Ratcliffes oppkjøp endelig bekreftet

Sir Jim Ratcliffes oppkjøp i Manchester United er endelig formelt godkjent etter at den 71 år gamle multimilliardæren har sikret seg et tilstrekkelig antall A-aksjer. 

Publisert Sist oppdatert

Sir Jim Ratcliffes oppkjøp i United er endelig bekreftet etter at det siste hinderet i oppkjøpsprosessen ble passert. 

Bekreftelsen kommer sent tirsdag kveld i en pressemelding.

–  Å bli medeier av Manchester United er en stor ære og kommer med et betydelig ansvar, sier Ratcliffe, og fortsetter:

– Mens denne kunngjørelsen markerer at transaksjonen nå er fullført, er det bare begynnelsen på en reise for å ta Manchester United tilbake til toppen av engelsk og europeisk fotball og fotball på verdensbasis med fasiliteter i verdensklasse for våre fans. Jobben med å nå disse målene skyter fart fra og med i dag.

Den endelige bekreftelsen markerer samtidig slutten for en langtekkelig prosess som ble innledet allerede i 2022 og som har testet United-fansens tålmodighet. 

Ett år, to måneder og 30 dager etter at Manchester United annonserte at klubben ville gjennomgå en strategisk prosess som kunne resultere i et fullt salg eller et delsalg av Manchester United, er Sir Jim Ratcliffe endelig i mål med sitt oppkjøp i klubben. 

Sent på høsten i 2023 ble det klart at Sir Jim Ratcliffe ville gå seirende ut av duellen med Sjeik Jassim bin Hamad Al Thani. Avtalen mellom Glazer-familien og Sir Jim Ratcliffes selskap Trawlers ltd ble bekreftet julaften, men måtte godkjennes av både Premier League og det engelske fotballforbundet. 

– Jeg ønsker Sir Jim velkommen som medeier og ser frem til å jobbe tett sammen med ham og INEOS Sport for å kunne skape en lys fremtid for Manchester United, sier Joel Glazer.

Godkjent av både Premier League og FA

Avtalen innebar at Ratcliffes selskap Trawlers ltd kjøpte 25 prosent av Glazer-familiens lukrative B-aksjer, og skulle i tillegg kjøpe ytterligere 25 prosent av A-aksjene i klubben. 

Siden Glazer-familien ikke rådet over 25 prosent av A-aksjene i United, måtte Ratcliffe gi et tidsbegrenset tilbud, via New York-børsen der United er registrert, til aksjonærene som satt på A-aksjer. 

Forrige tirsdag kom godkjennelsen fra Premier League og dagen etter fulgte FA, som blant annet har Women's Super League under sine vinger, opp med samme konklusjon.

Selv om godkjennelsesprosessen har tatt sin tid etter at avtalen mellom Sir Jim Ratcliffe og Glazer-familien ble bekreftet, var den i realiteten kun en formalitet som måtte på plass.

Mange brikker skal på plass

Bak kulissene har imidlertid Ratcliffe og hans team fra INEOS-konsernet jobbet intenst og effektivt i flere uker allerede. 20. januar ble Omar Berrada bekreftet som Uniteds nye administrative toppsjef (CEO). Berrada kommer til United fra stillingen som Chief Football Operations Officer for City Football Group som styrer Manchester City og ti andre klubber på verdensbasis. 

De siste dagene har drakampen om Newcastles sportsdirektør Dan Ashworth tilspisset seg, og det er åpenbart at Ashworth er mannen som Ratcliffe og hans team ønsker seg til den ansvarsfulle sjefsjobben i Uniteds sportslige apparat.

I sommer da Ratcliffe og Glazer forhandlet om et oppkjøp, lanserte den engelske milliardæren et forslag om at han og et INEOS-ledet team skulle få ansvaret for den sportslige delen av United og det er også nedfelt i avtalen mellom Ratcliffe og Glazer-familien. 

Det er åpenbart at Ratcliffe sin strategi har vært å begynne rekrutteringsprosessen på toppen for så å bygge seg nedover i organisasjonen.

Nå som det siste hinderet er ryddet av veien kan Ratcliffe og hans team gi full gass med de ambisiøse planene for å løfte Manchester United tilbake til toppen. 

Powered by Labrador CMS