25 spørsmål og svar om sesongen

Ønsker du å følge med på United-kvinnene, men føler at du gjerne skulle visst litt mer før sesongåpningen? Her prøver vi å svare på noe av det folk kanskje lurer på.

Publisert Sist oppdatert

1. Hvor kan vi se Uniteds terminliste og WSL-tabellen?

Vi har en egen side her hvor dere kan se terminlista, og der kommer vi også til å legge inn link til alle kamprapportene etter hvert. Vi linker der også videre til en tabell.

Her er terminlista på klubbens egne sider. Tabell kan en finne flere steder – blant annet her.

2. Hvordan ser vi kampene?

FA Player skal sende alle kampene gratis, men tjenesten er i utgangspunktet geoblokkert i Skandinavia fordi NENT sitter med rettighetene her – dette gjelder i alle fall de kampene som sendes live. I Norge kommer kampene til å bli vist på Viaplay, og denne helga (og kanskje flere ganger) kan en se byderbyet på Viasat 4. Der er det studiosending fra 15.30, og når kampen starter klokka 16, så er det med norsk kommentator (Arnstein Friling) også.

Dagens kamp kan en også se i reprise på MUTV klokka 19.00.

3. Har vi en sjanse mot City i serieåpningen?

Ja, men City er ganske klare favoritter likevel, og det er liten grunn til å tro at United skal leke seg på Etihad Stadium.

Fordelen er at VM-toppscorer Ellen White er skadet, og at det generelt har vært en del forandringer i City – kanskje er ikke dette noe dumt tidspunkt å møte City på, siden sjansen for poeng nok er større nå enn når City har blitt mer samspilte.

4. Hva er Uniteds styrker?

United har mange spillere som har evnen til å score mål. Jakten om toppscorertittelen ble jevn og spennende i fjor, og mange midtbanespillere var også med i den kampen.

United er ikke helt avhengige av én offensiv spiller, rett og slett, noe som kan være en styrke.

MANGE POTENSIELLE MÅLSCORERE: Manchester United.

5. Hva er Uniteds svakheter?

Sammenlignet med for eksempel motstander i serieåpningen, så er vi nok litt svakere både på midtstopperplass og helt fremme, sannsynligvis. United mangler den åpenbare storscoreren på topp om ikke fjorårets toppscorer, Jess Sigsworth, beviser at hun kan ta det steget. Jane Ross er hentet inn, men fremstår som et mer usikkert kort enn rivalenes niere.

I tillegg ser det litt tynt ut på begge backene.

UNITED-TOPPSCORER: Jess Sigsworth.

6. Hvilke United-spillere bør vi følge godt med på?

Lauren James kan være en nytelse å se på, og kommer bare til å bli bedre og bedre. Jackie Groenen er en svært profilert nysignering. I vårt intervju med United-sjef Casey Stoney, så valgte hun å trekke frem Ella Toone som en spiller som muligens kan ta steget opp på en god måte.

Ellers er Leah Galton en spiller som ofte i det stille har gjort en god jobb, og det samme gjelder Kirsty Hanson, fjorårets assistdronning. Kan de ta steget opp på en god måte, tro?

TOONEY, TOONEY: Ella Toone i aksjon mot Arsenal.

7. Hvem er Uniteds kaptein?

Dere fikk det kanskje med dere rett før helga, men Katie Zelem er utnevnt til United-kaptein etter at Alex Greenwood forlot klubben til fordel for Lyon.

Det er ikke er unaturlig valg – hun er en begavet spiller, og har fremstått som en lederskikkelse også.

Vi ser for oss at Millie Turner og Amy Turner (som ikke er søstr) sannsynligvis var de to spillerne som var nærmest å få kapteinsbindet.

KAPTEIN: Katie Zelem.

8. Hvor mange lag er med i WSL, og hvordan gikk det i fjorårssesongen?

Det er 12 lag i toppdivisjonen: Arsenal, Birmingham City, Brighton & Hove Albion, Bristol City, Chelsea, Everton, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Reading, Tottenham Hotspur og West Ham United.

I fjorårets liga var det elleve lag, og slik gikk det da:

1. Arsenal – 54 poeng
2. Manchester City – 47 poeng
3. Chelsea – 42 poeng
4. Birmingham – 40 poeng
5. Reading – 27 poeng
6. Bristol City – 25 poeng
7. West Ham – 23 poeng
8. Liverpool – 22 poeng
9. Brighton & Hove – 16 poeng
10. Everton – 12 poeng
11. Yeovil – -3 poeng (trukket ti poeng etter å ha blitt satt i administrasjon)

9. Hvem vinner ligaen denne sesongen?

Ja, si det? Arsenal er regjerende mester, som vi kan se over, og vil nok være manges favoritt i år også. De hadde en voldsom skadekrise i vår/vinter, uten at det hindret dem i å vinne ligaen noen poeng fremfor City. City har både mistet profiler og hentet profiler, mens Chelsea er ventet å få en bedre sesong enn i fjor. Da startet de altfor tregt til å kunne henge skikkelig med. Nå er de revansjesugne, og har ikke Champions League å tenke på heller.

