«Det var mye mer enn scoringen Sancho imponerte med»

United.no er er partner med statistikk-selskapet StatsBomb denne sesongen. Den gir oss tilgang til en masse ulik statistikk, som vi skal bruke i et forsøk på å gi litt innsikt i forbindelse med kamper og andre spørsmål rundt det United leverer.

Villarreal 0-2 Manchester United

Skjermbilde 2021-11-24 kl. 20.20.57

Verdt å merke seg: Villarreal har skapt mer enn 2,0 i xG hjemme i hver av sine to kamper mot Atalanta og Young Boys tidligere i Champions League. 0,85 i xG er faktisk halvparten så mye som de hadde som svakeste notering til nå i Champions League denne sesongen.

Det skal også sies at Villarreal kun har tapt én kamp hjemme i liga, cup eller Europa de siste tre årene uten selv å score.

Selv om det ikke var like pent hele veien så sier det en del om Uniteds defensiv.

Men ikke noe revolusjonerende presspill

Som oversikten over viser så gikk United i 109 press tirsdag kveld, noe som ikke er spesielt mye og også mye mindre enn det Villarreal satte inn i sin del av kampen.

Det var også en del mindre enn det United har gjort på sitt beste på dette tidligere i sesongen.

Fred var nesten som alltid den som forsøkte seg mest, og han fikk jo til slutt også en Ronaldo-scoring igjen for presset sitt.

Det er imidlertid vel så gledelig å se at Jadon Sancho også gjorde en solid jobb på dette.

Sancho var også den som var ivrigst til å sette inn kontrapress, som defineres som press for å forsøke å vinne tilbake ballen raskt etter et balltap.

For å ta en rask sammenlikning: Sancho gikk bare 6 ganger i press i de 90+1 minuttene han fikk mot Watford lørdag, altså 15 ganger færre.

Skjermbilde 2021-11-24 kl. 20.21.41

Og litt mer om Sancho mot Villarreal:

  • Ingen av de offensive spillerne hadde flere brytninger enn ham
  • Han var også Uniteds nest mest aggressive spiller i kampen
  • Det var bare Fred som vant tilbake ballen mer enn Sancho etter at han satte inn et press
  • Ingen United-spillere tok med seg ballen på flere løp fremover enn Sancho
  • Ingen hadde flere vellykkede pasninger på siste tredel foran Villarreals mål enn Sancho

En enorm forskjell på 1. og 2. omgang

Dette kunne alle selvsagt se selv, men det blir veldig tydelig på StatsBombs oversikt over et såkalte passing network.

Den viser med rundinger og streker og farger hvor involvert og skapende de ulike spillerne var.

Rett under ser dere Uniteds 1. omgang, der alle spillerne er blå – som altså indikerer at de ikke bidro med noe offensivt. Så betyr størrelsen på rundingene hvor involvert spilleren var, mens tjukkelsen på strekene mellom to to spillere sier noe om hvor sentral del av Uniteds spill den pasningskombinasjonen var.

United første 45 mot Villarreal:

Spilernes posisjon i banen under er også den posisjonen de i snitt hadde med ball i beina.

Skjermbilde 2021-11-24 kl. 20.25.02

United i 2. omgang mot Villarreal:

Se så forskjellen mellom bildet over og bildet under. Plutselig er nesten all blåfargen blitt til ulike brun- eller rød-farger, noe som indikerer at spillerne skapte mye.

United-spillerne er også mye lengre framme i banen. Faktisk er de to innbytterne, Rashford og Fernandes, nesten lengst framme.

For moro skyld så kan man jo også sammenlikne snittposisjonene og påvirkningen Martial og Van de Beek hadde på de 21 minuttene de fikk i 2. omgang med Rashford og Brunos posisjon og påvirkning i de cirka 25 minuttene de fikk.

Legg også merke til Alex Telles-posisjonen med ball de siste 45, og den gjelder altså selv om han også var på banen i den noe mindre gode innledningen av omgangen.

Skjermbilde 2021-11-24 kl. 20.25.13

Når kom sjansene?

Her er utviklingen i xG og de ulike sjansene i kampen. Den oversikten viser tydelig hvor lite United skapte frem til cirka 70. minutt, men hvor mye som ble skapt de siste 20 minuttene.

United hadde bare en xG på 0,14 frem til 70. minutt.

Skjermbilde 2021-11-24 kl. 20.19.01

Slik var sjansene:

Jadon Sanchos store sjanse, som han bommet på, ble vurdert som en 36 prosent sjanse – altså en sjanse man scorer på mer enn én av tre ganger, mens sjansen han faktisk scoret på bare ble vurdert som en 14-prosentsjanse.

Oversikten under viser også at United hadde fire av de seks sjansene i kampen som ble vurdert til 10 prosent sjanse eller mer for scoring.

Ronaldos 1-0-mål var også kampens største sjanse, vurdert som en 39-prosenter.

Skjermbilde 2021-11-24 kl. 20.19.16

Hvem var mest involvert i sjanser?

Alle kan jo se hvem som skyter, header eller spiller frem til en avslutning, men hva om man ser på involveringene til alle spillere frem til en avslutning?

Det er det xGChain gjør. Hvis en spiller får en sjanse til 0,2 i xG (20 prosent sjanse til scoring) så får alle spillerne som var involvert på vei frem til den sjansen +0,2 i sin xG.

xGChain-lista mot Villarreal viser Ronaldo på topp, men det er også verdt å se at en del også startet med en Harry Maguire-pasning i oppbyggingsspillet.

Det som kanskje lyser sterkest er imidlertid det nederst på lista, der Anthony Martial, tross 66 minutter på banen, er.

Skjermbilde 2021-11-24 kl. 20.24.29