– De får ikke tenke «jeg har trent dårlig, men det gjør ikke noe»

Publisert Sist oppdatert

– Nåløyet her skal være trangt. Du kan ha så mange akademispillere du bare vil og du kan spille en type fotball som du bare vil, men målet, kravet og standarden her er at du må vinne trofeer.

I Manchester: Lars Morten Olsen

Ole Gunnar Solskjær er strålende fornøyd med utviklingen til de unge spillerne i troppen, men er også klar på at den ikke kan stoppe opp.

Dessuten er han bevisst på at parolen om medaljer og pokaler gjelder samtlige – inkludert ham selv.

– Vi håper at det akselererer og at utviklingen til ungguttene går så fort at vi snart begynner å kjempe om trofeer.

– Det er det som til syvende og sist bestemmer om du blir værende her som spiller eller om du får en karriere i en annen klubb. Det gjelder også meg som manager. Jeg må få fram resultater, det vet jeg godt.

United-Supporteren treffer en offensiv Manchester United-­manager en solfylt vinter-etter­middag for dette eksklusive intervjuet.

Kath, klubbens trofaste tjener siden 1967, styrer fortsatt resepsjonen på Carrington med stø hånd. En sann legende i Manchester United. Akkurat som mannen vi sitter overfor i andre etasje i bygget som faktisk runder 20 år nå i januar.

Med utgangspunkt i Uniteds unike akademirekord med minst én egenprodusert spiller på bane og/eller benk i hver eneste kamp siden 1937, er vi her for å snakke om hvilke krav og forventninger Solskjær har til de unge spillerne, og ikke minst hva han har gjort, og fortsatt gjør, for å innlemme akademiet i enda større grad med førstelagstroppen.

– Jeg tror vi har en spennende tid i vente, sier Solskjær og smiler.

– Vi må bare håpe at spillerne lærer fort nok og at det ikke knekker dem. Og det tror jeg ikke de gjør, fordi du må ha litt tykk hud for å klare deg i denne klubben.

SENSASJON: Brandon Williams er én av de unge spillerne som har tatt gigantsteg det siste året med Ole Gunnar Solskjær som United-manager.

Over 4.000

Hjemmekampen mot Everton var nummer fire tusen på rad med akademispiller på banen eller i det minste på benken.

Solskjær er den femtende manageren (inkludert midlertidige Jimmy Murhphy og Ryan Giggs) som sørger for at rekorden lever videre.

– Det er en del av oss. Det er blitt en vane og sånn kommer det nok til å bli i mange tusen kamper til framover.

Samtidig understreker Solskjær at han ikke setter opp en akademispiller i startelleveren for rekordens skyld.

– Du skal jo gjøre deg fortjent til det, men nå er troppen så full av akademispillere at det skal utrolig mye til for at jeg klarer å fylle en kamptropp uten en eneste akademispiller.

Nå trener vi samtidig, og vi spiser samtidig i samme kantine.

Godt miljø

Solskjær snakker om stolthet og han snakker om DNA – Manchester Uniteds DNA. «Det er vevd inn i klubbens mønster», brukte hans forgjenger Sir Alex Ferguson å si.

Kristiansunderen mener at den måten å jobbe på passer ham perfekt.

– Jeg har alltid trodd på den måten å tenke klubb og lag på. Du må gi unge spillere sjansen og du må stole på dem. Det passer bra med klubbens filosofi også.

– Vi har en god ungdomsavdeling og er veldig godt besatt med trenere. Jeg har fulgt med litt selv fra sidelinjen fordi både Noah og Elijah, samt Karna på jentesiden, har hatt noen treninger med United. Jeg ser og vet at det er skikkelige folk, har gode trenere og et godt miljø å vokse opp i for en ung fotballspiller.

Da Solskjær spilte i United fra 1996 til 2007 så han hvor sterkt integrert akademiet var i førstelaget. Først på det gamle treningsfeltet The Cliff, og selv om det ble en god del større forhold da klubben i 2000 flyttet til Carrington, var gamlesjefen Ferguson bestemt på at det skulle være en enhet.