10. Hvem har vunnet mest?

Arsenal. Soleklart. De er det eneste laget som har vunnet Champions League, og de har også flest ligatitler – de har i alt 15 ligatitler siden 1992/93.

I tillegg har de også flest titler i både FA-cupen og WSL Cup (ligacupen).

TØFF KONKURRENT: Arsenal. United her representert ved Jess Sigsworth.

11. Hvor mange kvalifiserer seg til Champions League?

De to øverste lagene kvalifiserer seg. I tillegg vil en eventuell vinner av turneringen også bli kvalifisert til neste års turnering.

Denne sesongen er det altså Arsenal og City som skal representere England.

12. Er det realistisk for Uniteds del?

Nei, ikke så veldig. United gjorde det brukbart mot ligamester Arsenal i fjor, men det var i en enkeltkamp. Arsenal, City og Chelsea skal alle være en god del bedre enn United fortsatt.

13. Hvor mange rykker ned?

Ett lag rykker ned.

14. Er nedrykk realistisk for Uniteds del?

Ikke så veldig. Det er ikke en like åpenbar dumpekandidat i divisjonen som i fjor, da Yeovil til og med endte med minuspoeng på grunn av poengstraff, men United skal fortsatt være bedre enn i alle fall noen av lagene, selv om det skulle bli en skuffende sesong.

RYKKER NEPPE NED IGJEN: United-kvinnene.

 

15. Hva er et realistisk mål?

Om vi skal være optimistiske, så er fjerdeplass et naturlig mål – best of the rest, rett og slett.

Samtidig så vil det nok kunne bli litt tilvenning til en ny hverdag hvor en må håndtere nederlag også, så en kan ikke akkurat leke seg til en fjerdeplass heller. Øvre halvdel vil være ganske bra, og undertegnede er veldig lysten på at United skal havne fremfor Liverpool.

16. Hvordan er rivalene?

Ja, apropos Liverpool: De var laget som i 2013 ødela Arsenals lange rekke (siden 2003/04!) med ligatitler, men de siste årene har laget tilsynelatende blitt mindre prioritert. Kanskje er det Uniteds inntog som skal til for å vekke dem fra dvalen? Det ser ut til at Liverpool er i ferd med å våkne. Det sendes også ut positive signaler som det at de ble med herrelaget på sommerturnéen. Det er grunn til å tro at Liverpool vil kunne havne på øvre halvdel denne sesongen.

Citys satsing er det liten vits i å stille særlig spørsmål med, men også for dem er det slik at en risikerer at de beste spillerne hentes av klubber som Lyon. I sommer har de mistet viktige Parris, men har samtidig også hentet inn VM-toppscorer Ellen White fra Birmingham. Heldigvis for United er hun skadet, og skal ikke være aktuell for United-kampen. Uansett blir i alle fall City en klubb å regne med i toppen.

17. Hvordan spilles cupene?

Som hos herrene har kvinnene både FA-cupen og ligacupen de kan forsøke å vinne. FA-cupens kvalifiseringsrunder er allerede i gang, men lagene fra de to øverste divisjonene kommer ikke med før i fjerde runde – som skal spilles mot slutten av januar.

I ligacupen (kun for de to øverste divisjonene) er det først er gruppespill, før det blir utslagsrunder etter det.

United har endt opp i en tøff ligacupgruppe: vi møter Manchester City (H), Everton (B), Leicester (H) og Birmingham (B). City er ventet å gå videre, mens Everton og Birmingham blir de tøffeste utfordrerne for United om den andre plassen videre. Begge de lagene møter vi attpåtil på bortebane, noe som også gjør det tøffere. Leicester ender nok fort opp med 0 poeng.

18. Hvor spilles Uniteds kamper?

Leigh Sports Village er fortsatt United-kvinnenes hjem. En del andre WSL-klubber skal spille på herrelagets stadion i enkeltkamper denne sesongen. City, Chelsea og Bristol City gjør det allerede i seriestarten. Det har vært snakk om at enkelte klubber vil teste ut dobbeltkamper – der kvinnene og herrene spiller etter hverandre, og hvor en dermed kan se to kamper på én billett. Det kan være United avventer for å se hvordan disse ulike løsningene fungerer for andre lag, før de etter hvert vurderer å prøve ut Old Trafford.

HJEMMEBANEN: Leigh Sports Village, hvor også herrenes reservelag spiller.

19. Hvordan kommer jeg meg til Leigh?

Det er ikke en uoverkommelig taxitur, men en billigere løsning er å ta bussen det står V1 Vantage på fra Manchester til Leigh. Den kan en for eksempel ta fra Manchester Art Gallery (ved St. Peter’s Square) – nærmere bestemt herfra. Bussturen tar rundt tre kvarter, og fra Leigh Bus Station er det 10-15 minutts gange til stadion.

