Manchester United v Watford - Premier League

– Sjeik Jassim og Ratcliffe er forberedt på å være tålmodige

Publisert Sist oppdatert

Et salg av Manchester United er på trappene, men hva skjer når?

I denne saken vil united.no hele tiden samle de ferskeste ryktene og viktigste nyhetene rundt det mulige oppkjøpet av klubben. I den grad det er naturlig vil vi også komme med vår mening om ulike rykter eller påstander her – hvis det er mer naturlig enn å skrive lengre kommentarer om utviklingen.

Rapportene handler stort sett fortsatt om det blir Sjeik Jassim Bin Hamad Al Thani eller Sir Jim Ratcliffe som ender opp med å ta over – eller om det ikke blir noe salg i det hele tatt.

Siden altfor lange artikler ikke er optimalt av ulike grunner, så er dette den tredje tidslinjesaken vår om eierskapet. Se den første her, og den andre her.

Onsdag 13. september

– Sjeik Jassim og Sir Jim Ratcliffe forberedt på å være tålmodige

Det er stille rundt salget i disse dager, men The Guardian skriver at Sjeik Jassim og Sir Jim Ratcliffe i alle fall er forberedt på å være tålmodige i jakten på å kjøpe klubben.

Sjeik Jassims representanter sies å være usikre på om Glazer-familien fortsatt vil selge klubben, men Ratcliffes føler seg mer sikre på at de fortsatt har den intensjonen.

Ingen av partene skal ha satt en tidsramme for når en løsning må være på plass.

Søndag 3. september

Sky Sports: – Budgiverne tror at klubben fortsatt er til salgs

Kaveh Solhekol skriver for Sky Sports at budgiverne som håper å kjøpe Manchester United fortsatt er interesserte i en overtakelse, og at de tror klubben fortsatt er til salgs, til tross for Daily Mail-rapporten om at Glazer-familien vil trekke klubben fra markedet.

De involverte i prosessen, og det inkluderer Raine Group som leder prosessen, har ikke blitt fortalt om noen endring. Samtidig legger Solhekol til at det alltid har vært en stor mulighet for at Glazer-familien ikke vil selge, og det poengteres at de aldri offisielt har erklært at klubben er til salgs.

Solhekol skriver også senere på Twitter at teorien er at historiene om at Ratcliffe hadde vunnet var ment for å få Qatar til å by mer, mens historiene om at Qatar hadde vunnet var ment for å få Ratcliffe til å by mer – og at historien om at salget droppes er ment for å få begge parter til å by mer.

Daily Mail: – Glazer-familien vil trekke United fra markedet

Det har lenge vært ganske stille rundt et mulig salg av Manchester United, og nå melder Daily Mail at Glazer-familien ikke ønsker å selge United i denne omgang. 

Familien skal være klar til å trekke United fra markedet fordi verken Sjeik Jassim eller Sir Jim Ratcliffe har kommet med bud som er høye nok.

Familien vil derfor ta United av markedet, vente på en ytterligere prisstigning og prøve å selge klubben igjen i 2025 da prisen kan bli så høy som ti milliarder pund, skriver Daily Mail.

Artikkelen er ikke skrevet at Mike Keegan som har fulgt kampen om eierskapet tettest. Protestene mot Glazer-familien fortsetter med uforminsket styrke og senest mot Nottingham Forest ble mange United-fans sittende igjen på stadion etter kampslutt for å markere sin misnøye med Glazer-familien.

Onsdag 23. august

Mike Keegan: – Lite som indikerer at et salg er nært forestående

Mike Keegan i Daily Mail er en av journalistene som har skrevet mest om United-eierskapet, og i dag svarer han på en del spørsmål fra lesere om United – og da handlet selvsagt noe av det om eierskapet.

På spørsmål om hva som er siste nytt er han ikke på linje med The Sun og Neil Custis:

– Jeg har blitt fortalt (denne morgenen) at det ikke har vært noe skikkelig utvikling siden vår siste sak, som sa at forhandlinger pågår med flere interesserte parter, og at vi fortsatt ikke har noen vinner, skriver Keegan.

