Fikk spørsmål om Norge-jobben

Sir Alex Ferguson snakket om Cristiano Ronaldo, den berømte hårføneren, Fergie-time og Magnus Carlsen da han var i Oslo torsdag ettermiddag.

OSLO: Torsdag ettermiddag var Sir Alex Ferguson i Oslo. Den tidligere Manchester United-manageren var hentet inn som foredragsholder av Oslo Business Forum og var på scenen i Oslo Konserthus i litt over én time.

Først holdt Ferguson et foredrag på 15 minutter, før han svarte på spørsmål stilt av Jan Åge Fjørtoft i drøye tre kvarter.

United.no var på plass og fikk med seg alt.

Ferguson innledet med å snakke om vinnermentaliteten han skapte i Manchester United. Skotten forklarte overfor norske bedriftsledere hvordan behandlingen av spillerne som mennesker gjorde dem til gode fotballspillere, og viktigheten av å skape en kultur hvor alle i klubben kjente ham godt, selv om han var den øverste sjefen. unspecified

– Det var viktig for meg å lære seg fornavn og hilse på alle. Kommunikasjon med de ansatte er utrolig viktig. Gjennom det, bygger du et fort rundt deg selv. Den kulturen ble utviklet over mange år og ble veldig, veldig kraftig, sa Ferguson, og fortalte hvordan alle klubbens ansatte i Manchester United fikk være med på å feire trofeene sammen med spillerne i kantinen dagen etter en triumf.

Ferguson snakket også om treningsiveren og arbeidsmoralen til Eric Cantona og Cristiano Ronaldo som smittet over på de andre spillerne. Og konsentrasjonen til Magnus Carlsen.

– Det krever fantastisk konsentrasjon når du spiller sjakk. Dere har jo den fantastiske sjakkspilleren her. Alle våre team-talks handlet om konsentrasjon, sa Ferguson.

Høgmo-spørsmål

I den mer uformelle delen med Fjørtoft, tok Ferguson plass i sofaen og svarte på spørsmålene med humor og glimt i øyet. Fjørtoft spurte om alt fra Fergusons tid som fotballspiller i Skottland til hvordan det var å slippe spillere som Cristiano Ronaldo og David Beckham. Kriti Kampani - OBF 34

Mot slutten av seansen ble Ferguson spurt om hva han driver med for tiden. Skotten forklarte at han blant annet er ambassadør for Manchester United, UEFA og UNICEF og gjør rundt fire foredrag i året.

Fjørtoft fulgte opp med å fortelle at han hadde snakket med toppfotballsjef Nils Johan Semb og spurte om ikke Ferguson kunne tenke seg å ta over det norske landslaget.

Responsen var heller lunken.

– Da jeg bestemte meg for å pensjonere meg, var det noe jeg så fram til. Min far var i generasjon hvor du gikk av da du var 65 år., og mange lurte på hva de skulle fylle tiden med. Dette er noe jeg har tenkt mye på. Jeg prøver å bidra til at jeg er frisk og holder meg i form, sa 74-åringen.

– Også elsker jeg å se United. Jeg nyter å se kampene. Det er sikkert mange United-fans som skjønner det jeg vil si nå. United har en romanse rundt seg. En fantastisk historie med Busby Babes og gjenoppbyggingen etter München-ulykken. De har blitt udødelige. Det er en sjalusi rundt det fra annet hold. En fantastisk klubb.

– Hårføneren er en myte

Spillere som har opplevd Sir Alex Ferguson i Manchester United har ofte snakket om skottens berømte hårføneren. Ifølge Ferguson selv er det hele imidlertid basert på en myte.ps

Men managerlegenden innrømmer at han alltid var ærlig overfor spillerne sine.

– Jeg prøvde alltid å få ut det jeg måtte si etter kampen. Noen sa jeg burde ventet til mandag, men det klarte jeg ikke, for da var det en ny dag, og jeg tenke på å vinne den neste kampen. Når de sviktet seg selv, var det ikke jeg som var problemet, det var pressen. Vinnermentaliteten må gå dypere enn hva jeg mener. De har skuffet seg selv. Det var viktig for meg at de fem dagene med trening var bortkastet hvis de ikke innfridde i kampen. Derfor sa jeg sannheten, og jeg ikke aldri tilbake på det jeg sa etter kampen. Vi gikk videre, og det ga spillerne en ansvarsfølelse.