20. Hvor stor er kapasiteten på Leigh Sports Village sammenlignet med de andre stadionanleggene?

Stadionanleggene rangert etter størrelse:((()))

Kapasitetsrangering. Lag – stadion – tilskuerkapasitet

1. Liverpool – Prenton Park (Tranmere Rovers) – 16 587
2. Manchester United – Leigh Sports Village – 12 000
3. Reading – Adams Park (Wycombe Wanderers) – 9617
4. Manchester City – Academy Stadium – 7000
5. Tottenham – The Hive (Barney FC) – 6500
6. Brighton & Hove – Broadfield Stadium (Crawley Town) – 6134
7. Everton – Haig Avenue (Southport FC) – 6008
8. Chelsea – Kingsmeadow (AFC Wimbledon) – 4850
9. Arsenal – Meadow Park (Boreham Wood) – 4502
10. Birmingham City – Damson Park (Solihull Moors) – 3050
11. West Ham – Rush Green Stadium –3000
12. Bristol City – Stoke Glifford Stadium – 1500

* Everton-kvinnene spiller bare de første kampene i Southport, før de fremover skal spille på Walton Hall Park ikke så langt ifra Goodison Park. Den har betydelig lavere kapasitet, men akkurat hvor stor kapasiteten er er vi ikke helt sikre på akkurat nå – men etter det vi har skjønt skal det etter arbeid som gjøres i disse tider til slutt være rundt 500 sitteplasser, i tillegg til ståplasser rundt hele banen.

21. Hvordan er stemningen?

Generelt er stemningen triveligere enn på herrelagskamper, men litt mindre høylydt. Det er mange familier til stede – i større grad enn på Old Trafford kan en se fedre som har med seg døtrene sine på kamp. Uansett er det et ganske OK lydnivå på Uniteds kamper på grunn av supportergjengen Barmy Army, som har sanger til de fleste spillerne, og en rekke store supporterflagg. De møter opp uansett hvor United drar, og United har til og med hatt supportere med supporterflagg til stede for å støtte både utlånte Aimee Palmer (Sheffield United) og frigitte Charlie Devlin (Charlton) hittil denne sesongen. Da snakker en om dedikasjon, og evnen til å få spillerne til å føle seg verdsatt.

SOLID STØTTE: Barmy Army stiller alltid opp.

22. Hvem er storscorerne?

Vivianne Miedema ble toppscorer i fjor med 22 mål for Arsenal. Nikita Parris, nå solgt fra Manchester City, var nærmest med sine 19. Ellers var avstanden stor ned til Bethany England (Chelsea) og Fara Williams (Reading), som begge endte på 12 mål.

Ellen White, som City nok håper at skal erstatte Parris på en god måte, ble som tidligere nevnt i saken toppscorer i VM, og hun håper nok på å ikke være for langt unna i den hjemlige ligaen også nå.

MIEDEMA: Har scoret mot United også.

For Uniteds del så toppscorerlista slik ut i fjor (alle turneringer):

1. Jess Sigsworth – 18 mål
2. Lauren James – 17
3. Mollie Green – 16
4. Ella Toone – 15
5. Katie Zelem – 11
6. Lizzie Arnot – 7
7. Charlie Devlin – 6
8. Kirsty Hanson – 5
8. Alex Greenwood – 5
10. Leah Galton – 4
11. Amy Turner – 2
11. Millie Turner – 2
13. Aimee Palmer – 1
13. Martha Harris – 1

NÆRMEST SIGSWORTH: Lauren James.

23. Hvordan har oppladningen til sesongstarten vært?

Ja, si det. United har bare spilt to åpne treningskamper denne sommeren. Vi vant klart mot Sandefjord, mens det ble et ganske klart tap mot Vålerenga (det hadde selvsagt ganske mye å gjøre med at United nettopp hadde startet pre-season).

Ellers har United spilt kamper bak lukkede dører.

Det er en liten forstyrrelse med landskampene som var nå rett før seriestart, men det gikk nok minst like mye ut over City som United.

Stemningen virker å være god i spillergruppa, og de nye har tilsynelatende blitt godt integrert i gruppa.

24. Hvordan er ligaen sammenlignet med andre ligaer?

Dette er vanskelig å sammenligne, selvsagt, men Chelsea (som kom på tredjeplass, og altså ikke får Champions League-spill den kommende sesongen) kom seg i fjor til semifinalen av Champions League. Samtidig må det jo nevnes at det bare én gang har vært et engelsk lag i finalen siden turneringen startet opp i 2001/02, og at det var i 2007 da Arsenal vant.

Sannsynligvis er den engelske ligaen noen nivå bak den franske og den tyske ligaen, i alle fall. WSL opererer med et lønnstak i ligaen, noe som kanskje holder den litt tilbake – mens et slikt lønnstak også selvsagt kan ha enkelte fordeler.

Ligaen er etter alt å dømme bedre enn den norske, til tross for tapet vårt mot Vålerenga. Dette baserer vi blant annet på samtaler med spillere som har spilt i begge ligaene.

25. Kan spillerne leve av dette?

Ja, de er profesjonelle, men de blir ikke rike av det på samme måten som gutta. Toppdivisjonen ble ikke fullstendig helprofesjonell før før forrige sesong, for øvrig.

Championship er ikke en profesjonell divisjon, noe som selvsagt gjorde at United hadde en fordel sist sesong.

Powered by Labrador CMS