Dette forsvant spesielt under Louis van Gaals ledelse, men dagens manager har valgt å vende tilbake til sånn han husker det, om enn i moderne form.

– Jeg har gått litt tilbake til sånn det var under Sir Alex. Slik det var da jeg både var spiller og reservelagstrener. Vi trener samtidig, og vi spiser i den samme kantinen. Det er også veldig mange av juniorene som hospiterer med førstelaget.

– Dessuten bruker vi mange spillere fra U23-laget eller U18 som motstander når vi skal forberede oss til en kamp. For de som ikke skal starte kampen er det kanskje like greit å få en skikkelig treningsøkt fem mot fem eller seks mot seks. De er skuffet nok over ikke å få starte, og da sender vi ofte over U18- eller U23-laget for å utgjøre motstanden, så får heller de som skal være innbyttere eller utenfor troppen trene skikkelig og få ut litt aggresjon og forberede seg til kampen på den måten.

Tidligere United-kaptein Bryan Robson har fortalt United-Supporteren at han og lagkameratene ofte fulgte juniorlaget fra sidelinjen da Class of 92 lå i startgropen til førstelaget.

Solskjær har tatt samme grep.

– Når vi spiller søndag så trener vi lørdag morgen. Det er en litt kort økt og etterpå går fleste­parten av førstelagsspillerne over for å se på juniorene som ofte spiller kamp lørdag formiddag. Førstelaget får da med seg kanskje andre omgang eller den siste halvtimen.

– Det å bry seg om de som er under er en viktig del av det å være United-spiller. Vi ønsker å vise at vi følger med dem. Det legger jo litt ekstra press og kall det gjerne prestisje for de guttene.

En annen manøver som Solskjær har gjort etter at han ble fast ansatt, er å flytte akademitrenerne med alt deres utstyr og kontorer over i hovedbygningen på Carrington.

– For meg er det veldig viktig med tett og god kommunikasjon mellom leddene og med trenerne. Vi sitter ofte og diskuterer fotball og spillere.

– Hvis for eksempel Neil Wood eller Quinton Fortune har en spiller som var ekstra god på trening eller ikke oppførte seg på trening så får jeg beskjed. Hver eneste dag får jeg oppdateringer på hvem som har imponert og hvem som ikke har imponert. Det var også et grep vi tok og jeg synes det var lurt. Spillerne ser vi noen ganger på trening, og vi kjører noen av dem ofte med førstelaget enten dagen før eller dagen etter kamp.

SENTRALE: Neil Wood, Nicky Butt og Ole Gunnar Solskjær er sentrale i utviklingen av neste generasjon med egenutviklede stjerner.

Positiv opplevelse

I snitt har Solskjær benyttet fem egne produkter per kamp. Faktisk har over halvparten av de benyttede spillerne på førstelaget kommet fra eget akademi. Det er snakk om 17 av 33 spillere per 21. januar.

Bortemøtet med Astana trekker selvsagt opp snittet, idet United i den kampen benyttet tolv akademispillere inkludert tre mann inn fra benken.

– Det er sånne kamper som de trenger, sier Solskjær og sikter til at det unge mannskapet spilte Europa League foran nesten 30 000 tilskuere i Kasakhstan.

– På U18-nivå er det uten tvil FA Youth Cup som er det største kravet og turneringen med størst press på å vinne kamper.

– Når du kommer på U23-laget er det å utvikle spillere som er det viktigste. På det nivået er det sjelden du får spille foran mange tusen tilskuere og du møter ikke voksne mannfolk. Nettopp derfor var EFL Trophy også veldig viktig for dem.

Jeg ville vise Brandon at jeg stoler på ham.

