Tyskland ble for sterke

Tom Cleverley (bildet) var en av tre United-spillere som startet for England i 0-1-tapet mot Tyskland i tyskernes sjette strake seier på Wembley.

England møtte en av sine virkelige rivaler da Tyskland gjestet Wembley tirsdag kveld. Den eldre garde husker Englands 4-2-seier mot tyskerne på samme arena i VM-finalen i 1966, men etter den tid har det stort sett vært Tyskland som har trukket det lengste strået i mesterskapssammenheng – blant annet i semifinalene i VM i Italia i 1990 og EM i England i 1996 (også den kampen ble spilt på Wembley). Sist lagene møttes i mesterskap, i kvartfinalen i VM 2010, vant Tyskland 4-1 i åttendedelsfinalen.

Selv om gjestene fra kontinentet har vært både det sterkeste mesterskapslaget – og også det sterkeste laget i de innbyrdes oppgjørene mellom de to – i flere årtier, har også engelskmennene et par store kvelder mot Tyskland siden VM-triumfen for drøye 47 år siden: England slo Tyskland 1-0 i gruppespillet i EM i 2000 (begge lagene røk imidlertid ut av gruppen), og ikke minst den berømte 5-1-seieren i München i kvalifiseringen til VM 2002. England hadde før tirsdagens kamp imidlertid ikke slått Tyskland på Wembley siden 12. mars 1975! Tyskerne har vunnet alle de fem spilte kampene mellom lagene på arenaen siden.

Tre United-spillere fra start

Tirsdag var det altså duket for nok et oppgjør mellom de to fotballstormaktene, og selv om det kun var snakk om en treningskamp for de to VM-klare landene, vil det alltid være mye prestisje som står på spill når England og Tyskland møtes til dyst. Roy Hodgson og hans gutter ønsket helt sikkert også å vise seg fra en bedre side enn de gjorde i 0-2-tapet mot Chile fredag. Tyskland på sin side kom til kampen med et 1-1-resultat mot Italia på fredag i lomma.

Tyskland stilte med et reservepreget mannskap på Wembley, med fravær i form av spillere som Manuel Neuer, Bastian Schweinsteiger, Sami Khedira, Mesut Özil og spissene Miroslav Klose og Mario Gomez. England stilte et lag som er nærmere sin antatte førsteellever, og Roy Hodgson fant plass til United-spillerne Chris Smalling, Tom Cleverley og Wayne Rooney i startoppstillingen.

Mertesacker sender Tyskland i ledelsen

England kom godt i gang på Wembley, og var minst på høyde med gjestene de første 45 minuttene av kampen. Det skjedde imidlertid ikke så mye foran de to målene i førsteomgang, men dessverre for de hvitkledte vertene var Per Mertesacker presis med et hodestøt fem minutter før pause. Arsenal-stopperen steg til vers på et innlegg i etterkant av en corner og stanget ballen inn i hjørnet utenfor Joe Harts rekkevidde.

Steven Gerrard hadde et godt langskudd kun et par minutter etter Tysklands mål, men ballen strøk tverrliggeren og landet på feil side av nettaket. Dermed kunne Tyskland, for anledningen i grønne overdeler, gå til pause med en 1-0-ledelse.

MATCHVINNER: Per Mertesacker er høyest på et innlegg og stanger ballen i mål like før pause.

Gjestene holder unna

Andreomgang startet mer fartsfylt og åpent enn den første, og etter kun fem minutters spill hadde Marco Reus hatt to gode sjanser for gjestene, mens Daniel Sturridge hadde slått et farlig innlegg fra venstrekanten, som en tysk lugg såvidt fikk klarert. Den første som virkelig var nær scoring i andre halvdel av kampen var imidlertid Andros Townsend, som feide avgårde en kanon i stolpen fra 25 meter etter 57 minutters spill.

Kampen fortsatte å være relativt jevnspilt utover i omgangen, og England hadde kanskje et ørlite overtak i banespillet, men det var Tyskland som kom til de største sjansene innimellom alle byttene. Særlig Sidney Sam var nær scoring da han plutselig var alene med Joe Hart, men Leverkusen-spillerens lobborsøk gikk over og utenfor etter halvspilt andreomgang.

JARDE TAK: Wayne Rooney i duell med Tysklands Lars Bender.
HARDE TAK: Wayne Rooney i duell med Tysklands Lars Bender.

England presset på for å utlikne Tysklands ledelse det siste kvarteret, og Chris Smalling var en av spillerne som forsøkte seg, da han headet over og utenfor etter en corner etter 80 minutters spill. Det ble dog med forsøkene for England, og Tyskland kunne gå av Wembley-matten som seierherrer – for sjette gang på rad mot England på denne arenaen. Forrige gang England slo Tyskland på Wembley var, som nenvt, helt tilbake til 12. mars 1975, og Englands Tyskland-kompleks på nasjonalarenaen slipper ikke taket.

United-spillerne helskinnet gjennom

Tom Cleverley ble byttet ut mot Jack Wilshere i det 64. minutt, og Wayne Rooney ble byttet ut mot Ross Barkley i det 71., mens Chris Smalling spilte hele kampen. Rooney var livlig på topp uten å skape det helt store; Tom Cleverley leverte godkjent i sin sentrale midtbaneposisjon, noe Chris Smalling også gjorde som stopper. Smalling var også farlig frempå på en corner ti minutter før slutt, men headingen gikk over og utenfor.

Ingen av United-spillerne så ut til å pådra seg noen smeller i løpet av kampen, noe som selvsagt er gode nyheter foran helgens bortekamp mot Cardiff og de andre United-kampene de kommende ukene.