Ingen av de sentrale midtbanespillerne har startet bedre

Han scorer og han tilrettelegger. Ingen sentrale midtbanespillere i Premier League-historien har startet karrieren i United bedre enn Bruno Fernandes.

Kjære leser:  Vi er inne i en ekstraordinær tid, også for oss fotballsupportere. Vi savner kamper, men akkurat nå det er mye som er viktigere her i verden. Likevel, til alle dere som er inne på united.no den neste perioden: På grunn av situasjonen så legger vi i påsken ut absolutt alle nye saker på united.no åpent for alle å lese. Dette er en sak fra medlemsbladet United-Supporteren som normalt ville vært kun for medlemmer.


Paul Parker spilte sammen med Eric Cantona da franskmannen kom til klubben høsten 1992.

Sammen vant de ligagull i Premier Leagues første sesong og høynet det med The Double året etter.

Eric Cantonas innflytelse på United-mannskapet har av mange blitt trukket frem som den avgjørende brikken som løftet Sir Alex Fergusons Manchester United til å bli det dominerende laget i England på 1990-tallet.

– Vil ikke frata Eric noe

– Eric kom til oss som en siste bit i sjefens puslespill, mens Bruno Fernandes kom til et lag som slet i motbakke, men som løftet seg flere hakk med ham, sier Paul Parker til united.no. 

– Jeg sier ikke dette for å snakke ned betydningen av Eric Cantona, men for å understreke den enorme effekten Bruno har hatt på United, sier Paul Parker til united.no.

Etter den siste seriekampen i 1991/92-sesongen mot Totten­ham, takket Alex Ferguson spillerne for innsatsen ved å gi dem en setning de ikke kunne glemme.  

Det Bruno har vist er bare begynnelsen. Forståelsen og samspillet med de rundt ham vil bare bli bedre.
Stuart Mathieson, tidligere United-journalist for MEN 

– Ferguson sa at neste sesong blir vi garantert ligamester. Det virket underlig at han kunne si noe slikt, men han gjorde det for å holde motet oppe og gi oss troen da skuffelsen over ligagullet som glapp var stor, har Andrei Kanchelskis fortalt US.  

Etter en ujevn høstsesong i 1992/93 var det én spiller som fikk mye av æren for at United fant storformen på vinteren den sesongen og innkasserte det første ligagullet på 26 år.

KOM SOM ET SJOKK: Eric Cantonas overgang til United i 1992 kom som lyn fra klar himmel, og ble fremforhandlet på rekordtid. Kanskje er det Sir Alex Fergusons aller beste kjøp noen gang.

Eric Cantona hadde fem mål og fem målgivende pasninger på sine ti første kamper i United-trøyen. Ikke uventet sammenlignes den effekten Fernandes har hatt på dagens United-lag med den Cantona hadde på de vordende ligamesterne i 1992 da Ferguson sjokkerte en hel fotballverden med å hente franskmannen fra Leeds.

Det er en sammenligning som en av Cantonas lagkamerater fra 1990-tallet, høyrebacken Paul Parker, mener er noe misvisende.  

– Eric ble veldig viktig for oss, særlig senere, men da han kom til United var det som en siste bit i sjefens puslespill. Han tilførte oss en ekstra dimensjon og ble med rette en legende i United. Men det mange glemmer, er at vi var svært nær ved å vinne ligaen våren 1992 og at vi hadde et lag som florerte av sterke personligheter. Peter Schmeichel, Bryan Robson, Steve Bruce, Paul Ince var bare noen. Bruno Fernandes har kommet til et lag som har slitt tungt i store deler av sesongen, som har manglet stabilitet og han har løftet laget til et helt annet nivå. Jeg sier ikke dette for å snakke ned den effekten Eric hadde på laget, men det sier en hel del om hvor imponert jeg er av Fernandes, sier Parker.

Vanvittig sterk start 

Det er lett å bli historieløs i hyllesten av Bruno Fernandes, men samtidig er det oppsiktsvekkende hvilken effekt han har hatt på Manchester United etter overgangen fra Sporting Lisboa i januar.

