA OG NÅ: Lars Gråbergsveen i Shareholders United senhøsten 2004, faksimile fra United-Supporteren den gangen.

– Vi fikk mobilisert bra

Optimismen var tidvis stor i 2004/2005 om at Shareholders United i kompaniskap med den uavhengige supporterorganisasjonen IMUSA samt fanzinene «United We Stand», «Red News» og «Red Issue» skulle klare å stoppe oppkjøpet.

Når ting gikk som de gjorde, er ikke Gråbergsveen redd for å karakterisere deres kamp for et nederlag.

– Ja, det ble tap. Helt klart et tap. Fordi hovedmålet var å få hindret oppkjøpet.

– Med fasit i hånd, var det andre ting Shareholders United kunne gjort for å stikke kjepper i hjulene på Glazer?

– Nei, jeg tror faktisk ikke det. Her var det snakk om så astronomiske summer at det er ikke mye man kan få gjort. Det hjalp riktignok ikke, men likevel mener jeg vi fikk mobilisert bra.

– Følelsene for laget vil alltid være der

Da kampen mot overtakelsen endte med tap, ble det en splittelse i Uniteds supporterskare.

Noen valgte å forbli lojale mot klubben uansett hvem som var eiere, mens enkelte vendte Old Trafford ryggen og sverget på å ikke sette sine føtter på Drømmenes Teater før Glazer var borte.

Gråbergsveen var ikke i den kategorien, men innrømmer at Glazer-kjøpet har ført til at han besøker Old Trafford sjeldnere enn før.

MYKERE MED ÅRENE: Lars Gråbergsveen (iført kul United T-shirt) er blitt tobarnsfar og etter eget utsagn mykere med årene, men 36-åringen er fortsatt like mye imot Glazer som da han i 2004/2005 var med å kjempe en innbitt kamp mot overtakelsen. Foto: Privat.

– For meg var det aldri full stopp. Jeg var på Old Trafford senest for et par år siden da faren min fylte 60 år. Jeg har vært på Old Trafford flere ganger etter oppkjøpet, men det har vært en god nedtrapping. Det er blitt mer bortekamper og Euro away.

– Hvordan er følelsene dine for United i dag?

– Det er veldig sammensatt spørsmål.

– Følelsene for laget kommer alltid til å være der, det er det ingen tvil om. Derimot alt det utenomsportslige som eksempelvis Glazer, men det går mer på den moderne fotballen generelt. Pengekjøret, oppkjøp av enkelte klubber, skyhøye overgangssummer, TV-penger, sponsorer, alt som tar bort fokus fra selve fotballen. De tingene kan jeg spare meg for, forteller United-supporteren som ofte ser Uniteds TV-kamper sammen med likesinnede på Oslo-puben Bohemen.

36-åringen medgir at han i 2005 aldri hadde satt penger på at Glazer fortsatt ville eie Manchester United 15 år senere.

– Jeg hadde nok tippet at de hadde cashet inn før.

– Det er mulig at finanskrisen i 2008 endret planene, men det er spennende å se hva som skjer på hjemmebane for Glazer. De taper en del penger nå om dagen. De sitter jo blant annet på en del kjøpesenter som nå i coronatider neppe går så bra. Men hvis de trenger cash så kan de bare selge klubben og uansett sitte igjen med en pen fortjeneste. På den annen side genererer United penger for dem hvert år.

Den tidligere talsmannen for Shareholders United vil helst ikke tippe om hvorvidt Glazer eier United også om fem år frem i tid.

Derimot mener han at Florida-familien er skruppelløs hvis de først bestemmer seg for at de ønsker å selge.

– Det handler bare om penger.

– Jeg tror ikke de har noen spesielle krav til hvilke de selger til. Hvis de trenger penger og noen legger pengene på bordet så selger de uansett. Hvis vi ser på det som skjer på banen, det sportslige, kan det se ut som om det er noe langsiktighet, men det igjen betyr ikke at et salg ikke kan skje hvis Glazer trenger penger og pengene er der, avslutter Lars Gråbergsveen.

Powered by Labrador CMS