utdjubel260823b

Hadde ikke skjedd siden Cavani i 2020 – men United har rekorden

Manchester United vant 3-2 mot Nottingham Forest etter en skikkelig marerittstart.

Å vinne etter å ha havnet to mål under er ikke hverdagskost for noen Premier League-klubber, men United er uansett klubben det har skjedd oftest med, som Opta kunne melde etter United-seieren.

United har nemlig nå vunnet totalt 13 Premier League-kamper etter å vært under med to mål.

Denne saken er en gjennomgang av alle disse 13 kampene.

En kan legge merke til at det for Fergusons del var noe som ikke skjedde spesielt ofte før de siste årene i klubben.

Fernandes
FULLFØRTE SNUOPERASJONEN: Bruno Fernandes med sin straffescoring.

1993/94: Manchester City 2-3 Manchester United

Pussig nok skjedde det bare én gang på nittitallet, men da skjedde det i det minste på bortebane mot en rival.

Niall Quinn hadde sendt City opp i en 2-0-ledelse, og de lyseblå supporterne godtet seg nok i pausen på Maine Road.

Heldigvis hadde United Eric Cantona, og han scoret både 1-2 og 2-2 før Roy Keane var på riktig sted til riktig tid, og satte inn 3-2 på bakerste stolpe noen få minutter før slutt.

keane
AVGJORDE: Roy Keane (bildet er tatt flere år senere).

2001/02: Tottenham Hotspur 3-5 Manchester United

En absurd kamp.

Scoringer fra Dean Richards, Les Ferdinand og Christian Ziege sørget for at Tottenham ledet hele 3-0 til pause på White Hart Lane.

Sir Alex Ferguson klarte i pausen å overbevise United-spillerne om at et tidlig United-mål ville føre til at Spurs raknet – og det var nettopp det som skjedde.

Andy Cole reduserte i det første minuttet, og Laurent Blanc reduserte enda en gang, før Ruud van Nistelrooy utlignet til 3-3 i det 72. minutt. Noen minutter etterpå scoret Juan Sebastián Verón Uniteds fjerde, før David Beckham like før slutt sørget for at det attpåtil ble en tomålsseier for United.

Dette er den eneste gangen United har vunnet en Premier League-kamp etter å ha havnet tre mål under.

Se offisielle høydepunkter her.

UTROLIG COMEBACK: Her jubler United for Verón-målet som sørget for ledelse.

2006/07: Everton 2-4 Manchester United

Alan Stubbs hadde sendt Everton i ledelsen (via Michael Carrick) i den første omgangen, og da Manuel Fernandes doblet ledelsen noen minutter etter pause fryktet nok mange det verste – dette var nemlig en svært viktig kamp i jakten på det første seriegullet på fire år.

Etter like over en time sørget John O’Shea for fornyet håp med sin redusering, og i det 68. minutt utlignet United da ex-red Phil Neville sendte ballen i eget mål.

I det 79. minutt fintet Rooney unna Tony Hibbert og satte ballen i mål – og gjorde seg ikke så populær ved måten han feiret på fremfor Everton-fansen. Like før slutt punkterte Chris Eagles kampen med sitt eneste United-mål.

ONCE A BLUE, ALWAYS A RED: Wayne Rooney kommer seg unna Tony Hibbert.

2008/09: Manchester United 5-2 Tottenham Hotspur

Dette var den eneste gangen Sir Alex Ferguson vant en Premier League-kamp på hjemmebane etter å ha havnet to mål under, og det var kanskje ikke helt overraskende at det var Tottenham det skjedde mot.

United kjempet med Liverpool om ligagullet, og det ble stor bekymring da Darren Bent og Luka Modric sendte bortelaget opp i en tomålsledelse med to raske mål.

Det hele snudde da Michael Carrick ble felt av Spurs-keeper Gomes. Cristiano Ronaldo reduserte i det 57. minutt, og opphentningen var i gang. Rooney utlignet til 2-2, og så samarbeidet de om 3-2-målet da Rooney slo et perfekt innlegg som Ronaldo headet i mål. De samarbeidet om 4-2 også, denne gangen med Rooney som målscorer, før Dimitar Berbatov scoret Uniteds femte mål. United vant – både kampen mot Spurs og duellen om ligagullet med Liverpool.

Manchester United v Tottenham Hotspur
NY SNUOPERASJON MOT SPURS: Ikke like ellevilt som 5-3-seieren på White Hart Lane, men veldig spennende og veldig viktig likevel.

2010/11: Blackpool 2-3 Manchester United

Det stod 2-0 til pause til Blackpool etter scoringer fra ex-red Craig Cathcart og DJ Campbell – begge målene fra Charlie Adam-hjørnespark.

2-0 var også stillingen med 20 minutter igjen av ordinær tid, men i det 72. minutt reduserte Dimitar Berbatov (i kjempeform, for han hadde scoret hat trick noen dager tidligere mot Birmingham) etter en herlig pasning inn foran mål fra Darren Fletcher. To minutter senere utlignet Javier Hernández med en iskald avslutning.

Vinnermålet til Dimitar Berbatov (etter en perfekt pasning fra Paul Scholes) kom i det 88. minutt, men det skal sies at det da fortsatt var lenge igjen siden en skade på Rafael da Silva gjorde at det ble lagt til hele ti minutter i denne kampen, så det høres enda mer dramatisk ut enn det faktisk var – selv om det uansett var en ganske dramatisk kveld på Bloomfield Road!

AVGJORDE: Dimitar Berbatov, med sitt femte mål på to kamper.

2010/11: West Ham United 2-4 Manchester United

For første gang klarte United to ganger i løpet av en Premier League-sesong å snu en kamp på denne måten (det skjedde også i 2017/18), og Wayne Rooney skal ha mesteparten av æren for det.