Ferguson kom til Norge i privatfly torsdag formiddag og reiste igjen samme dag. Hanne Kristin Rohde (tidligere toppsjef i Oslo politi), Øystein Spetalen (investor), Jan Grønbech (CEO i Google Norge) og Maria Amelie (journalist og forfatter) var de øvrige navnene på talerlisten.

Nedenfor ser du noen av de andre svarene Ferguson kom med i Oslo Konserthus.

Hvor god var du som spiller?

– Jeg mener jeg var en god spiller. Min beste tid var i Dunfermline. Finnes det en klubb som heter Frigg? Det var en i resepsjonen som fortalte meg at han hadde bedt om min autograf da jeg spilte mot Frigg, fortalte Ferguson.

– Hvordan ville manageren Ferguson likt spilleren Ferguson?

– Jeg var vanskelig for manageren. Jeg hadde meninger og var en fagforeningsmann, så jeg var i en posisjon hvor jeg hjalp andre gjennom det. Men det er mange spillere som er veldig ærlige, som Gary Neville, for eksempel. Jeg vil at de skal uttrykke seg.

Hvorfor satset du på ungdommen?

– Du må gi dem en sjanse. Ben Thornley og Chris Casper ville utvilsomt vært førstelagsspillere, for eksempel. Det har vært mange store spillere i Manchester United, som Cantona, Keane, Ronaldo, men ånden til Manchester United er de unge spillerne. De skapte den fotballen supporterne elsker. Jeg så hvordan Kanchelskis, Ince, Hughes og de andre fikk panikk. De kunne jo bli solgt.

– Giggs debuterte da han var 16 år, men vi brukte ham bare litt. Vi satte ham tilbake på junior- og reservelaget, og tok oss tid med ham. Unge spillere krever tid. Den som var den nest beste bak Giggs, var Butt. Han var en boks-til-boks-spiller og kunne score mål.

UNITED-JUBEL: Patrice Evra og Cristiano Ronaldo fra deres tid sammen i Manchester United. Her etter Ronaldo-scoring mot Manchester City.
UNITED-JUBEL: Patrice Evra og Cristiano Ronaldo fra deres tid sammen i Manchester United. Her etter Ronaldo-scoring mot Manchester City.

– Ble du en slags far for disse spillerne?

– Absolutt. Dette var før agenter ble så mektige som de er i dag. Agenter virker å være den mest viktige personen for en spiller. Jeg tror ikke du kan endre på det nå, men det er ikke mitt problem. Før snakket de (direkte) med meg, de stolte på meg. Det var aldri et problem med kontrakter. Med Giggs signerte vi ti kontrakter.

– Men det finnes mange gode agenter også, som gjør det beste for spillerne. Jorge Mendes ville at Ronaldo skulle bli i United, men han hadde en drøm om å spille for Real Madrid. Vi kunne ikke nekte ham det, sa Ferguson og fortalte hvordan han lovet at Ronaldo skulle dra hvis han ble værende i én sesong til.

– Han dro fra klubben under de rette omstendighetene. Alle ønsket ham godt.

Fergie-time

– Jeg vet ikke hvem som startet det. Det handler vel bare om alle de målene vi scoret mot slutten av kampene. I løpet av de siste 15 minuttene tror jeg vi scoret mer enn 550 mål i min tid. Det var på grunn av mentaliteten, og at de aldri ga opp. Hvis vi lå under, sørget jeg for å ha spillere som kunne score mål på banen.

– Mange tror vi var heldige i Champions League-finalen i 1999, men det var vi ikke, for vi vant (mange) kamper på slutten. Vi ga aldri opp, og det var en fantastisk kvalitet. Jeg brukte Solskjær, Yorke og Sheringham på topp og hadde tre på midtbanen. De (Bayern München) bommet på noen store sjanser, men vi skapte også mange. Det var gambling, men det var verdt det. Min jobb er å vinne kampen, men viktigst var det å sende fansen fornøyde hjem. Sene mål er noe folk snakker om overalt. Verdien av sene mål er uvurdelig.af

Den siste mesterligakampen mot Real Madrid

– Jeg visste at det var min siste kamp (i Champions League). Jeg hadde bestemt meg i julen.

– Jeg mente vi kunne vinne Champions League det året. Vi var i god form og hadde gode spillere. Vi kjørte over Real Madrid, men så ble Nani utvist…av den tyrkiske dommeren. Jeg var knust den kvelden. Jeg fikk 5.000 pund i bot av UEFA fordi jeg ikke stilte på pressekonferansen.