– Før Astana-kampen tenkte jeg at her får de en sjanse til å spille mot voksne profesjonelle spillere. Litt fra en annen kultur, men med United som motstander så vet du at det blir fullt på tribunen samme hvor i verden du reiser. Vi mente at det var viktig for utviklingen deres å få den opplevelsen. Det er jo mer utfordrende å spille mot mannfolk, du har kravet om å prestere, samtidig som at på førstelaget blir alt lagt til rette for dem med charterfly og femstjerners hotell.

– De fikk oppleve både hva som er enklere enn hva de er vant med, men også hva som kreves. Det var mitt ansvar at vi sendte så mange. Vi forventer ikke annet enn at de skal gå ut på der og kose seg, så får vi trenere se hva slags nivå de ligger på.

– Det ble jo dessverre tap. Med fasit i hånd, var det en god opplevelse for dem?

– Yes! Det var en viktig tur. Alle var veldig, veldig positive. Jeg er sikker på at spillerne kommer til å huske den kampen. Resultatet gikk ikke som vi hadde håpet, men prestasjonen var god og vi fortjente jo å få noe ut av kampen. Det var en stor, stor positiv opplevelse.

Solskjær forklarer at det er en fin balansegang mellom å finne rett tidspunkt for når han skal gi en ung spiller smaken av førstelaget, og når spilleren har best av å vente litt. Det er mange hensyn å ta, eksempelvis spillerens form, lagets form, motstander og eventuelt stillingen undervis i kampen.

SCORET FØRST: Det ble 2-1-tap, men de unge United-spillerne fikk i alle fall juble vilt da de tok ledelsen 1-0 i Europa League-oppgjøret borte.

– Det er klart det er viktig å gi spilleren både rett plattform og mulighet fordi det kan være «make or break» for en spiller. Du prøver å sende en unggutt inn i et godt lag så han føler seg komfortabel. Eller inn i en fase av en kamp der spilleren kan føle at han gjør en «impact.»

– En spiss vil du gjerne sette inn når du trenger et mål sånn som da Kiko (Macheda) kom inn og scoret mot Aston Villa (i 2009) og Mason (Greenwood) flere ganger denne sesongen så han føler at han er viktig for laget.

– Med en forsvarsspiller er det kanskje en fin mulighet å gi unggutten 15, 20 minutter hvis vi leder med to eller tre mål, på den måten kan han vokse inn i rollen. Det er en vurdering jeg tar hele tiden.

– Men du sendte inn debutanten Brandon Williams i siste minutt mot Liverpool på stillingen 0-0 …

– Ja, og det er klart at det var viktig for Brandon å få være med å klare uavgjort mot Liverpool. Når jeg setter inn ligadebutant Brandon i siste minutt mot Liverpool på 0-0 så vet Brandon at jeg stoler på ham, og det er godt for han å vite.

– Det kunne gått galt. Han kunne gjort en kostbar feil, men jeg var ganske trygg på at det skulle gå bra. Sånn er jeg bare laget.

– Et eksempel: Jeg husker da jeg signerte Zlatko Tripic, som jeg nå er veldig glad på hans vegne at han ble matchvinner og cupmester med Viking, men da jeg signerte han for Molde så dro han tilbake til Kristiansand. Han fikk tre, fire dager på å gjøre seg i stand. Vi skulle møte Start og jeg ba ham ta med seg fotballsko.

– Jeg satte ham på benken, vi ledet 2-1 og jeg ba ham om å gjøre seg klar; «du spiller!». Jeg kastet han ut for å vise ham at jeg stoler på ham og for å si «her får du sjansen».

– Det er viktig å gi guttene sjansen også når det står noe på spill. For å bli Manchester United-spiller så må du takle det.

Sa nei til Greeenwood-lån

Med smått og stort har United elleve spillere på utlån denne sesongen.

Dean Henderson spiller Premier League med Sheffield United, men det er også spillere på langt lavere nivå som eksempelvis Jacob Carney og Alex Fojticek på liganivå syv og åtte i England.

Solskjær tror spillerne lærer av tiden på lån, uansett hvor de er.

