Derfor får ikke flertallet se United-PSG på norsk TV

TV 2-kanalen som viser United – Paris St. Germain på norsk TV er ikke tilgjengelig for dem som har Canal Digital, Telenor eller Altibox.

Tirsdag kveld spilles sesongens hittil viktigste kamp for Ole Gunnar Solskjær og United. De franske gigantene Paris St. Germain kommer til Old Trafford til 8. delsfinale i Champions League – en kamp som sendes på tv på TV 2 Sport 1 i Norge.

Det er et problem for mange, faktisk flertallet i Norge, siden flesteparten av de som har TV i Norge får signalene sine fra distributører som ikke er enig med TV 2 om å vise TV 2 Sport 1.

Får du TV-signaler fra Canal Digital/Telenor eller Altibox så får du ikke sett kanalen.

For å se kampen må du derfor enten ha TV med RiksTV, Get eller Viasat som distributør – eller ha tilgang til TV 2 Sumo eller Viaplay.

Men hvorfor blir de ikke enige?

United.no har pratet med flere involverte personer i de ulike kanalene.

Canal Digital hadde en enighet med TV 2 om alle kanaler, men så endret TV 2 sin strategi.  «TV 2 Sportskanalen» forsvant ut og «TV 2 Sport 1» og «TV 2 Sport 2» kom inn. Én kanal ut, men to kanaler inn, altså.

MER JUBEL? Mange blir tvunget over på eventuelle nett-abonnement hvis de skal se United-PSG – da United-fansen håper på scener som dette.

TV 2 har hele tiden signalisert at TV 2 Sport 1 blir kanalen hvor de beste fotballkampene (foruten Premier League-kampene) skal sendes, men Canal Digital har ikke akseptert det tilbudet de fikk av TV 2 for å legge denne til i sin kanalpakke.

Og hvis det skulle være uklart: Det er altså Canal Digital som må betale TV 2 en viss sum for å få lov til å ha kanalen i sin pakke.

Etter det united.no erfarer er tilbudet som Canal Digital foreløpig ikke har akseptert «på samme nivå» som det RiksTV, Get og Viasat har akseptert.

Hos Canal Digital påpekes det at det ikke bare er å legge til eller fjerne kanaler når som helst, og at TV 2 Sport 1 er en ung kanal. Samtidig virker det åpenbart at dette også handler om pris.

Canal Digitals fokus på at dette er en ny kanal som bare har vært der i noen måneder betyr faktisk også at TV 2 er opptatt av å holde på sin strategi om å legge toppfotballen der – siden de da er opptatt av å vise Canal Digital nøyaktig hvorfor TV 2 Sport 1 bør være en del av kanalene man får hos dem.

Men hva med TV 2?

De har altså kjøpt seg inn i Viasats Champions League-rettigheter, og i teorien kunne de plassert for eksempel United-PSG på en annen kanal. Det er det ikke tvil om.

I SUPERFORM: Paul Pogba håper å være på sitt beste tirsdag kveld – uansett om ikke alle i Norge får sett kampen på TV.

Samtidig så har de altså hele veien signalisert at TV 2 Sport 1 skal være stedet hvor de beste fotballkampene skal ligge.

Dette ble også bestemt lenge før Ole Gunnar Solskjær ble United-manager, og selv om kanalen i samtaler med united.no understreker at det er meget beklagelig at flere ikke får sett kampen på TV 2 Sport 1, så er det ikke «bare bare» å kjøre slalåm med egen strategi, som det vil være om man skulle bytte på og plassere for eksempel United- og Liverpools kamper rundt omkring.

TV 2 la Solskjærs hjemmedebut mot Huddersfield på hovedkanalen, og fikk ros for det. Kanalen skjønte da også at denne avgjørelsen antakeligvis kom tilbake for å bite dem senere, fordi folk da ville tenke at de er på «tilbudssiden».

For TV 2 handler det imidlertid om en helhetlig strategi lagt på et tidlig tidspunkt – en strategi som også tydelig er kommunisert til blant annet Canal Digital, men uten at det har medført at Canal Digital, Telenor eller Altibox har sett nok verdi i dette.

TV 2 tar fullstendig avstand fra at det handler om press og bruk av et såkalt «Solskjær-kort» for nærmest å tvinge Canal Digital til å akseptere tilbudet.

Begge parter erkjenner at situasjonen ikke er optimal, og begge innser at det vil komme kritikk fra frustrerte fans som ikke får sett denne eller flere andre fotballkamper de mener at de burde få se.

Samtidig vet de også at den beklagelsen ikke hjelper dem som faktisk nå ikke får sett kampen.

Sitater fra TV 2 og Canal Digital:

TV 2: – Vi er veldig lei oss for dette. Vi forstår at dette er noe som opptar og også opprører fans. Vi er fortvilet over at en del i Norge derfor ikke får sett kampen.

Canal Digital: – Vi har full forståelse for at folk ønsker å se det som er gøy, og at kundene derfor ønsker å se fotball tirsdag kveld. I det store bildet er det imidlertid utrolig mange hensyn å ta.

Hvem skal man være mest irritert på?

Alle eller ingen, egentlig.

Dette er jo business og strategi fra begge parter, så spørs det hvor stor forståelse man har for det.

10 1 0: Det er rekka så langt under Solskjær. Blir det 11 1 0 etter PSG-kampen?

Det er imidlertid frustrerende hvis man er betalende kunde hos for eksempel Canal Digital, TV 2 og Viasat – men ikke får sett kampen på tv.

Noen kan mene at TV 2 burde lagt alle de beste kampene, eller i alle fall denne, på en annen kanal som flere får sett.

Noen kan mene at Canal Digital burde sett verdien av denne kanalen på et langt tidligere tidspunkt og at de som Norges største distributør faktisk hadde funnet en løsning for alle sine kunder.

Kan noe skje før United-PSG?

Svært tvilsomt. Man kan håpe, men vi fikk ingen indikasjoner på dette da vi var i kontakt med partene de siste dagene.

Og videre?

TV 2 har altså tirsdagskamper fra Champions League, så om partene ikke blir enige så blir dette en problemstilling som dukker opp om og om igjen utover våren, både i kvartfinaler og semifinaler av Champions League – selv om selve finalen både sendes på TV 2 og Viasat.