10 unggutter mot Palace

Mourinho ramset opp alle – og snakket også lenge om Europa League-finalen fredag.

Jose Mourinho holdt fredag en ganske så lang pressekonferanse, der første del handlet om søndagens kamp mot Crystal Palace, før siste del handlet om Europa League-finalen.

Mourinho ramset samtidig opp ti unggutter som er med i troppen mot Palace – noe han egentlig ikke var glad for, men gjør fordi alt nå handler om å beskytte førstelagsspillerne før Europa League-finalen.

LIVE FRA MOURINHO FREDAG:

Om Crystal Palace:

Kan du fortelle hvordan skadesituasjonen er nå?

– Paul Pogba har det bra. Han har en sterk mentalitet. Han er en sterk fyr. Han lærer nå hvordan det er å leve etter at faren døde, men han er sterk. Han vet også at han må spille søndag, siden han ikke har spilt eller trent på en stund. Han trenger disse minuttene på banen. Så han spiller mot Palace.

– Smalling har et problem, et lite problem, som jeg ikke tror er et problem for neste uke. Det er kun et problem for helgen, ikke finalen.

– Marouane er det et spørsmålstegn ved. Vi venter på røntgenundersøkelene i dag, vi bestemte oss for ikke å ta den sjekken torsdag. Han føler seg ikke så dårlig, men la oss vente.

– Fosu-Mensah spiller søndag. Hvis han reagerer bra på det, hvis han spiller uten trøbbel, så er han et alternativ til finalen.

Så hvor mange av unggutta får vi se søndag?

JM: – Søndag får dere se to keepere, Pereira og O´Hara. Dere får se Mitchell, McTominay, Harrop, Willock, Gomes, Zak Dearnley. Jeg tror det er dem .Pluss selvsagt Fosu-Mensah og Axel Tuanzebe. Så mange unggutter.

Tror du at de er klare?

–  Når alle må i aksjon samtidig, nei, men i en trygg struktur, en rutinert struktur, så tror jeg en kunne være det, men ikke mange samtidig, nei.

Er Wayne Rooney klar til søndagen?

– Jeg vet ikke. Tre-fire førstelagsspillere, som får en omgang hver, blir med, så jeg kan gi laget litt erfaring, samtidig som jeg får hvilt spillere til finalen. Jeg vet ikke om Wayne er blant dem. Han spilte 90 minutter sist, så trolig ikke.

Er det noe du da kan få ut av en slik kamp som det blir søndag?

– Det eneste det handler om søndag er å hvile spillere til onsdag, så forberedelsene er optimale til onsdagen. Det er det eneste positivt.

– Individuelt, for unggutta, blir det selvsagt en stor erfaring, Old Trafford, siste ligakamp, Palace, en stor opplevelse for dem, men jeg gjentar at den beste debuten for en unggutt er å være én unggutt omgitt av et rutinert lag. For mange samtidig – det er ikke bra. Det blir for stor forskjell i erfaring og kvalitet mellom dem og de spillerne Crystal Palace her.

– Jeg ville foretrukket å gitt dem debutene som jeg gjorde med Axel mot Reading, Joel mot Wigan, men å bruke så mange samtidig. Unggutta trenger min støtte nå, Nicky Butts støtte og fansen må forstå utfordringen.

Har du sett alle unggutta i kamper eller har du mest snakket med Nicky Butt om dette?

– Jeg har selvsagt snakket med Nicky om hvem jeg skal velge. Hans mening betyr mye. Jeg har sett alle kamper de har spilt på Old Trafford. De har også trent med førstelaget mange ganger, så jeg kjenner gutta. Så forsøker vi å ta opp de vi mener er rett for førstelaget nå. Men selvfølgelig, om jeg har Fosu-Mensah på høyreback, så trenger jeg ikke å hente opp en høyreback fra U23.

– Antallet kamper vi har spilt er vanvittig. Jeg vet at noen liker å lyve. De er ikke betalt for å lyve, de er betalt for å være ærlige, de er betalt for å snakke fra egen erfaring, men noen av dem lyver.

– Realiteten er at vi siden januar har vi spilt 37 kamper. En hel Premier League-sesong er 38 kamper. Så vi har spilt en hel Premier League minus en kamp på fem måneder. Det er hva et vanlig lag spiller på nesten ett år.

