– Når det gjelder fortiden, er det helt og holdent fortiden

Gareth Southgate håper inkluderingen av Mason Greenwood i den provisoriske 33-mannstroppen før EM viser at det famøse opptrinnet på Island ligger i fortiden.

Tirsdag tok landslagssjefen ut en bruttotropp med 33 spillere. Den skal reduseres til 26 spillere neste tirsdag.

United-kaptein Harry Maguire er med. Midtstopperen kjemper en kamp mot klokka for å rekke onsdagens Europa League-finale mot Villarreal.

Som ventet er også Dean Henderson, Luke ShawMarcus Rashford og West Ham-utlånte Jesse Lingard inkludert.

Mason Greenwood er også i troppen, selv om han nok er en av dem som står i fare for å ryke ut når syv mann forsvinner fra troppen. 19-åringen står med bare én landskamp.

– Fortiden er helt og holdent fortiden

Den kom i form av et innhopp borte mot Island før forrige sesong. Greenwood kunne nok fort ha fått flere minutter i den påfølgende kampen mot Danmark, hadde det ikke vært for at han og Phil Foden inviterte to islandske jenter opp på hotellrommet, mot både landslagets og Islands smittevernregler.

Begge to de Manchester-baserte ungguttene ble sendt hjem sporenstreks etter hendelsen.

Southgate håper nå at involveringen av Greenwood viser at opptrinnet ligger bak dem.

– Når det gjelder fortiden, er det helt og holdent fortiden. Jeg snakket med Mason før vi valgte ham til U21-landslaget i mars, for å gjøre det helt klart, sier Southgate i forbindelse med tropputtaket.

FERDIG MED ISLAND-SAKEN: Gareth Southgate håper inkluderingen av Mason Greenwood viser at han har lagt det uheldige opptrinnet på Island bak seg.

– Jeg håper inkluderingen av ham på denne provisoriske listen viser at vi er glade for å velge ham. Når unge mennesker gjør feil, beveger vi oss videre, slik vi gjorde med Phil (Foden).

Landslagssjefen påpeker at Greenwood har flere kvaliteter England kan få bruk for.

– Han er en helt enestående avslutter, det er det ingen tvil om. Han er er en annen ung, ung spiller, der helheten i spillet hans fortsatt er i utvikling, men der han åpenbart har et eksepsjonelt talent når det gjelder avslutninger. Det var derfor vi valgte ham i september.

Shaw: – Veldig glad

En annen som er tatt ut i den provisoriske troppen – og som nok også vil være blant de 26 spillerne Southgate tar med seg til EM – er Luke Shaw.

Venstrebacken blir av mange ansett som sesongens beste venstreback i Premier League og starter etter alt å dømme onsdagens Europa League-finale i Gdansk, når United møter Villarreal.

Med tropputtak og et potensielt Europa-trofé, erkjenner Shaw at det er en spesiell uke.

– Jeg er selvfølgelig veldig glad for å bli tatt ut i England-troppen igjen, sier Shaw under tirsdagens pressekonferanse før møtet med Villarreal.

SPILT SEG INN I EM-DISKUSJONEN: Luke Shaw har levert en aldeles strålende sesong i United-trøyen.

25-åringen påpeker dog at han fortsatt ikke er sikret EM-billett helt ennå:

– Det er en 33-mannstropp, og det er bare plass til 26, så det er fortsatt en jobb igjen å gjøre. Ingenting er avgjort ennå og jeg må fortsatt vise Gareth hva jeg kan, sier Shaw, som forteller at han ikke er i EM-modus helt ennå:

– Fokuset mitt er åpenbart på treningen som kommer nå (United trente rett etter presseseansen, journ. anm.) og på finalen i morgen. Jeg gleder meg til å – forhåpentligvis – spille finalen og nyte kampen. 

Rashford tror på engelsk EM-gull

Selv om de seks United-spillerne nå er tatt med i 33-mannstroppen, er det altså ikke sikkert at alle får bli med til sommerens europamesterskap.

Den endelige avgjørelsen fattes nemlig først om én uke, tirsdag 1. juni, da Southgate skal sende inn sin tropp på 26 spillere.

Ifølge rapportene ønsker Southgate mer tid på å avgjøre hvilke spillere fra finalelagene Manchester United, Manchester City og Chelsea som skal være med. Det gjelder blant andre Maguire, som er høyst tvilsom til kampen mot Villarreal.

England v Montenegro - UEFA Euro 2020 Qualifier
NØKKELSPILLER: Marcus Rashford har slitt med kroppen denne sesongen, men blir uansett viktig for England i EM.

England innleder mesterskapet mot Kroatia på Wembley 13. juni. Også de to andre kampene mot Skottland og Tsjekkia spilles hjemme i London.

