Ella Toone jubler etter at hun scoret sitt første United-mål på nesten ett år. Mot Brighton, 5. nov. 2023.

KOMMENTAR:

«Dette målet kan ha vært utrolig viktig»

Publisert Sist oppdatert

«Class is permanent» sa Marc Skinner etter søndagens 2-2-kamp mot Brighton & Hove Albion, da han snakket om Ella Toone, som scoret Uniteds første mål. Han ga uttrykk for at det ikke er noen problemer relatert til Toone, og antydet at folk gjør for mye ut av det at hun ikke har scoret på en stund for United.

Målet mot Brighton kom på et godt tidspunkt for Uniteds nummer sju, for hvis Toone ikke hadde scoret i løpet av de neste kampene, så ville hun ha spilt et helt år med United-fotball uten scoring. 

Toone hadde nemlig ikke scoret for Manchester United siden 19. november 2022. 

Det er heller ikke slik at hun har levert målgivende pasninger i stor skala, og for en spiller som i stor grad har handlet om produksjon av målpoeng, så gir det grunn til bekymring.

Det har gått litt for tregt med Toone, og hun har slurvet mye med ballen, og typisk nok så var det også hun som mistet ballen før Brightons første mål. Denne gangen gjorde hun det godt igjen. I mange andre kamper har hun ikke vært i stand til det. 

Med tanke på hvor viktig Toone har vært for United tidligere, så sier det seg selv at det er et problem.

Ella Toone og Leah Galton feirer førstnevntes mål mot Brighton, 5. november 2023.
DETTE BETYDDE MYE: Ella Toone hadde ikke scoret på lenge.

Det er helt forståelig at Marc Skinner prøver å ta Toone i forsvar, eller at han i alle fall ikke snakker henne ned. På pressekonferansen etter hjemmekampen mot PSG valgte han å rose Toone uten å ha blitt spurt om henne – etter en kamp hvor det strengt tatt var ganske snålt at hun fikk fullføre kampen basert på hvordan hun hadde prestert. 

Det skapte undring blant oss som satt i rommet – virker det ikke litt mot sin hensikt om en tar frem denne rosen på tidspunkt hvor det åpenbart ikke er fortjent? Ville det ikke gitt mer mening å snakke henne opp på tidspunkt hvor det er lettere for spilleren å tro på det selv? Det er vanskelig å se at det skal hjelpe å la være å anerkjenne at ting ikke fungerer.

Jeg var på Uniteds tre første kamper denne sesongen (Villa borte, Arsenal hjemme, PSG hjemme), og jeg tror Toone må ha vært Uniteds svakeste i alle tre kampene, eller i alle fall en av de svakeste. Det er rett og slett ikke bra nok for en av spillerne som skal være blant de store stjernene, og det er ikke optimalt at det tilsynelatende ikke får nevneverdige konsekvenser. 

Det er nemlig ikke noe som er nytt for denne sesongen. Toones 2022/23-sesong var en enorm skuffelse. Jeg reagerte på hvor lite fri hun hadde etter EM-triumfen sist sommer, og kanskje var det en av grunnene til at hun så tyngre ut i steget etter hvert, men hun burde uansett fått fri innimellom underveis i sesongen av sportslige grunner, siden prestasjonene ikke tilsa at hun skulle spille fast. 

Til Marc Skinners forsvar, så hadde han ikke så mange alternativer forrige sesong. Vilde Bøe Risa var vel det nærmeste vi hadde et reelt alternativ, men Bøe Risa var aldri helt Skinners spiller (avtalen ble klar mens Casey Stoney fortsatt var hovedtrener). 

Denne sesongen har han alternativer, og mange av dem.

Da skulle en tro at sesongstarten ville føre til at Toone ikke spilte samtlige minutter i begge kamper mot PSG – men det gjorde hun.

Nysigneringen Hinata Miyazawa er en av spillerne som er hentet inn som fort kan gjøre en jobb i Toones posisjon, og Skinner har valgt å bruke japaneren en del – men i en dypere midtbanerolle. Foreløpig har ikke det fungert veldig bra, og ut fra hva vi har hørt om hva som foregår på trening, så vil nok enkelte av United-spillerne være forundret over at Miyazawa spiller så dypt i banen. 

Ella Toone tar seg til hodet på Parc des Princes, 18.10.2023.
FRUSTRASJON: Ella Toone i Paris.

Marc Skinner er ikke kjent for å være en manager som liker å gjøre store endringer, og i medgang gir det også mening (det er vanskelig å argumentere altfor mye imot Skinners tilnærming sist sesong), men i motgang vil det føre til frustrasjon.

Fasit etter sju kamper denne sesongen er at United har hatt grunn til å være fornøyd etter bare én av kampene (bortekampen mot Everton). United har vunnet bare to av de sju kampene, så dette går definitivt inn i motgangskategorien. 

Det går selvsagt også an å forstå at Skinner velger Toone gang på gang – fordi det hadde vært så utrolig positivt for dette laget om hun kom i gang for fullt igjen. Samtidig kommer en etter hvert til et punkt hvor det håpet ikke er god nok argumentasjon. 

NÅ er uansett situasjonen en helt annen: Toones mål mot Brighton er en opptur som United forhåpentligvis kan tjene på, og derfor kan dette målet ha vært utrolig viktig. Etter at jeg i over en måned har ment at Toone burde bli benket nå, så mener jeg nå heller at Toone bør få tillit videre i håp om at hun kommer seg i gang for fullt igjen, og forhåpentligvis få seg noen flere mål (eller i alle fall målpoeng).

Det kan i alle fall ikke gå et helt år til neste gang hun scorer for United igjen. I så fall har United ulike alternativer nå som vil gjøre det enklere å vrake Toone enn tidligere – og da kan ikke Marc Skinner stikke hodet i sanden hvis prestasjonsnivået er som i oktober.

Ingenting hadde vært bedre om det kommer nye oppturer for Toone i de neste kampene. United har fått inn mange nye og spennende spillere, men Toones form kan fortsatt være forskjellen på Champions League-spill eller ikke i 2024/25-sesongen.

Neste kamp for United spilles i kveld (torsdag) klokka 20.00, hjemme mot Everton i ligacupgruppespillet. Oppgjøret sendes på MUTV, men i utgangspunktet bare i Storbritannia og Irland. Innimellom (senest i går i forbindelse med UEFA Youth League) er likevel kamper tilgjengelig når en bruker MUTV-appen på smart-tver, så det kan være verdt et forsøk. 

Powered by Labrador CMS