– Vi har også hatt fire store skader som reduserte troppen. Vi har hatt Jones og Smalling-skadene, så var det helga med FA-cupen, problemene der, så troppen ble redusert kraftig og det skapte problemer.

– Tenkt om vi nå hadde hatt Zlatan, Rojo, Young, Shaw, da hadde vi ikke snakket om å spille så mange unggutter, men 37 kamper på fem måneder. Vi har spilt flere kamper enn alle andre i Europa disse månedene. Vi har spilt alle kamper som er mulig å spille minus to. (semifinale/finale i FA-cupen).

Om Europa League:

Er du overrasket over at Ajax nådde finalen? Vi i Nederland er nemlig det.

– Jeg er ikke overrasket over at Ajax nådde finalen. Ungt lag, ja, men alder er ikke avgjørende. Kvalitet er avgjørende. Normaly, når man snakker om investeringer, så ramser man opp verdens største klubber som kjøper ferdigutviklede spillere, men Ajax gjør investeringer tidligere. De har et veldig godt speidernettverk. De har veldig god ungdomsavdeling. De investerer veldig bra på ungt nivå. Det høster de fruktene av. Så jeg er ikke overrasket.

– De er også et Champions League-lag. De kommer derfra. Jeg er egentlig uenig i at det er mulig. Jeg synes ikke et lag skal spille i to ulike turneringer i Europa samme sesong. Hvis et lag går til Champions League, men så blir slått ut så burde de være utslått av Europa. Vi ble nummer fem forrige sesong, ble vi ikke? Da spiller vi i Europa League. Da er vi der fra starten av, og kjemper hele veien.

Hva kan du si om Peter Bosz, Ajax-treneren, siden du kjenner han? Han var jo i Vitesse, Chelseas farmerklubb.

– Jeg vet hvem han er, men jeg kjenner ikke Peter Bosz (Ajax-treneren) godt nok. Når jeg ser Ajax så ser jeg at det er gjort et godt arbeid. Men jeg liker ikke å snakke om en kollega som jeg ikke kjenner veldig, veldig godt, og jeg kjenner ikke ham veldig godt.

– Det jeg ser, når jeg ser Ajax spille, så ser jeg innsats, og det er hans og trenernes gode arbeid som er årsaken til det. Jeg gratulerer dem med det.

Gleder du deg til å lede et lag i enda en Europa League-finale?

JM: – Akkurat nå fokuserer jeg ikke på Ajax eller finalen. Jeg tenker på Palace søndag. Jeg håper at vi kan kjempe for et godt resultat der, som mot Arsenal, Tottenham og Southampton. Da forsøkte vi. Det kunne gått bedre, vi forsøkte å vinne, ingen liker å tape, så jeg er fortsatt nå bekymret for søndagen.

Men da du kommer til mandag morgen, da?

JM: – Mandag blir en normal dag, tror jeg. Tirsdag, da jeg drar herfra, så vil jeg kun tenke på en ting.

Du har tidligere sagt at du ville like om Zlatan var der med dere hvis dere vinner trofeet. Kommer han?

– Alle drar til Stockholm. Vi har noen på krykker, men alle skal til Stockholm. Vi har en herlig gjeng, sterkt samhold. Vi har hatt mye tid sammen, vanskelige kamper, over 60 kamper, 140 dager på hotell sammen, så halve året har vi vært sammen. Vi har vært mer borte enn hjemme. Det er kun mulig med fantastisk stemning. Så alle blir med, selv om de er på krykker.

Du har snakket om antallet kamper og skader. Hvor redd er du for at negativitet kryper inn i spillergruppa di?

– Det er ingen sjanse for at det skjer. Det jeg har sagt betyr ingenting. Da vi setter oss på flyet tirsdag handler det kun om en ting.

Hvilke Ajax-spillere har imponert deg denne sesongen?

– Det er ikke et spørsmål jeg kan svare på.

– Hvorfor ikke?

– Fordi hvis jeg sier noe positivt om dem så motiverer jeg dem. Hvis jeg sier noe dårlig om dem så motiverer jeg dem også.