Portugiseren har tatt Old Trafford med storm og United har notert seks seirer på de ni kampene Fernandes har vært på banen, med en målforskjell på smått vanvittige 22-2.  

PANGSTART: Bruno Fernandes tester skuddfoten mot byrivalen City. Portugiseren har hatt en fantastisk start på United-karrieren etter overgangen fra Sporting Lisboa.

United.no har tatt den omfattende jobben med å regne ut målpoengene for samtlige midtbanespillere, vinger inkludert, som Manchester United har kjøpt siden Premier League så dagens lys i 1992.

Konklusjonen er klar:

Ingen av midtbanespillerne Manchester United har kjøpt i Premier League-epoken har startet United-karrieren bedre enn Bruno Fernandes.  

Med ett poeng per mål, og ytterligere ett poeng per målgivende pasning er det ingen av de sentrale midtbanespillerne som har sanket flere poeng i løpet av sine ti første United-kamper enn det Bruno Fernandes har klart på åtte.

Riktignok har to av 25-åringens tre scoringer kommet på straffespark, men portugiserens inntreden i United-laget blir ikke mindre imponerende når man ser at Fernandes har vært direkte involvert i godt over halvparten av Uniteds mål etter at han kom til klubben.  

Mathieson: – Har overgått alle forventninger

Det får selv en av de mest rutinerte fotballjournalistene som har dekket Manchester United til å være særdeles raus med superlativene.  

– Bruno Fernandes har overgått alle forventninger. Det han har vist så langt gjør det naturlig å dra paralleller til noen av de beste spillerne i United de siste 25 årene, sier Stuart Mathieson til united.no. 

 

BRUGGET PÅ NOE GODT: Bruno Fernandes sendte United i føringen i Europa League-kampen mot Brugge på Old Trafford. United vant kampen 5-0 etter en fantastisk kamp av portugiseren.

I over 22 år fulgte Mathieson Manchester United som lokalavisen Manchester Evening News sin United-korrespondent, og han har også vært spaltist for united.no.

Journalist-veteranen så en rekke profiler komme og gå, men innrømmer glatt at Fernandes er en av de mest spennende nykommerne i Manchester United i Premier League-epoken.  

– Jeg var livredd for at forventningene til ham skulle bli for store, at United-fansen hadde urealistiske forventninger til hva én spiller kunne utrette. Sannheten er at han har gjort det bedre enn selv de største optimistene kunne drømme om. Han har simpelthen vært fenomenal, sier Mathieson. 

– Har den rette personligheten 

Kun Ashley Young og Angel Di Maria har hatt en marginalt bedre uttelling på sine ti første kamper enn det Bruno Fernandes hadde på sine første åtte. 

I Youngs tilfelle hører det også med til historien at han noterte to scoringer og hele tre målgivende i 8-2-seieren mot Arsenal høsten 2011, mens Di Maria opererte både som 10-er og kantspiller i starten av United-karrieren.

GIKK SEG FAST: Stuart Mathieson hadde stor tro på Angel Di Maria, men argentineren ble kun værende én sesong i United.

Stuart Mathieson mener en av Sir Alex Fergusons fremste egenskaper på overgangsmarkedet var å hente spillere med den rette personligheten og de rette karaktertrekkene i tillegg til å være gode spillere.  

– Ja, det er fortsatt tidlig i karrieren hans, men du kan allerede se at han tar et stort ansvar på banen. Han ønsker ballen hele tiden, og når han får den kan du forvente det uventede, sier Mathieson.  

– Ingen skal betvile den enorme betydningen Cantona hadde for United, men om vi snakker utelukkende om starten i United, har Bruno Fernandes vært eksepsjonell, legger Mathieson til.

– Samspillet med Rashford vil bli fantastisk 

Utbruddet av coronaviruset har foreløpig klart det de færreste Premier League-forsvar maktet, nemlig å stoppe Bruno Fernandes.

