– Betyr enormt mye

Vi har snakket med en lokalavisjournalist som følger Yeovil Town tett. Han har liten tro på en cupbombe.

Den gjennomsnittlige Manchester United-supporter i Norge vet nok ikke så mye om Yeovil Town, så vi har tatt en prat med en som definitivt vet en del om Somerset-klubben.

Chris Sweet har vært Western Gazettes Yeovil-mann i seks år, og han har også vært en fan av klubben siden han var seks år gammel. Sweet begynte å gå regelmessig på Yeovil-kamper fra og med 1992. På den tiden var Yeovil en non-league-klubb, og før ferden oppover i ligasystemet begynte rakk Sweet å oppleve et nedrykk til den regionale divisjonen under Conference.

Etter det har det nesten bare gått oppover, og fjorårets nedrykk fra Championship til League One var klubbens første siden nedrykket i 1995. Nå kan Glovers rykke ned for andre år på rad, og da kom kampen mot United beleilig.

Hva betyr denne kampen for klubben?

– Det betyr enormt mye for klubben på kort sikt. Yeovil ligger an til å tjene rundt £400 000 på kampen. En klarer kanskje ikke å betale Rooney og Falcao en ukelønn med det, men det vil gi manageren sjansen til å få inn spillere denne måneden som potensielt kan snu om på det som har vært en dypt skuffende sesong så langt. To nedrykk på like mange sesonger er utenkelig.

Hvordan reagerte du da trekningen ble foretatt?

– En blanding av sjokk og hyggelig overraskelse! Men med en gang entusiasmen hadde lagt seg så innså vi hvor viktig omkampen mot Accrington hadde blitt. Søndagens kamp mot United er viktig, og en stor dag, men Accrington-omkampen var viktigere resultatmessig på grunn av premien som ventet vinneren.

huishpark (650 x 358)
SØNDAGENS ÅSTED: Huish Park.

Er dette klubbens største cupkamp noensinne?

– Det er ikke den største, men det er definitivt en av de største cupkampene i klubbens historie. Den aller største kom tidlig på nittitallet da vi som non-league-lag slo Hereford United i en omkamp for å få Arsenal til Huish Park. Yeovil var på randen av konkurs, og å få en slik trekning etter å ha vunnet omkampen reddet klubben vi følger i dag. Når det er sagt: Yeovil har aldri før spilt mot en slik global institusjon som United.

Vi ser på Twitter at du har blitt intervjuet av dansk TV. Merker dere kanskje ørlite mer interesse for Yeovil nå enn til vanlig?

– Det har vært utrolig, hele byen «summer» av forventning. Kampen har virkelig fanget interessen til fotballfans over hele landet og til og med verden. Plutselig har Yeovil Town blitt overskriftsmateriale så langt borte som Australia og Amerika.

Hva kan du fortelle oss om dette Yeovil-laget, og om manager Gary Johnson?

– Gary Johnson er udiskutabelt klubbens mest suksessfulle manager noensinne. De herlige øyeblikkene og fremgangene han har fått til i klubben i sine to perioder som manager har vært enestående. Denne sesongen har nok vært hans tøffeste hittil. En stadig større mengde fans er misfornøyde, og dagens lag har ikke vist den kampevnen og innstillingen så ofte som vi forventer fra et Gary Johnson-lag.

– På søndag vil nok uansett Yeovil-laget være oppgiret for anledningen. Johnson liker ikke defensiv taktikk, og ønsker at Yeovil skal ha et skikkelig pasningsspill. Det vil nok være Yeovils tilnærming.

Hvilke Yeovil-spillere bør vi frykte mest, om noen?

– Hjertet av midtbanen er sannsynligvis der hvor Yeovils angrepshåp ligger. Kaptein Joe Edwards sin kamplyst og energiske innstilling er typisk for den innstillingen Yeovil kommer til å trenge. Midtbanespillerne Simon Gillett og Sam Foley har begge en viss klasse på det området også.

joeedwardsaccrington (650 x 358)
KAPTEIN: Joe Edwards, her i kamp med to Accrington-spillere i kampen som sikret Yeovil avansement, blir en av Yeovils nøkkelspillere.

Kan du gjette hvilke elleve Johnson sender utpå?

– Med tanke på hva vi har sett i det siste, så forventer jeg en 4-5-1-formasjon som blir slik: Jed Steer – Seth Nana Twumasi, Stephen Arthurworrey, Ben Nugent, Nathan Smith – Jay «AJ» Leitch-Smith, Sam Foley, Simon Gillett, Joe Edwards,  Tom Eaves – James Hayter.

Og til slutt: Har du et resultattips til oss?

– Ingen forventer en Yeovil-seier, men et uavgjortresultat av et eller annet slag hadde vært herlig! Ærlig talt, jeg tipper United vinner 3-1. Et mål for hjemmefansen ville vært en minneverdig måte å starte 2015 på!

Chris Sweet kan følges på Twitter.