– Det første lånet er ofte det vanskeligste. De fleste av guttene som har gått gjennom vårt akademi får et lite sjokk på sitt første lån. Fasilitetene er ofte helt annerledes enn i United, de må spille mot mannfolk, det har hendt at de ikke har fått lønnen sin, men å gå på utlån er en viktig del av det å vokse både som menneske og fotballspiller, selv om du kanskje ikke fikk spille så mye på førstelaget.

– Noen gjør det bra med en gang, andre må ut på et par lån til før de har lært nok. Men det er også spillere, som Mason, hvor vi har sagt til dem at de har bedre av å være i United. Vi sa til Mason at vi utvikler ham bedre i United, og at han kommer til å få spilletid her.

DU BLIR HER: United var klare på at de mente Mason Greenwood ville utvikle seg best ved å bli i United.

– Jeg besøkte forresten Aidan Barlow i Tromsø. Vet du hvordan opplevelsen var for ham?

– Aidan trente faktisk med oss (førstelaget) i dag. Det er klart at det er en stor overgang å flytte til det kalde nord med kunstgress, annen kultur og annen type fotball, men det er en læringsprosess og han har sikkert lært mye. Det at Aidan ikke var fast på et lag som rykket ned trenger ikke bety at han ikke blir en suksess her i United.

– Vi har sett mange eksempler på spillere som lærer så mye annet på utlån, selv om spilleren ikke spilte så mange kamper som du hadde håpet på.

– En annen krevende balansegang må være når du tenker at en unggutt har fortjent sjansen på førstelaget. Du har lyst til å gi ham smaken av førstelag og gir ham noen kamper, men samtidig være varsom så du ikke brenner ham ut. Sir Alex var for eksempel veldig god med Ryan Giggs på det området.

– Helt klart. Vi har Mason og det er ingen tvil om at Mason kunne spilt mer enn han har gjort denne sesongen. Anthony (Martial) var skadet og lenge ute. Mason kunne vært brukt der i den perioden, men vi valgte å bruke ham i ligacupen og Europa League når det gjaldt kamper fra start. Vi gjorde det for å gi ham en litt roligere introduksjon.

– Hvis vi hadde kastet ham inn i flere Premier League-kamper når spilleren kanskje ikke var helt klar for oppgaven, så kunne det blitt motsatt effekt. Men «proof is in the pudding» som de sier i England. Det er umulig å vite på forhånd, men du tar et valg og så får du se om det var rett valg eller ikke.

– Det er også eksempler på unggutter som kanskje ikke har de rette vanene eller som ikke har prestert nok på trening. Da blir svaret «ja, vi trenger deg, men du fortjener det ikke». Fordi det skal ikke være sånn at en spiller tenker «jeg har trent dårlig i to uker, men det gjør ikke noe.»

– I Manchester United er ikke det nok, og den avgjørelsen (vraket spilleren på grunn av dårlig trening, red.anm.) har jeg også tatt et par ganger.

I fjorårssesongen ga Solskjær førstelagsdebuten til James Garner, Tahith Chong og Mason Greenwood.

Per 21. januar har ytterligere syv akademispillere fått prøvd seg for første gang på Manchester Uniteds førstelag, inkludert sensasjonen Brandon Williams.

De føyer seg inn i den lange rekken med spillere gjennom årenes løp som har fått sjansen i United. Solskjær tror at Uniteds gode rekord for å gi unggutter sjansen, er årsaken til at spillere som er så gode at de faktisk kan velge, heller i favør av United.

– Ja, det finnes det mange eksempler og bevis på. Det er ikke mange andre store klubber som gir unge spillere sjansen så mye som vi gjør, mener Solskjær og avslutter med følgende gullkorn: Hvis du er ung og har ambisjoner om å nå toppen, så er United en fantastisk mulighet.

MERK: Denne saken stod på trykk i den fjerde utgaven av medlemsbladet United-Supporteren denne sesongen.

Powered by Labrador CMS