EB (2)

Bailly gikk fra helt til syndebukk da Elfenbenskysten røk ut av OL

Lørdag formiddag skandinavisk tid var det duket for den første kvartfinalen i sommerens olympiske herrefotballturnering, da Spania og Elfenbenskysten møttes i japanske Miyagi.

Eric Bailly, Amad Diallo og resten av de oransjekledde «elefantene» måtte finne seg i å komme til kampen med et stort underdogstempel, ettersom spanjolene hadde kommet til mesterskapet med et særdeles sterkt mannskap.

Villarreals Pau Torres, Barcelonas Pedri, Real Sociedads Mikel Oyarzabal og Real Madrids Marco Asensio startet alle lørdagens kamp for «La Furia Roja».

Bailly fikk tillit fra start for Elfenbenskysten og spilte samtlige minutter, mens Diallo kom inn i det 63. minuttet.

Bailly sendte ivorianerne i føringen

Det var spanjolene som kom seg til kampens første halvfarlighet. Etter fint kombinasjonsspill fikk Mikel Merino ballen på 16 meter. Real Sociedad-spilleren valgte å skyte, til tross for at han var tilnærmet alene gjennom. Det skulle vise seg å være et dårlig valg, ettersom avslutningen gikk langt utenfor mål.

Deretter var det ivorianernes tur til å yppe seg.

Eboue Kouassi fikk ballen på 25 meter, la kula til rette og fyrte av, men Unai Simon fikk så dyttet ballen over tverrliggeren.

Langskuddet skulle vise seg å bare være et ivoriansk varselskudd, ettersom ballen like etter havnet inne i det spanske målet. Elfenbenskysten-kaptein Max Gradel la et hjørnespark inn i farlig territorium, der United-stopper Bailly ventet.

Forsvareren kriget seg frem i sin duell, før han med leggen fikk pirket ballen i hjørnet bak Simon. Dermed var det underdogene som tok føringen i Miyagi.

Bai
KUNNE FEIRE: De ivorianske spillerne etter Eric Baillys 1-0-scoring.

I de påfølgende minuttene var det de rødkledde spanjolene som tok over mer og mer av spillet og spilte seg stadig lenger inn på den ivorianske banehalvdelen. Bailly måtte i aksjon midtveis inn i omgangen, da han først strakk seg så lang han var for å stoppe et spansk innlegg, før han satte liv og lemmer på spill for å blokkere en spansk avslutning.

Få minutter senere kunne United-stopperen dog lite gjøre, da Spania utliknet ivorianernes ledelse.

Høyreback Wilfried Singo forsøkte å bryste et spansk innlegg tilbake til keeper Tape Ira. Det Torino-spilleren ikke hadde fått med seg, var at Dani Olmo lurte like bak ham, klar til å stjele ballen. Leipzig-spilleren fikk følgelig en lett jobb med å pirke ballen forbi en utspilt Ira.

Spain v Cote d'Ivoire: Men's Football Quarterfinal - Olympics: Day 8
UTLIKNET: Her har Dani Olmo nettopp stjålet ballen fra Wilfried Singo, og setter ballen inn i det ivorianske målet.

Dermed 1-1 i Miyagi.

Youssouf Dao fikk en god mulighet til å sende Elfenbenskysten opp i en ny ledelse ti minutter før pause, men spanske Simon hang med på avslutningen fra kloss hold.

I stedet så det ut til at det var spanjolene som kunne gå til pause med en ledelse, etter at Mikel Oyarzabal ekspederte et innlegg kontant i mål, to minutter før hvilen. En rask VAR-sjekk viste dog at angriperen var i offside da pasningen kom.

Følgelig kunne lagene spasere inn i garderoben med 1-1 som utgangspunkt før andre omgang.

Elleville overtidsminutter

Også i den andre omgangen var det spanjolene som kom til den første muligheten, men Olmo klarte ikke å sette ballen i mål denne gangen.

Få øyeblikk senere var de rødkledde igjen farlig frempå. Merino snappet et utkast fra Ira og like etter lå ballen i beina til Marco Asensio. Real Madrid-spilleren stilte inn siktet, men ballen stoppet i tverrliggeren.

Etter dette virket lagene å være mer interesserte i å unngå baklengs enn å scoret et avgjørende mål. Amad Diallo kom på banen litt over kvarteret inn i omgangen, men de store sjansene uteble fortsatt i Miyagi.

Uniteds unge høyrekant kunne ha vist seg frem med kvarteret igjen på kampuret, men vingens forsøk ble blokkert.

Diallo
KOM INN: Amad Diallo ble byttet inn med halvtimen igjen. Her fra åpningskampen mot Saudi-Arabia.

Spanjolene var farlig frempå flere ganger i sluttminuttene, men verken Juan Mirandas frisparkforsøk eller Mikel Merinos skudd fra kloss hold endte med spansk nettkjenning.

Heller ikke Oyarzabal klarte å sette ballen i mål, da han kom alene med Ira fra skrått hold minuttet før slutt.

Det skulle vise seg å straffe seg for spanjolene. På overtiden landet ballen nemlig i beina til Elfenbenskystens veteran og kaptein, Max Gradel. Kantspilleren dro ballen over på venstrefoten og hamret løs.

