Marc Skinner applauderer fansen etter 1-3-tapet mot Manchester City, 19. november 2023.

«Dette tapet kan bli svært ødeleggende for United»

Publisert

Manchester United tapte derbyet mot Manchester City 1-3 – og det skjedde på svært skuffende vis. 

United startet svakt, men hevet seg en del, men fra og med det første baklengsmålet så var det egentlig en ganske tafatt forestilling.

Her er fem ting vi lærte av derbyet.

1. Skinner feilet med forsvarseksperimentet sitt

Marc Skinner er kjent for å ikke ville gjøre mange endringer på laget, men har gjort det mer denne sesongen. Det kan være bra – og viser at han forstår at han må tilpasse seg det å ha en større stall. 

Når det er sagt, så synes jeg det er rart at det er toppkampene han velger å eksperimentere mest i. Først gjorde han flere overraskende grep til hjemmekampen mot PSG i Champions League, og nå gikk han for en løsning i forsvaret som undertegnede ikke så komme. 

Leah Galton har riktignok vikariert på venstrebacken før, men følelsen da hun ble plassert der denne gangen var at det handlet om at han ikke klarte å løse luksusproblemet om hvilke spillere han skulle vrake offensivt. Med den endringen så valgte han også å flytte Hannah Blundell over til høyrebacken igjen etter å ha vært vesentlig bedre på venstresiden denne sesongen, og måtte dermed vrake formspilleren Jayde Riviere. 

Jayde Riviere på Old Trafford, 19. november 2023.
STARTET PÅ BENKEN TIL TROSS FOR GOD FORM: Jayde Riviere.

Like rart var det at stopperduoen Millie Turner og Maya Le Tissier skiftet side. Av en eller annen grunn spilte nemlig Millie Turner på høyresiden, mens Maya Le Tissier spilte på venstresiden. Trolig hadde Skinner sine grunner, men det er vel grunn til å tro at han overtenkte litt, for det eneste det førte til var at Uniteds oppbygning av spillet bakfra ble svakere, og at forsvaret generelt så mindre trygt ut. 

Så skal det sies at Skinner rettet opp i ting etter hvert: etter 1-2-målet så byttet Turner og Le Tissier side igjen, mens Jayde Riviere ble byttet inn til starten av andreomgangen. Forsvaret så etter hvert mindre kaotisk ut, men personlige feil førte til at det kom enda et baklengsmål.

Uniteds selvdestruktive side ble avgjørende i denne kampen – en skulle nesten tro at spillerne ble smittet av herrelaget på grunn av omgivelsene. 

SELVDESTRUKTIVT: Mary Earps må ta sin del av skylda for det tredje baklengsmålet.

2. En god test for oss VAR-motstandere

United hadde tatt ledelsen, og det så et øyeblikk ut som om de rødkledde hadde gått opp i 2-0 også da Geyse satte ballen i mål.

Så vinket assistentdommeren med flagget, og målet ble annullert.

Det kunne jo ikke være offside, siden det var en City-spiller som sendte ballen tilbake til Geyse, så det ble raskt klart at assistentdommeren hadde vinket for at ballen var ute. 

Reprisene var ikke soleklare, men jeg synes at det ser ut som om ballen er så vidt inne.

I så fall skulle det stått 2-0. Dommerne bekreftet vel at de ikke ante hva de holdt på med i den situasjonen ved at det ikke ble hjørnespark, slik det måtte vært hvis den var ute.

Personlig synes jeg at VAR er en uting for fotballen, og i slike situasjoner blir det synspunktet testet. Det er lett å være motstander av videodømming når noe går mot dit eget lag. I en situasjon som dette, hvor videodømming etter alt å dømme ville reddet United, så kan det være verre.  Med videodømming i denne kampen, så kunne jo nemlig fort United gått opp i 2-0, og da tror jeg også at United hadde vunnet.

