Dette er de nye trenerne

Her er alt du trenger å vite om Louis van Gaals trofaste trenere Frans Hoek og Marcel Bout.

Frans Hoek

Som assistenttrener med målvakter som spesialitet er Frans Hoek mannen som skal sørge for at David de Gea fortsetter suksessen i United-buret. Hoek  kommer fra det nederlandske trenerteamet sammen med Van Gaal. Hans to siste forgjengere i United, Eric Steel og Chris Woods, har begge fått mye av æren for De Geas fremgang de siste årene, og det er ingen tvil om at Hoek vil spille en viktig rolle for spanjolens utvikling videre.

Som spiller var Frans Hoek målvakt for FC Volendam fra 1973 til 1985 hvor han var med på å ta klubben til øverste nivå i Nederland i 1977. På 90-tallet var Hoek også innom som trener i et par år for gamleklubben.

Hoek har vært én av trenerne som har nærmest har fulgt Van Gaal i hele hans trenerkarriere. 58-åringen utviklet en ung og lovende Edwin van der Sar i Ajax på 90-tallet og gjorde ham til én av verdens beste målvakter. Senere har han også jobbet med spillere som Victor Valdes, Pepe Reina, Vitor Baia og Hans-Jörg Butt etter hvert som han fulgte Van Gaal til Barcelona, det nederlandske landslaget og Bayern München. I 2006-2009 var han keepertrener for det polske landslaget under Leo Beenhakker som tidligere var hans manager i FC Volendam.

Siden returnerte Hoek til Van Gaals side som nå hadde overtatt Bayern München hvor Hans-Jörg Butt var førstevalget i de to sesongene nederlenderne var der. I München hadde Hoek rollen som assistenttrener og keepertrener.

Når eventyret i Tyskland var de begge tilbake i Nederland. I VM-kvalifiseringen slapp Hoeks målvakter kun inn fem mål på ti kamper, og i Brasil vil Nederland selvfølgelig håpe at Michel Vorm, Tim Krul, Jasper Cillessen og Jeroen Zoet fortsetter suksessen.

Hoek skal være spesielt interessert i moderne målvaktsspill, og legger stor vekt på distribusjon og hvordan keeperen skal sette i gang angrep. Selv om De Gea ved flere anledninger har bevist at han har en utsøkt pasningsfot, ble Uniteds mangel på raske igangsettinger bakfra ofte kritisert under David Moyes.

Som et apropos nevner vi også at det ikke blir første gang Hoek besøker Manchester. I fjor var nemlig 58-åringen innom akademiet til Manchester City for å bidra med råd og veiledning.

GJENFORENES: Marcel Bout og Louis van Gaal.
GJENFORENES: Marcel Bout og Louis van Gaal.

Frans Hoek er for øvrig på Twitter og har sin egen hjemmeside.

I dette videoklippet snakker Hoek til UEFA.com om hans målvaktfilosofi.

Marcel Bout

Den andre treneren Van Gaal tar med seg til United er Marcel Bout som tiltrer i en rolle som assistenttrener med analysering av motstandere som hovedoppgave. Tidligere har Bout jobbet med Van Gaal i Bayern München og AZ, i tillegg til at han har erfaring fra Telstar, FC Volendam og Feyenoord.

Etter at Van Gaal ble sparket i Bayern München ble imidlertid Bout værende igjen i Tyskland som trener under Jupp Heynckes. Med Bout i støtteapparatet tok Bayern München trippelen i 2012/13.

Bout vil ta del i treningsøktene sammen med Louis van Gaal – på samme måte som Meulensteen tok del i treningene under Sir Alex Ferguson – i tillegg til at han, som nevnt, vil få i oppgave å analysere motstanderen.

– Jeg er veldig fornøyd. Van Gaal kunne ha spurt hvem som helst. Han valgte meg, det gjør meg veldig stolt. Det er fem-seks klubber alle trenere ville ha elsket å jobbe i. Manchester United er blant de klubbene, sa Bout til nederlandsk presse etter ansettelsen.