– Ting kan forandre seg raskt, men min siste info er at det har vært lite som indikerer at et salg er nært forestående, skriver han som en del av svaret sitt på et annet spørsmål.

The Sun: – Det ligger an til at Sjeik Jassim fullfører oppkjøpet innen midten av oktober

United-korrespondent Neil Custis i The Sun meldte tidligere i måneden at Sjeik Jassim kommer til å vinne kampen om United-eierskapet (se under), og nå har Custis gjentatt påstanden, og kommer med en oppdatering.

Han skriver at det ligger an til at Sjeik Jassim fullfører oppkjøpet innen midten av oktober etter å ha vunnet kampen mot Sir Jim Ratcliffe. 

En annonsering kan komme i løpet av neste måned, hevdes det videre, og Sjeik Jassims gruppe fullfører nå sin selskapsgjennomgang før de kjøper ut Glazer-familien.

Det gjentas av Custis at Sjeik Jassim & co kommer til å betale seks millarder pund for klubben.

Søndag 6. august

Investor ser nå i stedet mot Chelsea

Amerikanske Ares Management skal ha vært en av investorene som ønsket å kjøpe seg inn i United etter at klubben ble lagt ut for salg, men nå skal de i stedet ha vendt nesa mot Chelsea. Det skriver The Telegraph. Firmaet har visstnok 3,2 milliarder pund til å investere i sport, og de er allerede inne i Inter Miami og Atletico Madrid.

– United selges til Sjeik Jassim før november

The Suns United-journalist, Neil Custis, skriver at salget av United visstnok kommer til å skje før november, og at det blir Sjeik Jassim fra Qatar som vinner frem i kampen mot Sir Jim Ratcliffe og amerikanske investorer.

Ifølge Custis har det vært merkbar utviklingen i eierskapssaken de siste ukene, og det forberedes nå visstnok et siste formelt bud fra Sjeik Jassim – et bud som skal være på cirka seks milliarder pund.

Torsdag 3. august

– Forhandlingene pågår med flere

Mike Keegan i Daily Mail har forsøkt å være i front takket være kilder i eierskapssaken, og han skriver nå at samtalene ikke er satt på pause, men at de pågår med flere ulike interessenter. Kilder tett på Sjeik Jassim skal fortsatt også være positive til at de vinner frem, men ifølge Keegan så foregår det fortsatt også samtaler med ulike investorgrupper, ikke bare Sjeik Jassim eller Sir Jim Ratcliffe, som alle trodde lå i front.

Keegan legger til at de ulike planene for å oppgradere Old Trafford, som også inkluderer å muligens bygge en helt ny hjemmebane, ikke har endret seg.

Onsdag 2. august

– Salget av United er satt på pause

Inews skriver i en sak om Rasmus Højlund og litt annet om United at kilder fra i alle fall én av de to partene (altså, Sjeik Jassim eller Sir Jim) mener at det mulige United-salget er satt på pause. Les mer om saken her.

Lørdag 22. juli

Manchester Evening News: – Raine Group usikker på prosessen

Lokalavisen Manchester Evening News skriver at a de har hørt fra en finansiell kilde at noen personer knyttet til Raine Group mener de har fått i oppgave å selge en klubb som egentlig ikke er til salg. Dette fordi Glazer-familien skal ha vanskeligheter med å komme til noen felles forståelse seg mellom om hva som skal gjøres med klubben.

Joel og Avram antas å være lite fornøyde med Ineos-sjef Sir Jim Ratcliffes forsøk på å forhandle med de andre søsknene for å kunne ta kontroll over klubben, noe som kan forklare Ratcliffes høflige utspill om Avram og Joel.

The Athletic: – Glazers tilstede mot Arsenal

Avram Glazer var til stede på Manchester Uniteds trening i New Jersey i forkant av kampen mot Arsenal, det skriver Laurie Whitwell for The Athletic.

