Dette er ulcerøs kolitt

Her kan du lese mer om sykdommen Darren Fletcher fikk påvist i dag.

Tidligere i dag gjorde Manchester United det kjent at Fletcher blir borte fra fotballen på ubestemt tid etter å ha fått påvist diagnosen «ulcerøs kolitt». Tekniske medisinske begreper kan være vanskelig å forstå, og derfor har United.no sett litt nærmere på hva sykdommen faktisk er, ved hjelp av Norsk helseinformatikk.

Hva er ulcerøs kolitt?

Ulcerøs kolitt er en betennelsessykdom. Den gjør at tykktarmen tømmer seg oftere enn vanlig, noe som kan forårsake diaré. Vanligvis er det mennesker mellom 15 og 40 år som får påvist sykdommen, og den rammer cirka 2-3 av 1000 personer.

Hva er årsaken til ulcerøs kolitt?

Den virkelige årsaken til ulcerøs kolitt er fortsatt ikke kjent, men en av de mest anerkjente teoriene er at kroppen reagerer på et ukjent virusm, slik at det oppstår en kronisk betennelse. Det antas også at sykdommen kan være arvelig. Psykisk stress og andre sykdommer kan være med å forsterke symptomene av sykdommen.

Hvilke symptomer gir sykdommen?

Slapphet, vekttap, nedsatt matlyst, blødning fra endetarmen og tap av næringsstoffer er kjente symptomer. For omtrent halvparten av de som har fått påvist sykdommen er dette symptomene, mens andre også kan få feber, blodig diaré, kvalme og kraftige magesmerter, i tillegg til flere andre betennelser utenfor tykktarmen – uten at leger har forstått hvorfor enda.

Hvordan behandles ulcerøs kolitt?

Det kommer an på hvor alvorlig sykdommen er. I milde tilfeller kan den behandles av fastlegen, mens den i mer alvorlige saker må foretas av en spesialist. For å helbrede sykdommen må man imidlertid opereres. Pasienter kan gå i flere måneder og år uten å merke til sykdommen, men den vil sannsynligvis komme tilbake.

Hvordan er langtidsutsiktene?

De fleste opplever en kortere eller lengre periode uten symptomer etter det første anfallet, men stort sett får man et eller flere tilbakefall i løpet av ti år. For de som har kontinuerlige problemer er operasjon den beste løsningen. Har man hatt sykdommen i over ti år er det større risiko for å utvikle tykktarmskreft.

Hva vil en operasjon innebære?

25-40% av de som får påvist sykdommen må fjerne tykktarmen. Dette skjer enten fordi den medisinske behandlingen er mislykket eller at bivirkninger kan true helsen til den syke. Komplikasjoner oppstår ikke ofte, men det kan allikevel skje. Etter en operasjon vil imidlertid de fleste leve normale og aktive liv.

Det er fortsatt usikkert hvor hardt Darren Fletcher er rammet, men han har allerede slitt med sykdommen en god stund. Tiden vil vise når, og i verste fall om, skotten returnerer til fotballbanen.