Marc Skinner smiler på benken, 3. mars 2024,

KOMMENTAR:

«Ser ut til å bli reddet av fjorårssesongen»

Publisert

Det er mye spenning knyttet til hva INEOS gjør med Erik ten Hag den kommende sommeren. Vil kontrakten hans bli forlenget? Vil de hente inn sin egen mann? Vil INEOS godta en nedtur etter Uniteds opptur forrige sesong? 

Mange av de samme spørsmålene har det også passet å stille om kvinnelagets hovedtrener, Marc Skinner.

Skinners situasjon er naturligvis annerledes enn Ten Hags situasjon på mange måter, og en av forskjellene er at Skinners kontrakt går ut denne sommeren. 

Dermed tvinges INEOS i enda større grad til et valg. 

Joda; til en viss grad er det slik med Ten Hag også. Å gå inn i neste sesong med Ten Hag på en utgående kontrakt vil garantert bare føre til mye uønsket (og potensielt ødeleggende) mas om nederlenderens fremtid, så det virker sannsynlig at INEOS kommer til å forlenge Ten Hags kontrakt hvis de ikke skifter ham ut. Det er likevel en mulighet for å avvente, men den muligheten har de ikke med Skinner.

Nå ser det ut til at klubben har bestemt seg for å fortsette med Skinner. Tirsdag skrev nemlig troverdige Charlotte Harpur i The Athletic at United har tilbudt Marc Skinner en ny kontrakt. Det skal ikke være enighet ennå, men samtalene pågår, og begge partene ønsker å få på plass en avtale.

Det har vært spekulasjoner om fremtiden til både Erik ten Hag og Marc Skinner. Akkurat nå virker det som om sistnevntes jobb er klart tryggest.

Det vil være en overdrivelse å si at den nyheten har blitt møtt med stor entusiasme, og noen av de mest fornøyde har vært supportere av «de tre store», Arsenal, Chelsea og Manchester City. 

Det har som vi har omtalt tidligere vært betydelig misnøye blant United-fansen med Skinner, noe som har vært både synlig og hørbart på Uniteds kamper de siste månedene. 

Det har vært misnøye med både spillestil, forutsigbarhet og en påstått favorisering av spillere som ikke blir vurdert som gode nok, og også frustrasjon over hvordan Skinner snakker om spillere utenfor førsteelleveren. 

Mest avgjørende for flertallet av supporterne vil uansett resultater være – og det er naturlig å gå ut fra at det vil være det viktigste for INEOS også.

Da blir spørsmålene: er resultatene under Skinner for dårlige? Er det sannsynlig at de blir bedre? Overpresterte Skinner forrige sesong? 

Andreplassen forrige sesong kan selvsagt brukes som et argument for å beholde Skinner. Det var en meget god sesong av United, som ikke var forventet å havne foran både Arsenal og City. 

I tillegg kom United til FA-cupfinalen – men det skjedde etter å ha møtt bare Sunderland, Durham, Lewes og Brighton på vei til finalen. Tre lag fra nest øverste divisjon, og en semifinalekamp mot et Brighton-lag som på det tidspunktet lå nederst på WSL-tabellen.

Denne sesongen vil United bortimot garantert havne utenfor topp tre, og United har bare vunnet 9 av 18 kamper. En kommer etter alt å dømme til å ha sluppet inn mer enn dobbelt så mange mål som i fjor, så det defensive fortrinnet er borte.

Mange mener at mye av nedturen handler om at assistent Martin Ho (som nå har suksess i Brann, og ledet dem til kvartfinalen i Champions League) var hovedarkitekten bak den relative suksessen i 2022/23. Den teorien eksisterte allerede før han forsvant før denne sesongen, og selv om den er noe spekulativ, så har jo teorien blitt styrket av det United har levert denne sesongen.

Marc Skinner får en klem fra daværende assistenttrener Martin Ho etter at finaleplassen i fjorårets FA-cupfinale var i boks.

Det er nok ingen som vil si noe på at denne sesongen har vært en nedtur, så hvorfor tyder alt nå på at Skinner fortsetter likevel?

Med tanke på Uniteds mange signeringer sist sommer, så handler det neppe om at Skinner unnskyldes av at Alessia Russo og Ona Batlle forlot klubben. 

Han kan heller ikke forsvares så mye av å peke på skadesituasjonen, slik en del gjør når det gjelder Erik ten Hag. United har hatt flere skader enn forrige sesong (hvor United slapp billig unna sammenlignet med de verste konkurrentene), men ikke på en måte som vil bety mye for jobbsituasjonen til Skinner.

Kanskje handler det om at INEOS allerede har bestemt seg for å skifte ut Erik ten Hag, og at en føler det blir i overkant mange omveltninger i klubben på en gang ved å gjøre en slik endring både for herrelaget og kvinnelaget. I den forbindelse er det også verdt å nevne at Polly Bancroft er på vei ut fra klubben.

Kanskje handler det også om et argument som har blitt mye brukt når det gjelder Ten Hag: At jobben har vært vanskeligere fordi apparatet over ikke har vært godt nok, og at det er verdt å gi ham en mulighet med en mer kompetent sportslig ledelse.

«Vi må gå til den riktige løsningen, ikke løpe til den feilaktige løsningen» sa Sir Jim Ratcliffe etter at overtakelsen var bekreftet, og varslet med det om at riktige grep for INEOS er mye viktigere enn raske endringer.

Noen United-supportere vil kanskje føle at United ved å forlenge med Skinner heller kryper mot feil løsning.

Mest av alt ser Skinner ut til å bli reddet av fjorårssesongen, men i lengden vil ikke den sesongen være nok, og han må gi klubben nye grunner til å satse på ham. 

På søndag har han muligheten til å styrke egen posisjon ytterligere, når Chelsea kommer på besøk til Leigh for å spille FA-cupsemifinale. Hvis Skinner for første gang klarer å unngå tap mot Chelsea, og leder United til en FA-cupfinale hvor United kommer til å være favoritt, så vil en del av støyen rundt Skinner stilne – selv om mange fortsatt vil være overbeviste om at han ikke er fremtiden.

Rachel Williams og en applauderende Marc Skinner etter Uniteds 2-1-seier mot Aston Villa, 28. januar 2024.
Skinner med Rachel Williams – en av spillerne som skal ha vært tydeligst om at hun støtter sjefen.
Powered by Labrador CMS