– 90 prosent sikker på at jeg skulle si ja til Ferguson

Alan Shearer har for alltid blitt kjent som superspissen som to ganger takket nei til Sir Alex Fergusons United. Nå innrømmer den tidligere storscoreren hvor nær han var ved å komme til Old Trafford.

Sommeren 1992, før den første Premier League-sesongen ble sparket i gang, var Alan Shearer en av de mest ettertraktede spillerne på overgangsmarkedet.

Den unge Southampton-spissen kunne velge mellom flere klubber, deriblant Manchester United.

Han endte derimot opp i Blackburn der han også ble ligamester i 1994/95-sesongen etter å ha snytt nettopp United for ligagullet på sesongens siste dag.

«Da har vel ikke jeg en sjanse»

Etter en skuffende 1995/96-sesong, der Blackburn bare ble nummer 7, hele 19 poeng bak ligamester Manchester United, ble det klart at Blackburn ikke kunne holde på sin mest verdifulle spiller.

Valget for Shearer stod da mellom Manchester United og Newcastle som endte på 2. plass i ligaen bak United.

PÅ VEI MOT TREBLE: Sir Alex Ferguson og United-benken jubler for seieren i FA-cupen mot Newcastle og Alan Shearer i 1999.

Manchester United hadde Sir Alex Ferguson i sjefsstolen og et ekstremt spennende lag der «Class of 92» for alvor hadde meldt sin ankomst. 

Men Newcastle var tross alt Shearers hjemby og en retur til barndomsklubben i hans hjertet fristet også.

– Jeg satt meg ned med både Kevin Keegan og Sir Alex Ferguson den samme dagen. Jeg snakket først med Keegan på morgenen og samtalene gikk veldig, veldig bra, forklarer Shearer til en spesialutgave av BBC-programmet Match of the Day.

Da Fergusons tur kom, kunne skotten definitivt fått en bedre start på samtalen. 

– Hans første spørsmål var om han var først eller om Keegan alt hadde vært der. Jeg fortalte ham at du er nummer to. «Da har vel ikke jeg en sjanse», sa Ferguson i følge Shearer.

Keegan ba om et nytt møte

Under samtalene med Ferguson uttrykte Shearer blant annet et ønske om å ta straffesparkene til United dersom han skulle komme til klubben, mens Ferguson stod fast på at det var Eric Cantonas jobb.

– Ferguson ønsket å være den første som snakket med meg og han var skuffet, men samtalene med ham var veldig positive og jeg var imponert over det han sa. Jeg hadde en tøff avgjørelse i vente, men på et tidspunkt hade jeg bestemt meg for Manchester United. jeg var 90 prosent sikker, forklarer Shearer.

MISTET BESINNELSEN: En presset Kevin Keegan var rasende på Sir Alex Ferguson i ligainnspurten i 1996 og kom med sin berømte tirade før ligaavslutningen der han proklamerte at han ville elsket å slå Manchester United. Det gjorde han ikke, men han snøt Ferguson for Alan Shearer den kommende sommeren.

Så kom telefonen som endret alt.

– Keegan ringte og ville treffe meg en gang til og da bestemte jeg meg for å dra hjem til Newcastle, sier Shearer. 

I 1992 kjøpte Ferguson først Dion Dublin og deretter Eric Cantona siden han ikke fikk tak i Alan Shearer.

Den sesongen ble United ligamester.

Og i 1996 gjentok på sett og vis historien seg. Da Shearer ikke kom til United den sommeren heller, var det i stedet en ung spiss fra Kristiansund som overbeviste i debutsesongen og Ole Gunnar Solskjær skjøt United til ligagull med Eric Cantona som spissmakker.

Ferguson tok ikke telefonen

– Så snart jeg hadde tatt avgjørelsen dro jeg til flyplassen i Manchester for å dra på preseason til Østen. På vei til flyplassen ringte jeg til Sir Alex, men jeg fikk ikke svar, forklarer Shearer.

– Jeg ønsket ikke å legge igjen en beskjed så jeg ringte ham på ny. Den tredje gangen måtte jeg legge igjen en beskjed fordi det fremdeles ikke var noe svar å få Jeg la igjen en beskjed og, ikke overraskende, ringte han meg aldri tilbake, sier Shearer.

I stedet ble Shearer verdens dyreste fotballspiller da han dro til Newcastle for ca. 15 milioner pund.

Til tross for at han aldri var i nærheten av  vinne ligaen som Newcastle-spiller, fastholder fremdeles Shearer at han aldri angret på valget.