Altmuligmannen

HISTORISK TIRSDAG: Få enkeltindivider har hatt så stor betydning for Manchester United som Louis Rocca.

Når man blir bedt om å liste opp de største menneskene i United-historien, er noen enklere å tenke på enn andre. Sir Matt Busby, Sir Alex Ferguson, Sir Bobby Charlton, Bryan Robson og Eric Cantona blir alle sett på som symboler på Manchester United.

Man har imidlertid også de typene som kanskje har hatt minst like mye å si for klubben, men som ikke har fått den hederen de fortjener. Og det er en mann i denne kategorien dagens historisk tirsdag skal hedre.

Familien Rocca, emigrerte fra Italia til England på 1870-tallet og startet opp en iskremfabrikk i Newton Heath-området av Manchester. I 1882 ble Louis født, og det tok ikke lang tid før han fikk bånd til klubben som da het Newton Heath. Han begynte å jobbe i klubben, først som 12 år gammel servitør, for senere å passe på draktene til førstelaget. Han ble etter hvert også tidenes første banemann i klubben.

Mannen bak «Manchester United»

Det var imidlertid først i 1902 Rocca la fra seg spor som fansen kjenner igjen den dag i dag.

Da hadde nemlig businessmannen John Henry Davies reddet klubben fra konkurs, men samtidig ønsket han å endre klubbens navn. Manchester Celtic og Manchester Central var begge forslag som ble kastet frem, men til slutt falt valget på Manchester United – ifølge myten etter Louis Roccas forslag.

Godt over 20 år senere, nærmere bestemt 1931, da Uniteds økonomi igjen stod i fare for å utslette hele klubben, var Rocca mannen som overtalte James W Gibson til å investere sine penger i klubben. Rocca hadde fram til da kun vært en såkalt sjefsfikser i klubben – trengte noen å få noe gjort, var engelskitalieneren mannen de spurte. Han installerte også det første organiserte speidernettverket i klubben.

Overtalte Busby

Og som om ikke det var nok: Da Matt Busbys spillerkarriere gikk mot slutten, fikk skotten et tilbud fra Liverpool om å bli manager. Det ville ikke Rocca ha noe av, og i februar 1945 klarte han å overtale den daværende 36-åringen til heller å ta over sjefsstolen på Old Trafford.

Gjennom årene var Louis Rocca innom omtrent enhver tenkelig rolle i Manchester United, alt fra banemann til sjefsspeider. Ja, i en liten periode på begynnelsen av 1930-tallet var han faktisk også midlertidig manager under Walter Crickmer.

Roccas innovative måte å speide spillere på skulle gi United enorm suksess helt fra 1950-tallet til dags dato, og det har for lengst blitt umulig å forestille seg klubben ved et annet navn enn dagens.

Dessverre fikk ikke Rocca se hva manageren han selv hentet til klubben klarte å oppnå – alt-mulig-mannen sovnet inn i 1950, og dermed ble den historiske FA-cupfinaleseieren mot Blackpool i 1948 det siste troféet han opplevde.

På den annen side ble han spart for den grusomme flyulykken i 1958, da åtte United-spilleres samt tre treneres på tragisk vis endte på rullebanen i München.

Uansett er en ting sikkert: Manchester United ville ikke vært den klubben den er i dag uten Louis Rocca.