Selv om det er langt viktigere ting enn den ufrivillige fotballpausen som i skrivende stund preger hele verdenssamfunnet, er det mange som mener utsettelsen av kampene kom på et ekstremt ubeleilig tidspunkt for United. 

KAN BLI EN DØDELIG DUO: Marcus Rashford og Bruno Fernandes kan bli en fantastisk duo i United, mener Stuart Mathieson.

Mathieson velger imidlertid å se det på en annen måte.  

– Det Bruno har vist er bare begynnelsen. Forståelsen og samspillet med de rundt ham vil bare bli bedre. Jeg tror særlig kombinasjonen av Bruno Fernandes og Marcus Rashford vil bli sensasjonell. Det beste er fremdeles i vente med Fernandes i United, påpeker Matieson.  

Jamie Jackson i The Guardian er blant journalistene som følger United tettest i dag.

Han mener det er flere andre europeiske storklubber som nå ergrer seg over at de ikke ga United kamp om signaturen til portugiseren.  

– Vi vet at Tottenham la inn et bud på 46 millioner pund i fjor sommer, men ville ikke gå høyere. Men hvor var Barcelona og Real Madrid? undrer Jackson.  

Uklare signaler fra United

Det store spørsmålet er nå hvor gode United ville vært om portugiseren hadde kommet før sesongstart.

Sommeren 2019 er Bruno Fernandes en av spillerne som linkes hyppig til United. Mens Tottenham får avvist sitt bud, blir journalistene som følger United tett briefet på at Fernandes ikke er aktuell for United.  

Av United selv.  

I SØKELYSET: Manchester United fulgte Bruno Fernandes i lang tid før klubben valgte å hente ham i januar.

Andre kilder i klubben forteller imidlertid en noe annen historie. United er nemlig svært interessert i portugiseren, men tar sjansen på å vente ytterligere ett år.

De vil rett og slett se mer av ham før de bestemmer seg.

Det var en taktikk som kunne slått feil, men som i stedet har blitt hyllet som en liten genistrek. Fernandes storspilte for Sporting Lisboa og ettersom Manchester United aldri fikk hentet den spissen klubben ønsket for å erstatte Romelu Lukaku, var det penger tilgjengelig til et kjøp i januar.

United bestemte seg for å agere.  

Overgangssummen er på drøye 46 millioner pund, den samme summen som Tottenham var villige til å betale. I kontrakten mellom Manchester United og Sporting Lisboa ligger det imidlertid en del tilleggsklausuler som gjøre at overgangen kan bli verdt opp mot 68 millioner pund.

Om lag ti av de potensielt ekstra 22 millioner pundene er klausuler som høyst trolig vil bli innfridd.

Selv om Fernandes dermed er en av de dyreste januarkjøpene i Premier League-historien, mener Jamie Jackson at det er et røverkjøp.  

LIGAGULL: Paul Parker sammen med Brian McClair og Ryan Giggs, var i United da Eric Cantona kom til klubben. Her jubler trioen for ligamesterskapet i 1993/94-sesongen.

– Manchester United må ofte betale mer for spillere enn andre klubber, og vi så sist sommer hvordan Crystal Palace ikke ville fire på prisen på Aaron Wan-Bissaka og Leicester kjørte den samme suksessfulle taktikken med Harry Maguire. Med tanke på det Fernandes har vist så langt, er det liten tvil for meg om at United har fått ham rimelig. Han har gjort medspillerne bedre, løftet hele laget og har vist hvor målfarlig han er både som avslutter og ikke minst som tilrettelegger, sier Jackson.  

Kan betale seg på rekordtid

Paul Parker påpeker at Fernandes’ ankomst i United handler om mer enn at Ole Gunnar Solskjær har styrket laget med én god spiller.  

– Fernandes har gitt United et nytt gir. Spillere som tidligere hadde levert middelmådige prestasjoner har hevet seg betraktelig takket være ham. Det er en egenskap stort sett forbeholdt de aller beste spillerne, påpeker Parker.  

Stuart Mathieson er enig.  

