– Alle klubber trenger en sportsdirektør

Manchester United opererer uten en sportsdirektør – og hvis det skulle komme en slik ansettelse, så blir det sannsynligvis en helt annen rolle enn den mange håper på. En av verdens ledende sportsdirektører er ikke i tvil om at det er en veldig viktig rolle i den moderne fotballen.

Det snakkes mye om at United trenger en sportsdirektør i en eller annen form, men det er lite som tyder på at dette er på vei helt med det første – og viss det kommer, så er det ikke nødvendigvis en sportsdirektørtype av den formen fansen ønsker seg.

En god sportsdirektør kan sørge for at en klubb har en god grunnstrategi, og at måten klubben opererer på på overgangsmarkedet har en tydelig plan ved seg, heller enn at det endrer seg hver gang en ansetter en ny manager, og at en ender opp med et lappeteppe av en stall.

I tillegg er nettopp manageransettelsene en del av det mange vil se for seg at en sportsdirektør bør være involvert i.

De fleste United-relaterte rapporter om sportsdirektører har tidligere vært at klubben er mer ute etter en type som vil ha langt mindre makt. Dette er også en del av grunnen til at redaktør Dag Langerød tirsdag skriver (les også: Mine tanker etter Newcastle) at han er mindre opptatt av en sportsdirektøransettelse enn mange andre.

ED WOODWARD: Hva slags type sportsdirektør er han ute etter, om han er ute etter det i det hele tatt?

– Vanskelig å forstå det som har skjedd i United

Sky Sports har intervjuet Luis Campos, Lilles sportsdirektør, om rollen. Campos, som har tette koblinger til både José Mourinho og Jorge Mendes, har ved flere ganger blitt nevnt i forbindelse med Manchester United (mye på grunn av nettopp Mourinho-koblingen).

Campos gjorde en strålende jobb i Monaco, før hans arbeid var med på å hjelpe Lille til en andreplass i den franske ligaen sist sesong – og til å skaffe klubben midler ved hjelp av videresalg av suksessfulle signeringer.

Han er i alle fall ikke i tvil om at Solskjær og andre managere trenger hjelp. Campos omtaler José Mourinho som verdens beste trener, og mener klubbens måte å gjøre ting på gjorde det vanskeligere for portugiseren.

– Om treneren står alene, så er han et enkelt mål, og han trenger hjelp. Alle trenger hjelp i fotballen, en kan ikke spille alene. Manchester United er en utrolig klubb, med en utrolig historie, og det er vanskelig for folk rundt om i verden å forstå hva som har skjedd med denne klubben.

JOBBER UNDER EN ANNEN STRUKTUR: Ole Gunnar Solskjær.

– Selvsagt tror jeg at jeg kunne hjulpet Manchester United

Campos mener det er viktig at det sportslige og det økonomiske kobles sammen, og han tror en god sportsdirektør er nøkkelen.

– Jeg kjenner veldig godt til situasjonen i Manchester United og andre klubber, men etter min mening trenger alle en sportsdirektør fordi treneren trenger tid til å forberede seg til neste kamp, og til spillerenes superego, så han trenger folk med sensitivitet [rundt seg]. Hvis treneren er alene, er det vanskeligere nå.

– En sportsdirektør er veldig, veldig viktig. Selvsagt tror jeg at jeg kunne hjulpet Manchester United, men jeg respekterer klubbens politikk. Det er veldig, veldig prestisjefullt, men i moderne fotball trenger en en sportsdirektør.