EL-trekningen: – Det store spørsmålet er hvor mye vi kan rullere

Manchester United fikk overkommelig motstand, men lange reiser i gruppespillet i Europa League.

United ble trukket i den siste gruppa sammen med Astana fra Kasakhstan, Partizan fra Serbia og AZ fra Nederland.

De er henholdsvis ranket som lag nummer 67, 78 og 58 av UEFA.

– Vi skal komme oss greit gjennom denne gruppa selv om vi rullerer på laget. Det store spørsmålet er hvor mye vi kan rotere – samtidig som vi skal avansere, sier ansvarlig redaktør Dag Langerød.

Dermed ble det verken duell mot Eirik Horneland (Rosenborg) eller Ståle Solbakken (FC København) for Ole Gunnar Solskjær. Det ble heller ikke «Battle of Britain» mot Celtic som mange engelskmenn nok hadde håpet på.

I stedet venter to tøffe turer til Kasakhstan og Serbia, mens AZ tok en sterk fjerdeplass i Æresdivisjonen forrige sesong med to norske innslag i Fredrik Midtsjø og Jonas Svensson.

Solskjær kan imidlertid sørge for «revansj» på Moldes vegne, da Partizan var laget som slo ut laget til Erling Moe i siste kvalifiseringsrunde.

Bortekampen i Beograd innebærer at Manchester United returnerer til stadion der Busby Babes spilte mot Røde Stjerne i forkant av München-ulykken i 1958. Laget var der også i 1966, da de møte Partizan i europacupen. United har aldri møtt AZ eller Astana tidligere.

Finalen i Europa League spilles i Gdansk 27. mai.

Redaktør: – Må satse på Europa League

Dette sier ansvarlig redaktør Dag Langerød om trekningen:

– Jeg mener ikke at vi bare skal bruke unggutter eller bytte på hele laget, men denne sesongen handler jo om at vi på ulike måter skal implementere unggutta, gi dem sjansen, gi dem erfaring og se hvem som tar steget og hvem som trenger mer tid. Det betyr at vi i en enkeltkamp kanskje for eksempel kan få se Brandon Williams på venstrebacken hvis Luke Shaw er skadet og Ashley Young spiller i ligaen – fordi en offensiv venstreback, som Williams er, kan passe der.

– Det må forventes at Mason Greenwood får enda mer spilletid i Europa League enn i Premier League. Så kan det kanskje også være behov for James Garner sentralt på midtbanen, Tahith Chong på kanten eller Angel Gomes i en litt mer offensiv midtbanerolle, men ikke alt på en gang. Vi vil jo videre – og de beste opplevelsene får unggutta hvis de får sjansen i et United-lag som fungerer bra, men som også har flere rutinerte spillere.

– Får United flyten så er Europa League selvsagt en turnering det må satses på, spesielt fra knockout-spillet, litt avhengig av ligaen, siden vinneren får plass i Champions League.

Astana

Stadion: Astana Arena (30 254).
Trener: Roman Hryhorchuk siden 2018.
Tidligere: Ble nummer tre i sin gruppe i 2018/19 med Dynamo Kiev, Rennes og Jablonec.

Med spillere hovedsakelig fra Øst-Europa har Astana vunnet serien i Kasakhstan de siste fem sesongene. I 2018 vant laget med 15 poeng foran Kairat, mens de denne sesongen ligger to poeng bak Tobol med én kamp til gode etter 24 runder.

Astana var i opprinnelig med i Champions League-kvalifiseringen, der de røk for Cluj. I Europa League slo de Bate i siste runde.

ERFARING: Astana har tidligere spilt mot lag som Celtic og Atletico Madrid i Europa.

Partizan Beograd

Stadion: Stadion Partizan (32 710).
Trener: Savo Milosevic siden mars.
Tidligere: Røk i første kvalifiseringsrunde i 2018/19 for Maribor. Nådde første utslagsrunde mot Sporting Lisboa sesongen før.