Erik ten Hag tok Avram og hans kone, Jill godt i mot før treningen startet og når treningen startet bivånet Avram begivenhetene og møtte spillere og resten av støtteapparatet.

Det ble ikke tid til noe formelle samtaler, så besøket handler nok kun om å vise seg til klubbens ansatte som er på plass i USA. Avram Glazer er også ventet å være tilstede når kampen mot Arsenal spilles.

Torsdag 20. juli

Ineos-topp snakket om United

Ineos-sportssjef Dave Brailsford snakket under torsdagens etappe av Tour de France litt om deres interesse for å kjøpe United. Les saken her.

Onsdag 19. juli

Daily Mail: – Begge leire har diskutert om prosessen bør pauses

Kort tid etter Telegraphs oppdatering rundt oppkjøpet kommer også Daily Mail med en oppdatering.

Mike Keegan skriver i likhet med Telegraph at det er usikkerhet om hvorvidt Glazers ønsker å selge, men i motsetning til Telegraph så melder Keegan at begge de to konsortiene frykter dette. Keegan skriver videre at flere mener at prosessen bør settes på pause. Utsiktene til at dette vil dra utover høsten eller til og med vinteren har vært diskutert i begge leire.

– Ratcliffe fornøyd med å vente på en avgjørelse

Telegraph skriver onsdag at Sir Jim Ratcliffe og hans konsortium er forberedt på å vente ut i neste sesong hvis det er det som skal til for at han skal sitte igjen som vinner av budgivningen. Briten legger ikke noe press på Glazers om en snarlig avgjørelse og venter tålmodig på svar fra amerikanerne.

Sjeik Jassim på sin side sies å være frustrert over hvordan prosessen drar ut. Hans forrige bud ble lagt inn i starten av juni og den qatarske delen av oppkjøpsprosessen blir stadig mer usikre på om Glazer virkelig ønsker å selge.

Tirsdag 18. juli

– En avgjørelse er nær

Bloomberg skriver tirsdag at Glazers-familien nå nærmer seg en avgjørelse på om det skal bli salg eller om de skal beholde kontrollen over klubben.

Dette stod som en kort informasjon i en større sak om Sir Jim Ratcliffe tirsdag.

Supporterklubben har uansett blitt fortalt at Glazer-familien under den kommende USA-touren har vært veldig opptatt av å gjøre det best mulig for sponsorer og venner, og da blir jo spørsmålet om det er naturlig å tro at en avgjørelse om salg eventuelt skal komme midt under en turné i eierfamiliens hjemland.

Fredag 7. juli

Ratcliffe: – Jeg tror ikke Manchester United ville vært en dårlig investering av oss, unntatt om vi feilet fullstendig

I forbindelse med 25-årsmarkeringen til grunnleggelsen av INEOS, så blir det neste uke gitt ut en bok som heter «Grit, Rigour & Humour: The INEOS story». Der handler det også litt om United, skriver The Athletic. Det står om Sir Jim Ratcliffes forhold til klubben (inkludert om hvordan faren fikk familiens eneste billett til Serievinnercupfinalen i 1968, før Sir Jim selv fikk reist på finalen), om at Eric Cantona er favorittspilleren – men viktigere: det står også litt om det potensielle oppkjøpet.

Der gir han uttrykk for at han ikke tror det å investere i United vil være et tapsprosjekt.

– Om en ser på Manchester United, så er mitt generelle syn at hvis vi investerer, selv om prislappen er ganske høy, så vil vi om ti års tid – ikke om to år – sannsynligvis være på et godt sted. Jeg tror ikke at jeg kaster bort pengene mine.

Ratcliffe forklarer at en klubb av Uniteds størrelse kan finansiere seg selv, men i motsetning til Glazer-familien så ser han ikke for seg å tjene penger hvis ikke ting fungerer sportslig.

– Jeg tror ikke Manchester United ville vært en dårlig investering av oss, unntatt om vi feilet fullstendig. Og hvis vi hadde gjort det, så vil vi forvente å tape penger.

