Woodward: – En strålende sesong

Til tross for en skuffende ligaplassering sier Ed Woodward at United har gjort store fremskritt denne sesongen.

– Vi har hatt en fantastisk fremgang både på og utenfor banen denne sesongen, forklarte Ed Woodward da han snakket med investorer i ettermiddag.

Det kom etter at Manchester United hadde kunngjort at klubben forventer merinntekter som er 20-30 millioner pund bedre enn tidligere anslått.

Rekordinntekter

Manchester United bekreftet tidlig tirsdag ettermiddag resultatene for tredje kvartal i årets regnskapsår  (1. juli 2016 – 30. juni 2017.

Tidligere har United anslått totale inntekter på rundt 540 millioner pund, men dette er nå justert opp til 560-570 millioner pund.

– Nå som vi nærmer oss slutten av sesongen er vi tilfredse med å ha vunnet to troféer og vi kan fremdeles vinne et tredje med Europa League, den eneste turneringen vi aldri har vunnet før, sier Ed Woodward.

Noe av grunnen til at United kan bokføre et bedre resultat enn forventet etter sesongen er at laget har gått til finalen i Europa League og dessuten har solide inntekter fra svært lukrative tv-avtaler for Premier League trådt i kraft denne sesongen.

Sky Sports og BT Sports betaler 5,1 milliarder pund for rettighetene til Premier League i Storbritannia. I tillegg kommer avtaler med andre land, deriblant TV 2 i Norge.

Det gjør Premier League til den mest lukrative ligaen i verden, men her nyter alle Premier League-klubbene godt av de nye avtalene og ikke bare United.

Et artig poeng som Woodward trakk frem er at United nå alene står for ca 50 prosent av all aktivitet i sosiale medier blant Premier League-klubbene. 

Uniteds nettogjeld har steget noe ettersom pundkursen har svekket seg etter Brexit, men økningen i gjelden overskygges i all hovedsak av de økte inntektene United kan bokføre takket være gode sponsoravtaler og solide tv-inntekter.

Dette er de viktigste postene i regnskapet:

Regnskapspost 3. kvartal 2017 3. kvartal 2016 Endring i prosent
Kommersielle innt. 66,5 65,8  1,1 %
TV-inntekter 31,4 27,8 12,9 %
Inntekter fra kampdag 29,3 29,8 1,7 %
Totale inntekter 127,2 123,4  3,1 %
Driftsoverskudd 3,8 13,7
Netto gjeld 366,3 348,7  5%

Fotnote: Alle tall er i millioner pund

Ny storhandel i sommer

Manchester United har med andre ord midler til en solid handlerunde i sommer og det er ventet at José Mourinho vil hente minst tre eller fire solid forsterkninger til stallen den kommende sommeren.

Men hvilke spillere han får napp på kan avhenge av om United går til Champions League eller ei. For at den drømmen skal realiseres må United slå Ajax i Europa League-finalen i Stockholm 24. mai.

Uavhengig av utfall i Stockholm mener Woodward at årets sesong har vist at United defivitivt er på rett vei.

– Vi gikk 25 kamper i Premier League uten tap og har allerede vunnet to troféer, med mulighet til å vinne et tredje. Vi ser frem til en solid avslutning på sesongen både på og utenfor banen, sier Woodward.

Atletico Madrid-spissen Antoine Griezmann er en av dem som oftest har blitt linket til United. En annen spiller som har vært en gjenganger i ryktespaltene er Real Madrids James Rodriguez.

Bonuser i fare

Uansett hva regnskapstallene for tredje kvartal viser er det det som skjer i Stockholm neste onsdag som er det desidert viktigste for United.

Seier i Europa League-finalen vil bli gull verdt både for Manchester United som klubb og spillerne som vil sikre seg gullkantede bonuser.

VIKTIG KAMP I SVERIGE: Ander Herrera og Paul Pogba vil trolig begge starte Europa League-finalen mot Ajax. Det blir årets desidert viktigste kamp for United.

Alternativet vil imidlertid koste både United og spillergrupen dyrt.

Avisen Times viser til at Uniteds spillere, som tjener over 20.000 pund i uken, vil miste 25 prosent av lønnen dersom det ikke blir Champions League-spill neste sesong.

Dette gjelder alle førstelagsspillerne unntatt Axel Tuanzebe og Timothy Fosu-Mensah

Ettersom United ikke lenger har muligheten til å nå Europas beste turnering via Premier League, MÅ Ajax beseires på Friends Arena i Stockholm neste uke om United skal spille Champions League neste sesong.

I tillegg vil spillerne få én million pund på deling som bonus for en eventuell finaleseier i Europa League.

Så mye som 38 millioner pund står på spill for spillergruppen når United møter Ajax i Stockholm neste onsdag.

Kan miste enorme summer

Forskjellen på Champions League og Europa League er stor, selv om United har tjent langt mer på årets Europa League-deltakelse enn det klubben hadde forutsatt.

Liverpool, som nådde fjorårets finale, fikk nærmere 38 millioner euro fra  UEFA for innsatsen i Europa League sist sesong, og United vil tjene minst like mye på årets turnering.

Men det blir likevel «beskjedne» summer sammenlignet med Champions League. Sist sesong tjente Manchester City nærmere 84 millioner euro på sin semifinaleplass i Champions League.

Om et engelsk lag skulle gå til topps i Champions League neste sesong vil trolig inntektene overstige 100 millioner euro.

Dersom United ikke vinner Europa League-finalen, og dermed mislykkes med å kvalifiseringen til Champions League for andre året på rad, vil den årlige summen fra adidas på 75 millioner pund reduseres med 30 prosent, eller 22,5 millioner pund.

Det bekreftes i Uniteds egen årsrapport: 

«Failure to participate in the Champions League for two or more consecutive seasons would also reduce annual payments under the agreement with adidas by 30% of the applicable payment for the year in which the second or other consecutive season of non-participation falls.»

Selv om dette er et beløp United har muligheten til å avskrive over hele den resterende avtaleperioden (ytterligere åtte år), vil de manglende inntektene fra Champions League og en redusert sum fra adidas ramme United hardt i forhold til konkurrentene i Premier League.

Det økonomiske forspranget som United har opparbeidet seg gjennom flere år vil bli kraftig innskrumpet.