I Serbia er det en intens rivalisering mellom Partizan og Røde Stjerne. Beograd-derbyet regnes som et av de heftigste i fotballen.

Forrige sesong måtte imidlertid de hvite og svarte ta til takke med tredjeplass i serien – bak ligamester Røde Stjerne og Radnicki Nis.

HEFTIG FINALE: Det ble intense scener i cupfinalen mellom Partizan og Røde Stjerne i mai. Partizan vant kampen 1-0.

I mars ble Savo Milosevic lagets nye trener. Han begynte spillerkarrieren i klubben og spilte senere nesten 100 kamper for Aston Villa. Etter fire kamper i 2019/20-sesongen er Milosevic fortsatt ubeseiret i den serbiske ligaen.

På laget er blant andre spissen Takuma Asano, som i sommer ble hentet fra Arsenal, tidligere United-spiller Zoran Tosic, og Umar Sadiq som er på lån fra Roma.

Partizan slo ut Molde i siste kvalifiseringsrunde. Nevnte Tosic bidro til en 2-1-seier i Serbia. I Molde endte oppgjøret 1-1.

Klubben ble nylig straffet for rasisme i en kamp mot Lokomotiv Plovdiv og måtte spille for tomme tribuner mot Molde, da bare barn og ungdommer fikk være til stede. Det må de også i første kamp i gruppespillet.

KJENT: Savo Milosevic har en fortid i Premier League.

AZ Alkmaar

Stadion: AFAS Stadion (17 023).
Trener: Arne Slot siden juli.
Tidligere: Røk i andre kvalifiseringsrunde i 2018/19 for Kairat. Nådde første utslagsrunde mot Lyon i 2016/17.

AZ har etablert seg bak de største lagene i Nederland og har endt på tredje- eller fjerdeplass i fire av de fem siste sesongene. I 2018/19 ble det fjerdeplass.

I kvalifiseringen slo de ut Antwerpen med 5-2 sammenlagt.

På laget finner vi blant andre Jonas Svensson og Fredrik Midtsjø, mens Fred Friday har blitt koblet tilbake til Lillestrøm. Jordy Clasie og Ron Vlaar har begge vært i Premier League.

Louis van Gaal ledet klubben fra 2005 til 2009, da Sergio Romero var en av lagets keepere.

Mye tyder på at AZ ikke får spille kampene sine på hjemmebane, da et tak på stadion nylig kollapset. Mot Antwerpen spilte de på De Grolsch Veste, stadion til Twente.

MØTER UNITED: Jonas Svensson har vært i AZ siden 2017.


GRUPPE A: Sevilla, APOEL, Qarabag, Dudelange.

GRUPPE B: Dynamo Kiev, FC København, Malmö, Lugano.

GRUPPE C: Basel, Krasnodar, Getafe, Trabzonspor.

GRUPPE D: Sporting Lisboa, PSV, Rosenborg, LASK Linz.

GRUPPE E: Lazio, Celtic, Rennes, Cluj.

GRUPPE F: Arsenal, Eintracht Frankfurt, Standard Liege, Vitoria.

GRUPPE G: Porto, Young Boys, Feyenoord, Rangers.

GRUPPE H: CSKA Moskva, Ludogorets, Espanyol, Ferencevaros.

GRUPPE I: Wolfsburg, Gent, Saint-Étienne, Olexandriya.

GRUPPE J: Roma, Borussia Mönchengladbach, Istanbul Basaksehir, Wolfsberger.

GRUPPE K: Besiktas, Braga, Wolverhampton, Slovan Bratislava.

GRUPPE L: Manchester United, Astana, Partizan Beograd, AZ.


Kampprogrammet slippes senere i dag.

Dette er datoene:

  • 19. september
  • 3. oktober
  • 24. oktober
  • 7. november
  • 28. november
  • 12. desember