– En stor oppgave

Fysisk trener Tony Strudwick forteller om hvordan sesongforberedelsene foregår i en enorm klubb som Manchester United.

Flere av Manchester Uniteds spillere skal ut i internasjonale turneringer denne sommeren. Sju spillere er i EM, fem spillere skal delta i U 19-EM i juli, mens et foreløpig ukjent antall spillere skal delta i OL i august.

I tillegg til dette skal Manchester United på sommerturné til Sør-Afrika, Kina og Norge i løpet av juli og august. Det er med andre ord ikke overraskende at sommeren må planlegges nøye for spillerne, også fra et rent fysisk perspektiv. Fysisk trener i Manchester United, Tony Strudwick, gir et lite innsyn i hvordan klubben påvirker spillernes tid borte fra Carrington i løpet av sommeren.

– Vi gir spillerne et program de skal følge i ferien, som i de første ukene etter sesongen typisk inneholder noe fri, en liten psykologisk pause, som er veldig viktig for oss.

– Hver spiller får et individuelt program, selv de spillerne som reiser på landslagsoppdrag, og så starter de i det små. Det er en viss forventning til spillerne når de kommer tilbake, sier Strudwick til MUTV og utdyper:

– Vi er ikke lenger der at spillerne kommer tilbake åtte-ti kilo for tunge. De kommer tilbake i god form. Vi har – som man kan forvente – en veldig profesjonell spillergruppe her, og alle spillerne har visse mål de skal oppfylle når de kommer tilbake.

– Vanskelig puslespill

Ettersom spillerne deltar i forskjellige turneringer i løpet av sommeren, og derfor både reiser og returnerer på forskjellige tidspunkter, må det brukes tid på å utarbeide individuelle programmer for den enkelte spiller, som gjerne blir mer omfattende jo mer spilleren er borte.

– Vanligvis må man legge mer jobb i planen ettersom hvor mye suksess spilleren har. Selv om vi planlegger for et helt lag har hver enkelt individuelle behov. Spillerne kommer tilbake på forskjellige tidspunkter, så det er logistisk sett et vanskelig puslespill.

Til tross for alle faktorene som må tas med i beregningen når sommeren planlegges, mener Strudwick at trenerteamet i United har god kontroll på tingenes tilstand – både når det kommer til perioden når spillerne er på ferie og hva som skal skje på sommerturneen.

– Vi har strategier på plass. Det er ikke noe nytt for oss å ha spillere på landslagsoppdrag, spesielt rundt og i løpet av tiden vi er på turné. Vi er fae til å takle det, noe vi har vært lenge, så jeg ser ikke for meg at det skal by på problemer.

– Jeg tror vi har et opplegg vi er komfortable med, som vi har diskutert oss frem til de siste fire-fem årene. Selvsagt er det en stor oppgave når Manchester United skal planlegge en turné, så dette er planer som har foregått siden nyttår.

– Det har vært lagt ned en stor innsats i denne turneen og i å sette sammen sesongforberedelsene, så det handler ikke bare om å møte opp 2. juli, trene ti treninger og så spille kamp. Det ligger mye arbeid i det, avslutter Strudwick.