KOMMENTAR:

«Tilbake til start?»

Publisert

Ordet «krise» er en trigger for fotballsupportere.

Noen mener at de som er mest kritiske ikke evner å se hva som ligger bak situasjonen klubben befinner seg i.

Andre kan ikke få kastet nok bensin på bålet.

Som supporterklubb ser vi hvor mye Manchester United betyr for folk, særlig når resultatene ikke står i stil med forventningene.

«Må vi starte på nytt – igjen!?»

Det er den største bekymringen hos fansen med 6 av 15 mulige poeng i sesong to med Erik ten Hag. Dette som skulle bli et år med ytterligere framgang.

Nederlenderen svarte kaldt og fattet da han ble konfrontert med K-ordet etter 1-3-tapet for Brighton:

– Krise? Nei. Men vi må være skuffet og irritert på grunn av dette. For i Manchester United er kravet at du skal vinne kamper.

Jeg husker selv hvilken følelse jeg satt med da Louis van Gaal tapte hjemme for Norwich i julestria i 2015. Da vi fikk vite at José Mourinho var ferdig uansett resultat mot Fulham tre år senere. Og da Ole Gunnar Solskjær fikk sin skjebne beseglet mot Watford.

Vi er ikke der nå. Selv om det kanskje kan føles sånn.

Bruno Fernandes fortviler etter tapet.

United har ligget under 0-2 for Nottingham Forest og 0-3 for Brighton på Old Trafford. For første gang siden 1979 har laget sluppet inn mer enn et mål i fire strake ligakamper.

Seks poeng mot Wolverhampton, Tottenham, Nottingham Forest, Arsenal og Brighton.

Det er langt fra godkjent, når forventningene er at avstanden til den lyseblå naboen på 14 poeng skal reduseres.

Utenomsportslig kaos skal definitivt ta sin del av skylda.

Plutselig er to av klubbens største profiler ute av laget. Den vonde Mason Greenwood-saken er omsider ute av verden, og nå er det Antony som er borte på ubestemt tid som følge av voldsanklager. Én uke med fredsforhandlinger var heller ikke nok til at Jadon Sancho ble tilgitt.

Dermed måtte Ten Hag eksperimentere med en midtbanediamant mot et solid Brighton-lag som vant både ballinnehavet og kampen.

Listen over forstyrrende faktorer er enda lenger, men det største problemet er utvilsomt eierskapssituasjonen, som ganske enkelt gjør det krevende å drive fotballklubben i riktig retning.

Derfor synes jeg det er vanskelig å klandre Erik ten Hag. Jeg står på at han fortsatt er den beste løsningen for Manchester United.

Etter det vi blir fortalt gjør han alt riktig som United-manager. Han har tatt flere tøffe valg som har gått utover stjerner som Cristiano Ronaldo, Harry Maguire og David de Gea, og opparbeidet seg respekt i garderoben på veien.

Det er ingen grunn til å tro at spillerne ikke er overbevist om nederlenderens visjon om hvordan laget skal spille og vinne fotballkamper.

Nå er det brennhett rundt Ten Hag, men han har formatet en United-manager trenger for å takle det.

Erik ten Hag på sidelinjen mot Brighton.

Som han selv sa i forbindelse med Sancho-saken ble han bedt om å kjøre streng disiplin fordi det rådet en usunn kultur i garderoben.

Det er et ganske tydelig signal fra klubben om at de ikke var helt uenig i Ralf Rangnicks teori om en åpen hjerteoperasjon.

Det jeg stiller meg kritisk til er at det var på akkurat dette tidspunktet visjonen om «cultural reboot» stagnerte og etter hvert havarerte. Solskjær gjorde United til United igjen, og skapte positiv endring i klubben. Men rent resultatmessig sto ikke progresjonen i stil.

I dag synes jeg det er vanskelig å identifisere kontinuerlig framgang siden finaleseieren mot Newcastle på Wembley i februar.

Jeg har full forståelse for at Manchester United er et tankskip som skal snus, og at det vil ta tid.

At marginene ikke har vært på Uniteds side i sesongstarten, med skader, dommeravgjørelsene mot Arsenal, og VAR-annulleringen mot Brighton.

At eierskapssituasjonen skaper problemer, og at sommerens investeringer ikke var så solide som mange hadde håpet.

Men når vi nå nok en gang befinner oss i en situasjon der fortvilte United-supportere frykter at vi skal tilbake til start igjen:

Hva gjør klubben nå for å forhindre at den samme uunngåelige implosjonen inntreffer igjen?

For det er det eneste som betyr noe: Hvordan de håndterer dette internt. De har ikke råd til å begynne på nytt nå. 

Løpeturen mot Brentford ble vendepunktet forrige sesong. Ten Hag tok på seg joggeskoa for å vise at de sto sammen i gjørma. United reiste seg, og slo både Liverpool og City.

Nå venter Bayern München på Allianz Arena. Et nederlag der vil være en ny bekreftelse på hvor langt unna United er dette ultimate «comebacket» vi drømmer om. En seier kan snu alt, akkurat som mot Liverpool på Old Trafford i fjor.

Kanskje har Ten Hag et lignende «management»-ess i ermet også denne gangen. Kanskje klarer Sofyan Amrabat å skape balanse på midtbanen, Sancho tas inn i varmen igjen, og resultatene stabiliserer seg når Luke Shaw og Raphaël Varane er tilbake fra skade.

Men på et eller annet tidspunkt må bølgene som skaper usikkerhet rundt Old Trafford forsvinne, så manageren får bygge lag i fred.

Det ansvaret ligger hos klubben.

Powered by Labrador CMS