Carlton Cole kjempet seg til to straffespark i løpet av de første 25 minuttene av kampen, og Mark Noble ekspederte begge i mål.

Opphentningen startet i det 65. minutt da Wayne Rooney scoret på frispark, og noen minutter senere utlignet samme mann. Så fikk United straffespark av Lee Mason, og Rooney satte like godt det i mål også (før han feiret på seg en suspensjon da FA overreagerte en smule på at Rooney bannet til kameramannen). Javier Hernández økte til 4-2 til United etter å ha blitt servert av Ryan Giggs.

West Ham United v Manchester United - Premier League
SNUDDE KAMPEN: Wayne Rooney.

2012/13: Aston Villa 2-3 Manchester United

Det var en del 3-2-kamper i Fergusons siste sesong, men dette var den eneste av dem hvor United vant 3-2 etter å ha vært under med to.

Andreas Weimann scoret like før pause, og noen minutter etterpå, og dermed ledet Villa med to på Villa Park. Skulle endelig Uniteds gode rekke på Villa Park stoppe…?

Neida: Javier Hernández kjempet inn reduseringen, og noen minutter senere bidro han til utligningen ved å skyte ballen via Ron Vlaar før den havnet i nettet. Det tok en stund før avgjørelsen kom, men i det 87. minutt avgjorde Hernández kampen da han headet inn Van Persies frisparkinnlegg, og ble med det den store helten.

Aston Villa v Manchester United - Premier League
VINNERMÅLET: Javier Hernández stupheadet inn Uniteds tredje.

2013/14: Hull City 2-3 Manchester United

Som mot Forest i 2023, så var det en sjokkåpning her fra Hull City, som etter 13 minutters spill ledet 2-0 etter scoringer av ex-red James Chester og David Meyler.

Heldigvis lot ikke United seg stresse av det. Chris Smalling stanget inn reduseringsmålet fra et Rooney-frisparkinnlegg, før Rooney selv dunket inn 2-2-målet fra distanse i det 26. minutt.

Den siste delen av snuoperasjonen tok litt tid å få gjort, men i det 66. minutt headet Chester ballen i eget mål, og ble avgjørende i en annen ende av banen enn han hadde håpet på da han sendte Hull i ledelsen.

SCORET BEGGE VEIER: James Chester.

2017/18: Crystal Palace 2-3 Manchester United

Etter tre sesonger uten slike opphentninger, så kom det to på bare litt over en måned, og den første var på Selhurst Park.

Scoringer fra Andros Townsend og Patrick van Aanholt gjorde at Palace ledet 2-0, men Chris Smalling headet inn reduseringen i det 55. minutt, før Romelu Lukaku utlignet i det 76. minutt. 2-2 så ut til å bli sluttresultatet, før Nemanja Matic plutselig banket inn et herlig langskudd på overtid – hans første og beste mål for klubben.

Se offisielle høydepunkter fra kampen her.

AVGJØRELSEN: Nemanja Matic banker inn vinnermålet på overtid.

2017/18: Manchester City 2-3 Manchester United

Manchester City kom til å vinne ligaen – og med seier i derbyet ville det hele være sikret. Uniteds motivasjon var dermed åpenbar: sørge for at ikke City kunne feire ligagull som følge av derbyet.

Det så ikke akkurat bra ut da City ledet 2-0 til pause, men United ønsket ikke å være klovnene i Citys sirkus, og etter pause fikk vi se noe helt annet fra United. Paul Pogba både reduserte og utlignet med to raske scoringer, før Chris Smalling scoret det avgjørende målet med litt over 20 minutter igjen. Den mannen elsker virkelig slike kamper!

SNUDDE KAMPEN: Chris Smalling og Paul Pogba. De fikk også god hjelp av en Alexis Sánchez som spilte sin beste kamp i United-drakta.

2018/19: Manchester United 3-2 Newcastle United

Det ble spekulert i at José Mourinho kunne få sparken. Det var litt over to måneder til det faktisk skjedde, og det var en del som ikke var som det skulle denne høsten, men denne kampen var et definitivt lyspunkt.

Det vil si: lenge var det ikke det. Mål fra Kenedy og Muto gjorde at Newcastle ledet 2-0 på Old Trafford før ti minutter var spilt, og det kom ikke noe reduseringsmål før i det 70. minutt. Da scoret Juan Mata på frispark – og plutselig øynet Old Trafford-publikummet et helt spesielt comeback igjen. Noen minutter senere utlignet Anthony Martial, og da trodde nok mange på 3-2 også.

Det tok litt tid før det kom, men like før slutt headet Alexis Sánchez inn vinnermålet. Det ble for øvrig hans siste mål på Old Trafford (og nest siste for United).

AVGJORDE: Alexis Sánchez.

2020/21: Southampton 2-3 Manchester United

Vi må tilbake til 2020/21 (og tomme tribuner) for å finne forrige Premier League-kamp (før Forest-kampen) hvor United vant etter å ha vært to mål under.

United hadde vunnet sju Premier League-bortekamper på rad, men det så tungt ut da det stod 2-0 til Southampton til pause etter scoringer fra Jan Bednarek og James Ward-Prowse.

Like før timen var spilt fikk Edinson Cavani nok: først serverte han Bruno Fernandes som satte inn reduseringen, så utlignet han med en stupheading i det 74. minutt, og på overtid headet han inn et Rashford-innlegg og sørget for seier.

ORDNET SEIER: Edinson Cavani.

2023/24: Manchester United 3-2 Nottingham Forest

Etter to tidlige baklengsmål måtte United snu det, og mål fra Christian Eriksen, Casemiro og Bruno Fernandes sørget for nettopp det.