Unai Simon klarte ikke å avverge avslutningen og dermed kunne ivorianerne feire målet som tilsynelatende ville sende dem til semifinale.

UTLIKNET: Rafa Mir besørget ekstraomganger med sin sene utlikning.

Slik skulle det dog ikke bli.

Etter avspark gikk nemlig det spanske laget rett i angrep og slo ballen inn i det ivorianske straffefeltet. Eboue Kouassi fikk hodet på ballen, som gikk rett til værs. «Elefantene» klarte aldri å bestemme seg for hvem som skulle klarere ballen og det hele endte med at ballen gikk via bakhodet til Bailly til Rafa Mir, som sikret ekstraomganger for det spanske mannskapet.

Røk ut etter klønete Bailly-involvering

United-spiller Diallo ut til å få ekstraomgangenes første mulighet da ballen landet hos ham inne i det spanske straffefeltet, men kantspilleren ble avblåst for offside. Kanskje like greit, ettersom 19-åringens avslutning gikk en meter utenfor mål.

Like etter skulle den nærmest tragikomiske kvelden fortsette for det ivorianske forsvaret og igjen skulle Eric Bailly være involvert.

Etter en spansk corner hoppet midtstopperen inn i en hodeduell med hendene først og stoppet med det en spansk avslutning. De rødkledde favorittene protesterte vilt, og noen minutter og en VAR-sjekk senere, hadde Spania fått straffespark.

STRAFFET ELFENBENSKYSTEN: Mikel Oyarzabal satte straffesparket som Eric Bailly ga bort på klønete vis.

Mikel Oyarzabal gjorde ingen feil, sendte Ira den ene veien og ballen den andre. Dermed hadde ivorianerne plutselig et blytungt utgangspunkt, bare minutter etter at målet som så ut til å sikre dem semifinalebillett.

Inn i den andre ekstraomgangen holdt Spania også på å kløne det til i bakre rekker da Pau Torres og Unai Simon ikke kommuniserte godt nok. Dessverre for ivorianerne klarte sisteskansen å få tak i ballen.

I stedet var det spanjolene som kunne komme til en ny mulighet. Mir dro seg fint inn fra venstre, men klarte ikke å sette ballen i mål denne gangen. Heller ikke Oyarzabal, som fikk ballen etter returen, klarte å sette spikeren i den ivorianske kista.

Det hadde lite å si, ettersom Rafa Mir scoret Spanias fjerde med få minutter før slutt. Angriperen overlistet Ira fra skrått hold og sikret med det de spanske storfavorittene innpass i turneringens semifinale.

På overtid fullførte Mir like så godt hat tricket sitt, da han satte Spanias femte. Dermed endte det hele med noe stygge sifre for ivorianerne, som må ta den tunge turen hjem fra Japan, én uke før medaljene deles ut.

Spania 5-2 eeo. Elfenbenskysten

120+2′ Kampen er slutt. Spanjolene tar seg videre i OL på Elfenbenskystens bekostning.

120+1′ SPANIA 5-2 Elfenbenskysten
Rafa Mir setter sitt hat trick.

117′ SPANIA 4-2 Elfenbenskysten
Rafa Mir setter spikeren i den berømte kista.

106′ Den andre ekstraomgangen er i gang. Elfenbenskysten trenger mål.

105+2′ Den første ekstraomgangen er over.

98′ SPANIA 3-2 Elfenbenskysten
Mikel Oyarzabal sender Ira den ene veien og ballen den andre. Dermed leder Spania for første gang denne kampen.

97′ Spania får straffe etter en vanvittig klønete involvering av Eric Bailly. Stopperen hopper inn i en hodeduell med armene først og blir tatt for en soleklar hands.

91′ Den første ekstraomgangen er i gang.

90+5′ 90 minutter pluss tillegg er over. Dette går til ekstraomganger.

90+3′ SPANIA 2-2 Elfenbenskysten
Det er Rafa Mir som utlikner, etter det som må karakteriseres som elendig forsvarsspill fra Elfenbenskysten. Ballen spretter av hodet til Bailly, før Mir setter ballen i mål.

90+1′ Spania 1-2 ELFENBENSKYSTEN
Det er ivorianerne som får det som nok kan vise seg å bli det avgjørende målet! Max Gradel setter ballen i mål fra skrått hold.

63′ Amad Diallo erstatter Cheick Timite.

46′ Avspark i andre omgang.

45′ Pause.

43′ Mikel Oyarzabal sender tilsynelatende spanjolene i føringen, men etter en VAR-sjekk blir scoringen avblåst for offside.

30′ SPANIA 1-1 Elfenbenskysten
Dani Olmo utlikner for Spania, etter en voldsom forsvarstabbe. Det er Wilfried Singo som forsøker å bryste et spansk innlegg tilbake til Tape Ira, uten å ha full oversikt over situasjonen. Dermed kan Olmo stjele ballen og tuppe den i mål.

10′ Spania 0-1 ELFENBENSKYSTEN
Eric Bailly sender ivorianerne i føringen! Kommer seg først på et hjørnespark og får kriget ballen i mål. Det er ikke pent, men så er det heller ikke stilpoeng i fotballen.