– For en klubb som Manchester United er Champions League et minimumskrav, og det er ikke lenge siden det som ut til å bli en svært vanskelig oppgave for Solskjær. Hvis ligasesongen fullføres, vil jeg ut fra tabell­posisjonen og form si at Uniteds sjanser er svært gode til å nå Champions League. Lykkes Solskjær med å ta laget dit, vil Fernandes dermed ha betalt praktisk talt hele overgangen alene bare der. Det er vanskelig å se at United ville tatt seg til Champions League uten, Fernandes, påpeker Mathieson.   

Fernandes har gitt United et helt nytt gir.
Paul Parker, tidligere United-spiller 

 Jamie Jackson mener Solskjær og United-ledelsen har fått for lite honnør for spillerne som har blitt kjøpt etter at nordmannen overtok managerstolen på Old Trafford.  

– Ledelsen har stått fast på sin nye strategi og nå må man konkludere med at tålmodigheten og den langsiktige tankegangen er i ferd med å betale seg, påpeker han.  

– Fernandes er ikke den siste puslebiten i Solskjærs lag slik Eric Cantona var det i Fergusons første mesterlag, men han er så langt den viktigste, understreker Mathieson.  

Ledertype og vinnerskalle

I vinter gikk Ed Woodward nok en gang ut i media og forsvarte Uniteds nye strategi da det stormet som verst.

Journalistene ble forklart at United ønsket å hente minst tre, helst fire nye spillere sommeren 2020.

FORTJENER ROS: Guardian-journaist Jamie Jackson mener Uniteds nye strategi på overgangsmarkedet som kom med Ole Gunnar Solskjær fortjener honnør. – Tålmodigheten deres har lønnet seg, sier han.

Etter at Fernandes-­overgangen ble fremskyndet og Odion Ighalo har startet sitt låneopphold i klubben svært positivt, mener Jackson at Solskjær har fått mange flere strenger å spille på.  

– Ighalo har også imponert meg og han gir United en ny dimensjon i angrepsspillet. Jeg forventer fremdeles at klubben vil forsøke å hente minst tre nye spillere i sommer, men nå vil fansen ha en langt større aksept for at overganger kan ta tid ettersom United og Solskjær har truffet såpass bra på overgangsmarkedet, mener Jackson. 

Journalistkollega Mathison forklarer hvilke av egenskapene til Fernandes som har begeistret ham mest.

– Jeg skal innrømme at jeg trodde Angel Di Maria skulle bli en fantastisk tilvekst for United, særlig etter den starten han hadde, men Van Gaal kvalte kreativiteten hans med stilen sin. Det er fremdeles tidlig i Fernandes sin United-karriere, men grunnen til at jeg er så optimistisk er ikke bare spillet han har vist. Han er en ledertype som tar ansvar og forlanger mye av medspillerne sine. Å gå rett inn på laget og ved å fylle en slik rolle, har ikke Solskjær bare fått en strålende spiller, han har fått en personlighet og en vinnerskalle inn i klubben og laget. Det gjør det naturlig for fansen å begynne å snakke høyt om troféer igjen, sier Mathieson.  

– Hva gjør Pogba?

Da Premier League 13. mars kunngjorde den ufrivillige corona-pausen, sto Paul Pogba med kun åtte kamper denne sesongen, syv i liga og én i ligacup.

Hans seneste ligakamp var innhoppet mot Newcastle 2. juledag og sist Pogba startet en Premier League-kamp var så langt tilbake som 30. september mot Arsenal.

HVA NÅ? Kan Paul Pogba ombestemme seg og likevel ønske å bli på Old Trafford?

Jamie Jackson skulle likt å vite hva Pogbas tenker nå.   

– Han har vært ute av spill i lang tid, aksjene hans har falt, men så ser han plutselig hva denne nye lagkameraten er i stand til. Kanskje det vil gjøre at han tenker seg om to ganger før han ber om å bli solgt i sommer. Og hvem vet, om United kan starte med en midtbane med både Fernandes og en Pogba som er motivert for å bidra, så har United fått en av de mest spennende midtbanene på svært lenge, sier Jackson.