Torsdag 6. juli

Ratcliffe: – Vi er fremdeles med i prosessen

Sir Jim Ratcliffe har ikke gitt opp drømmen om å overta aksjemajoriteten i Manchester United. Det har vært relativt stille fra Ratcliffe/Ineos-leiren den siste tiden, men onsdag var Ratcliffe i Knightsbridge i London i forbindelse med en boklansering.

– Jeg har skrevet under på en avtale om konfidensialitet så jeg kan ikke si så mye, men det pågår fremdeles en prosess og vi er en del av den prosessen, sier Ratcliffe i følge flere engelske aviser, deriblant The Sun og Telegraph.

– Vi har levert et bra bud og har møtt Glazer-familien et par ganger og hatt noen gode samtaler. Det er deres avgjørelse, men vi er lystne på å gjøre det (ta over United, red anm). Jeg tror vi ville gjort en god jobb og vi er med i denne prosessen av de rette grunnene, forklarte Ratcliffe.  

Tidligere i uken ble det rapportert om at Sjeik Jassim Bin Hamad Al Thani og hans team skal være frustrerte over at de ikke har hørt fra Raine Group på over en måned.

Det er Raine Group som har fått oppdraget med å lede den strategiske prosessen på vegne av Glazer-familien, en prosess som kan lede til et salg av Manchester United.

Onsdag 5. juli

The Guardian: – Sjeik Jassims er usikre på om Glazer-familien faktisk vil selge klubben

Sjeik Jassim Bin Hamad Al Thani skal være usikker på om Glazer-familien faktisk ønsker å selge Manchester United, skriver journalisten Jamie Jackson i The Guardian.

Sjeik Jassim og hans Nine Two-stilftelse leverte sitt siste og oppdaterte bud på Manchester United for rundt fire uker siden, men har ikke hørt noe verken fra Glazer-familien eller Raine Group som leder salgsprosessen på vegne av Glazer-familien.

Det er syv og en halv måned siden det ble kjent at Glazer-familien åpnet for å selge sine aksjer i United, men den strategiske prosessen kunne også åpne opp for eksterne investorer til å kjøpe seg opp i United og at Glazer-familien kunne bli værende på eiersiden.

I tillegg til Sjeik Jassim er Sir Jim Ratcliffe og hans selskap Ineos de eneste budgiverne som har ønsket å overta aksjemajoriteten i United.

Lørdag 1. juli

The Athletic: – Sjeik Jassims team har fortsatt ikke hørt igjen fra Glazer-familien

Sjeik Jassim og Qatar er per nå regnet som favoritter til å kjøpe Manchester United, og det har kommet rapporter som har fått det til å høres ut som om Sir Jim Ratcliffe og INEOS er ute av kampen.

CBS-journalist Ben Jacobs siteres igjen på at det ikke har blitt kommunisert til INEOS at de er ute av kampen – «snarere tvert imot» som Jacobs skriver. Folk på innsiden står fast ved at de fortsatt er med i kampen.

Jacobs gjentar videre påstanden om at Qatar tror at de enten kommer til å vinne, eller at det ikke blir noe salg. Fra Ratcliffes perspektiv må de nå finne ut av hvordan de kan få styrets godkjenning om de skal gå videre, fordi de ellers kan være ute av kampen.

The Athletic har skrevet en dybdesak om Sjeik Jassim, og der skriver de at selv om Sjeik Jassims team forbereder transaksjonsdokumenter slik at overtakelsen kan gå gjennom umiddelbart hvis budet blir akseptert, så er det fortsatt slik at de ikke har hørt noe tilbake fra Glazer-familien, og tidslinjen for stegene videre er fortsatt uklare.

Torsdag 29. juni

– Ratcliffes bud er dødt

Bloomberg-journalisten David Hellier hevder å ha fått høre at Manchester Uniteds rådgivere ser på Sir Jim Ratcliffes bud som «dead in the water» – noe som etter alle solemerker ikke vil godkjennes.

