Ingen grunn til panikk enda

Kun én gang i løpet av de siste 24 sesongene har United ikke slått tilbake etter å ha vært utenfor topp 4 etter fem runder.

Publisert Sist oppdatert

Etter sine to ligatap på rad er Manchester United for åttende gang de siste 15 sesongene utenfor topp fire etter fem ligarunder.

Legger man til tapet mot Feyenoord i Europa League, er det dermed tre tap på rad totalt, noe som har ført til at flere begynner å oppleve dagens situasjon som en aldri så liten krise.

Som redaktør Dag Langerød skriver i sin spalte, er det imidlertid noe tidlig å gjøre nettopp det. Vanligvis endrer tabellen seg drastisk i løpet av de siste 33 ligarundene.

United har tatt ligagull til tross for at de har åpnet svakt tidligere, og kun en av de åtte gangene de røde djevlene har vært utenfor topp 4 etter fem runder de siste årene, har de havnet utenfor topp fire ved sesongslutt.

Historien viser generelt at det er for tidlig å bedømme en klubb etter 5 ligarunder. De siste 12
sesongene er det kun tre ganger det har skjedd at laget som leder etter fem runder endte opp med ligagullet.

20061107_pompey
UNIKE: De siste 12 sesongene er Portsmouth det eneste laget som har ledet etter fem runder, og havnet utenfor topp 4.

Det er de helblå fra London som er unntaket som bekrefter regelen. Alle tre gangene har det vært Chelsea, og to av de tre gangene har vært under Mourinhos ledelse.

Kun én gang har samme topp 4 holdt seg fra 5. ligarunde til sesongslutt, dersom man ser på de siste 12 sesongene. Vanligvis er det enten 2 (4 ganger) eller 3 (5 ganger) av lagene fra topp 4 etter fem runder som holder seg der.

For øvrig har det også skjedd kun én gang at laget som leder etter fem runder, havner utenfor topp 4. De eneste som har greid det er Portsmouth, som ledet etter fem runder i 2006/07, men endte på 9. plass.

Under Ferguson

af

Ingen av gangene United har tatt ligagull har de forøvrig ledet etter de første fem kampene. Fergusons siste fem gullsesonger med United har alle kommet etter at United har ligget mellom alt fra 15. til 2. plass etter fem runder.

Også i gullsesongen 2002/03, før treårsperioden med Chelsea- og Arsenal-dominans, lå United som nummer syv etter fem ligarunder.

Den eneste gangen vi har ledet etter fem runder, i 2011/12-sesongen, endte det med at Manchester City tok oss igjen. Sergio Agüeros ikoniske (dog smertefulle for vår del) overtidsmål mot QPR sikret de lyseblå deres første ligagull.

Fergies siste åtte

Den lange perioden med sesonger på rad der United havnet innenfor topp fire under Ferguson, strekker seg forøvrig helt tilbake til 1990/91-sesongen, da United endte som nummer seks.

Det er også verdt å merke at Arsenal alltid ble nummer 3 eller 4. Sist Arsenal vant gull, ledet de imidlertid etter fem ligarunder, og brøt dermed det som ser ut til å være en trend etter millenniumsskiftet.

Etter Ferguson

lvg

Kun en gang har United vært blant de fire beste lagene etter fem ligarunder, og det var forrige sesong. Det endte forøvrig ikke med topp 4-plassering.

Mourinhos ligaåpning er den nest beste etter Ferguson, og United har allerede vært igjennom en tøff match mot et svært godt Manchester City-mannskap.

Etter fergie

 

Det går også frem at Uniteds beste tabellposisjon etter at Ferguson ga seg som sjef,  kom etter at United tangerte sin svakeste sesongåpning de siste 12 årene.

I van Gaals første sesong som United-sjef klatret de røde djevlene fra en 12. plass til en fjerdeplass i løpet av de siste 33 ligarundene.

GettyImages-579382166
SLO ALDRI TILBAKE: David Moyes er den eneste av Uniteds fire siste managere som ikke har greid å lede United til topp 4 etter at de har vært utenfor etter fem ligarunder.

Statistikker og historikk er imidlertid til for å brytes. Da United tapte mot Watford i helgen, var det for første gang på 30 år, og både Moyes og van Gaal brøt mange årelange rekker uten tap mot lag United vanligvis har hatt taket på.

 

Powered by Labrador CMS