Det er likevel enklere å akseptere en menneskelig feil – og i denne situasjonen var jo avgjørelsen så marginal at det er meningsløst å klage for mye på det. Det ble gjort større feil på Old Trafford enn dette.

Her går det opp for Geyse at målet hennes mot Manchester City blir (feilaktig?) annullert, 19. november 2023.
HER GÅR DET OPP FOR HENNE: Dette er øyeblikket hvor Geyse forstår at målet hennes har blitt annullert.

3. Zelem slo til igjen – men denne gangen må kapteinen ta sin del av skylda for tapet

Zelem har scoret tredobbelt så mange ganger mot City-kvinnene som noen annen United-spiller (pussig nok har hennes tre mål kommet på tre ulike typer dødballer: frispark, hjørnespark og nå straffespark), og hun har scoret i fire kamper på rad på Old Trafford. 

Jeg kan ikke si jeg følte meg spesielt utrygg da hun gikk frem for å ta straffesparket etter handsen til ex-red Alex Greenwood (Zelems forgjenger i kapteinsrollen), og hun satte straffesparket i mål, og sendte med det United i ledelsen. 

Likevel ble dette mer negativt enn positivt, for Zelem hadde ingen stor kamp. Den var ikke forferdelig heller, men ballmissen hennes før 1-2-scoringen var virkelig det siste United trengte. 

På det tidspunktet trengte vi at kapteinen vår stod frem med trygghet etter den kalddusjen Citys 1-1-mål var, men i stedet rotet Zelem bort ballen, og City scoret for andre gang på litt over ett minutt.

Så må det jo sies at 1-3-målet var enda mer håpløst – der rotet Maya Le Tissier og Mary Earps det skikkelig til.

SCORET PÅ STRAFFE: Katie Zelem.

4. United må bli bedre i overtallsspill

Det har skjedd en del ganger nå med United at en har havnet i overtall i storkamper. 

Denne gangen skjedde det etter at Laia Aleixandri fikk sitt andre gule kort etter å ha stoppet en Lucía García-kontring ved å rive henne ned, men som litt for ofte før, så klarte ikke United å utnytte dette overtallet på en god måte. 

Av en eller annen grunn så United til å aktivt spille enda smalere etter utvisningen, og i en slik situasjon gir det jo mer mening å spille med mer bredde, og med det gjøre det vanskeligere for City å forsvare seg mot overtallet. 

En slik utvisning skal føre til at en entusiastisk tenker at håpet er tilbake – inkludert overtiden så gjenstod det jo nesten en halvtime – men i lys av tidligere erfaringer så kom aldri den entusiasmen til meg denne gangen. 

5. Nå ligger United verst an av topplagene

Dette tapet kan bli svært ødeleggende for United. Chelsea og Arsenal har nå dratt litt ifra, og det virker ikke usannsynlig at kampen om den tredje og viktige Champions League-plassen kommer til å ende opp med å stå mellom Manchester United og Manchester City.

Da sier det seg selv at et hjemmetap mot City ikke er optimalt. 

City er nå ett poeng foran United, selv om de allerede har møtt både Chelsea, Arsenal og United, mens United bare har spilt to toppkamper, begge på hjemmebane.

Det er altså liten tvil om at United ligger verst an av topplagene nå. 

Bortekampen mot City i slutten av mars kommer til å bli ekstremt viktig, men nå har ikke United igjen noen toppkamper før jul. Med andre ord: nå handler det om å gjøre jobben i kamper hvor en regnes som favoritter.

Det har ikke United vært gode nok til hittil denne sesongen, med frustrerende poengtap mot både Leicester og Brighton, men det så bra ut i de siste kampene før derbyet. 

Forhåpentligvis vippes ikke United av pinnen av denne nedturen, og slår heller kraftig tilbake. 

Det starter i ligacupen på onsdag – da skal United spille borte mot Liverpool.

ELLA TOONE: En av mange spillere som hadde en tung dag mot Manchester City, etter å ha levert bra i de foregående kampene.
Powered by Labrador CMS