I forkant av uttaket forteller Marcus Rashford at han tror England kan vinne sommerens EM. I VM for tre år siden ble det bare nesten, med stopp mot nettopp Kroatia i semifinalen.

– Vi har en god sjanse. Kvaliteten i laget er større enn jeg noen gang har sett. Det handler mye om selvtillit. Jeg tror det eneste som stoppet oss sist var et element av det ukjente. Vi hadde ikke gått så langt før som et lag og visste ikke hva vi gikk til, sier Rashford i et intervju med Telegraph.

Tidligere United-keeper Sam Johnstone er også med i troppen. Som ventet ble det ikke plass til Aaron Wan-Bissaka.

Englands United-spillere

Marcus Rashford (23)

Antall kamper/mål: 40/11
Debuterte: 27. mai 2016
Kamp: England-Australia 2-1
Alder: 18 år, 6 mnd., 26 dager

Den av United-spillerne som debuterte yngst for seniorlandslaget og nådde imponerende 40 landskamper den uka han fylte 23. Har det siste året også fått mye oppmerksomhet rundt skolemat-prosjektet og har blitt en rollefigur for mange i England. Er i stand til å bidra mye på landslagets venstreside.

Harry Maguire (28)

Antall kamper/mål: 30/2
Debuterte: 8. oktober 2017
Kamp: Litauen-England 0-1
Alder: 24 år, 7 mnd., 3 dager

Den av United-spillerne som debuterte på A-landslaget sist – nesten fem år etter at han fikk sin eneste kamp for U21-laget. Til sammenligning fikk Paul Pogba, som er født samme årstall (måneden før), debuten fire og et halvt år tidligere. Men etter at Maguire ble innlemmet i A-stallen har han spilt en viktig rolle. Blant annet spilte han alle de sju kampene (én som innbytter) for The Lions under VM i 2018, som endte med semifinaletap og 4. plass.

Luke Shaw (25)

Antall kamper/mål: 8/0
Debuterte: 5. mars 2014
Kamp: England-Danmark 1-0
Alder: 18 år, 7 mnd. og 21 dager.

Mye tyder på at 25-åringen når 200 Premier League-kamper til høsten, men han har spilt en beskjeden rolle på landslagslaget – mye grunnet skader. Sist Luke Shaw startet en kamp for England, var i september 2018 mot Spania (1-2). Har løftet spillet enormt for United denne sesongen, blant annet med målpoeng ingen andre forsvarere er i nærheten av, så det er en helt annen Luke Gareth Southgate nå får til disposisjon.

Mason Greenwood (19)

Antall kamper/mål: 1/0
Debuterte: 5. sept. 2020
Kamp: Island-England 0-1
Alder: 18 år, 11 mnd. og 5 dager

Fikk debuten sin i høst, men har så langt ikke sluppet til flere ganger blant Englands fremste. Mason må nok innse at mens han selv har hatt en formdupp har England flere heite spisser å velge mellom for tiden. Klubbkamerat Marcus Rashford er en av dem, Harry Kane, Dominic Calvert-Lewin og Danny Ings tre andre.

Dean Henderson (24)

Antall kamper/mål: 1/0
Debuterte: 12. november 2020
Kamp: England-Irland 3-0
Alder: 23 år, 8 mnd.

Har spilt mye på aldersbestemte landslag opp gjennom årene (23 kamper totalt) og fikk innkallingen til A-laget da han var på utlån i Sheffield United. Har fått debuten sin, men det har så langt blitt med den ene kampen. Det er nok Evertons Jordan Pickford landslagstrener Gareth Southgate anser som sin førstekeeper. Akkurat som han gjorde det gjennom EM-kvalifiseringen og Nations League.

EM 2021

START: 11. juni (Tyrkia-Italia) i Roma

FINALE: 11. juli (Wembley)

EM-BYER: London, München, Roma, Baku, Bucuresti, St. Petersburg, Amsterdam, Dublin, Bilbao, Budapest, Glasgow og København.


Gruppe A:
Wales (Daniel James, Italia, Sveits og Tyrkia.

Gruppe C:
Nederland (Donny van de Beek), Nord-Makedonia, Ukraina og Østerrike.

Gruppe D:
England (Harry Maguire, Marcus Rashford, Luke Shaw, Aaron Wan-Bissaka, Mason Greenwood og Dean Henderson), Kroatia, Skottland (Scott McTominay) og Tsjekkia.

Gruppe E:
Spania (David de Gea), Sverige (Victor Lindelöf), Polen og Slovakia.

Gruppe F:
Frankrike (Paul Pogba), Portugal (Bruno Fernandes), Tyskland og Ungarn.