– Det så ut som om han hadde spilt i forsvar hele karrieren

Reaksjoner etter torsdagens landskamper.

For en kveld torsdagskvelden ble for Scott McTominay – og Skottland.

Serbia var storfavoritter i kampen som skulle avgjøre hvilket lag som ville sikre seg EM-billett, og gå inn i gruppa til England, Tsjekkia og Kroatia, men Skottland endte opp med å vinne etter straffesparkkonkurranse.

Skottene tok ledelsen litt ut i andreomgangen, og det så lenge ut til at det skulle holde helt inn, men så glapp det like før slutt: Scott McTominay hadde spilt meget godt på sin høyre stopperplass i Skottlands bakre treer, men så glapp han markeringen på et hjørnespark, og Luka Jovic headet inn utligningen.

Dette kunne vært svært ødeleggende for McTominay, men han spilte godt i ekstraomgangene også, og han scoret på sitt straffespark i straffekonkurransen, og kvelden endte med jubel for McTominay i stedet for bitre tårer.

GLAD: Scott McTominay etter kampen.

23-åringen scoret for øvrig også på straffespark i semifinalen mot Israel.

McTominay får børskarakteren 10 av The Scottish Sun – men det skal sies at samtlige spillere fikk det! De skriver at landslagssjef Steve Clarke fortjener mye honnør for å ha fortsatt med å bruke McTominay på stopperplass til tross for kritikken i starten og at forgjenger Alex McLeish fortjener honnør for å ha overbevist McTominay om å spille for Skottland. De påpeker markeringssvikten, men skriver at han gjorde det godt igjen ved å score straffesparket sitt.

HØYTFLYVENDE: Scott McTominay, her etter å ha scoret på straffesparket.

Scottish TV gir McTominay karakteren 8, og de hadde svært rosende omtale om United-spilleren:

– Etter 89 feilfrie minutter ga hans glipp Jovic sjansen til å heade inn utligningen. Hans mentale styrke til å komme seg igjen, og å forsvare seg med ryggen mot veggen i ekstraomgangene, for så å sette straffesparket sitt i straffekonkurransen, var inspirerende.

Daily Record gir McTominay karakteren 7, og roser McTominay for hvordan han bygde opp spillet bakfra, og hvordan han stoppet Dusan Tadic, men de trekker ham selvsagt for Serbia-utligningen. «Det så ut som om han hadde spilt i forsvar hele karrieren», mente avisa.

The Scotsman, som også gir ham en sjuer, påpeker ellers at McTominays evne til å finne angrepsspillerne med pasningene sine gjorde at midtbaneferdighetene hans ikke ble kastet bort ved å sette ham i forsvar, og at han fremstod avslappet og mer komfortabel i stopperrollen.

INGEN SURE MINER: Scott McTominay og Skottland feirer EM-billett.

Maguire imponerte for England

‘Torsdag kveld var en dag for nye opplevelser for Harry Maguire og Dean Henderson, som begge var i aksjon i Englands 3-0-seier mot Irland.

Dean Henderson spilte andreomgangen, og debuterte dermed for A-landslaget etter å ha vært mange ganger i troppen uten å få spilletid. Han hadde ikke veldig mye å gjøre, men stoppet det som kom.

Harry Maguire på sin side spilte hele kampen, og var for første gang kaptein for England. Han markerte anledningen ved å heade inn kampens første mål.

Vi har sett på spillerbørsene etter kampen, og Maguire får gode skussmål.

Daily Mirror ga stopperen karakteren 8, noe bare Harry Winks (som også fikk 8) og Jack Grealish (som fikk 9) kunne matche. Daily Star ga Maguire samme karakter, og de hadde han som sin bestemann, mens Daily Telegraph hadde Maguire og Grealish som de eneste med åttere på børsen.

The Independent og Daily Express ga Maguire karakteren 7, men spesielt sistnevnte virker litt strengere generelt: de ga ikke en eneste åtter i en kamp hvor England altså hadde full kontroll.

Av en eller annen grunn er det mange av disse avisene som ikke ga innbytterne børskarakter selv når de hadde spilt en hel omgang slik som Henderson, men Henderson har i alle fall endt opp med en standardkarakter (5 eller 6, alt etter hvor strengt utgangspunkt de har i børsskalaen sin) hos alle.

IMPONERTE: Kaptein Harry Maguire, her sammen med Tyrone Mings.

Wales Online har gitt Dylan Levitt karakteren 5 for innsatsen mot USA i en kamp som endte 0-0.

De unge midtbanespillerne Matt Smith og Levitt mistet ballen for mye, og slet med fysikken mot amerikanerne – men Levitt skal ha blitt litt bedre etter pausen. I den første omgangen hadde han et fryktelig tilbakespill som fort kunne blitt mål for bortelaget.

Daniel James kom innpå den siste halvtimen, og får karakteren 6.