Det sier han i et intervju med United View.

Grunnen skal være at budet hans ikke tilbyr noe til minoritetseierne, som da har gjort det klart – gjennom et brev – at de ikke er fornøyde med budet og vil gå til rettslige skritt dersom det blir anbefalt.

– Så enten finn ut av det, restrukturer budet, eller snakk med majoritetseierne og få dem til å si hva de vil og hvordan de kan komme rundt det, eller så er det ferdig. Så egentlig ble jeg fortalt av kilder at Racliffes bud er dødt. Så vi har bare én ordentlig budgiver, som er Qatar-budet, sier Hellier.

CBS-journalisten Ben Jacobs skriver for øvrig også på Twitter at de som er nær Qatar-gruppen ser på det som mest sannsynlig med Qatar-seier, eller ikke et salg i det hele tatt.

Ifølge han skal imidlertid kilder i INEOS ikke blitt fortalt at de er ute av kampen, men at de trolig må endre strukturen på budet for å få det godkjent.

Bloomberg: – Qatar-gruppen føler seg stadig tryggere

Qatar-gruppen, som ledes av Sjeik Jassim, føler seg stadig tryggere på at de har slått Ineos og Sir Jim Ratcliffe i kampen om å kjøpe Manchester United, hevder Bloomberg.

Personer i den indre sirkelen av Qatar-budet sies å ha begynt å kommunisere til hverandre at de føler seg sikre, og tror at det kun er et spørsmål om tid før det kommer en offisiell kunngjøring.

Mandag 26. juni

Supporterprotest ved Old Trafford på tirsdag

Det potensielle salget av klubben tar tid, og supporterne som kaller seg «The 1958» har igjen varslet protest mot Glazer-familien utenfor Old Trafford.

Den vil foregå tirsdag morgen klokka 9.45 (engelsk tid) på østsiden av stadion, ved Megastore.

– Vær høylydte, vær synlige. Vi stopper ikke før de selger klubben vår! skriver de i en tweet.

MUST, Manchester United Supporters Trust, har også videreformidlet informasjon om protesten.

Timingen for protesten er nok ikke tilfeldig: tirsdag slippes nemlig den nye United-drakta, så tilstedeværelsen ved Megastore på Old Trafford er med på å sabotere starten av salget av drakta.

Fredag 23. juni:

Reuters-journalist: – Alle parter er fortsatt i miksen. Glazer-familien ser for øyeblikket fortsatt på Sjeik Jassims bud som litt gunstigere

Reuters har tidligere meldt at United var i ferd med å gi Sjeik Jassim/Qatar-budet eksklusivitetsperiode i forhandlingene, men andre medier ga uttrykk for at dette ikke stemte, og foreløpig har det ikke kommet så mange store nyheter om eierskapssituasjonen etter dette.

Nå melder Reuters-journalist Anirban Sen, da han besøkt United-supporterkanalen Stretford Paddock, at andre budgivere fortsatt er med i kampen.

– Alle parter er fortsatt i miksen. Glazer-familien ser for øyeblikket fortsatt på Sjeik Jassims bud som litt gunstigere, det er det våre kilder har fortalt oss.

– Jeg tenker at det store spørsmålet er om de klarer å få en avtale over mållinja i løpet av de neste ukene – eller kanskje månedene. Det er litt usikkerhet knyttet til når en avtale blir signert, men vi har blitt fortalt at alle parter fortsatt er med i miksen, og at Sjeik Jassims bud fortsatt ser ganske sterkt ut på papiret.

Sen ville ikke avvise muligheten for at Sir Jim Ratcliffe og INEOS fortsatt kan vinne.

– Det er en sjanse for at Glazer vil kunne være positive til at det i ellevte time blir enda en budprosess hvor begge budgiverne hever innsatsen ved å øke budene sine, og det kan forandre regnestykket igjen. Vi nærmer oss slutten, og det er som om det akkurat nå er 3-2 til Sjeik Jassim. Han er veldig marginalt foran.

 

Powered by Labrador CMS