FEM TING VI LÆRTE AV ARSENAL-TAPET:

«Denne tabben har ikke Marc Skinner råd til å gjøre flere ganger»

Her er fem ting vi lærte etter Arsenals 3-1-seier mot United.

1. Kampen om Champions League er bortimot over

Kvinnelagets kamp mot Arsenal i helga var kampen som skulle sende United inn i kampen om Champions League-plassene  (topp tre) igjen.

Utfallet ble heller at United er lenger unna enn noen gang tidligere denne sesongen.

Kampen er så godt som over – det må et lite mirakel til for at United skal klare dette.

United er ti poeng bak Chelsea og Manchester City, og sju poeng bak Arsenal. Det høres avskrekkende nok ut i seg selv med åtte kamper igjen, men i tillegg er det jo slik at topplagene ikke så ofte gir fra seg poeng i WSL, så Arsenal kommer til å være ganske klare favoritter i de fleste kampene.

United må bare krysse fingrene for at andre vil gi bort poeng – mens United selv trolig må vinne samtlige kamper – inkludert mot City og Chelsea.

United-lagbilde før PSG-United, 18.10.2023.
United var med i Champions League-kvalifisering i høst etter forrige sesongs andreplass, men det blir nok neppe en ny mulighet neste sesong.

2. Denne tabben har ikke Marc Skinner råd til å gjøre flere ganger

United ble ikke bare slått. De ble slått grundig.

At Arsenal ledet 3-0 til pause, handlet litt om uflaks i noen avgjørende situasjoner, men hovedtrener Marc Skinner må også ta på seg en del av skylda her.

Da meldingene kom om at Jayde Riviere ikke kom til å rekke kampen, så fryktet mange det verste, og mye av det handlet om en forventning om at Skinner kom til å benytte seg av Gemma Evans som venstreback.

Helga før var det et tema på supporterbussen oppover igjen fra Southampton etter å ha sett Evans i aksjon på venstrebacken der: om hun ikke var god nok mot Championship-motstand, hvordan skulle hun klare seg på Emirates Stadium?

Hun er en midtstopper, ikke en venstreback, og ingen av kampene hennes på venstrebacken har vært i nærheten av å være overbevisende. Jeg skjønner at Marc Skinner ikke hadde så mange gode alternativer nå, men det var nok alternativer til at et helt annet valg burde blitt tatt, basert på det han hadde sett av henne i den posisjonen.

Evans hang etter fra første stund, laget straffespark – og burde vel kanskje ha vært utvist også. I tillegg bidro hun som ventet svært lite offensivt. Det siste er naturligvis ikke hennes feil, for det er Skinner som velger å benytte henne i en posisjon hun ikke mestrer.

Skinner erstattet Evans med Leah Galton i andreomgangen, men skaden var allerede skjedd.

Nå må han bare unngå denne løsningen i fremtiden. Dekningen på backplass er ikke så god, men den er for god til å gjøre dette igjen.

Gemma Evans på vei ut på Emirates Stadium før kampen mot Arsenal, 17. februar 2024.
Gemma Evans hadde ingen god omgang på Emirates Stadium.

3. Internkampene kan fort være det som feller United

Forrige sesong tok United ti av tolv mulige poeng i kampene mot Arsenal og Manchester City.

Denne sesongen har United tatt ett eneste poeng på de tre første av disse kampene, og den gjenstående kampen er borte mot Manchester City – hvor United har tapt hver gang utenom det ene poenget i fjor.

Forskjellen kan altså være på ni poeng for Uniteds del – i tillegg til at motstanderne selvsagt også da får flere poeng.

Med en avstand på sju poeng opp til tredjeplassen, så sier det seg selv at det fort kan være avgjørende.

Marc Skinner før kampen mot Arsenal, 17. februar 2024.
Det har ikke gått på skinner i toppkampene for Skinner & co.

4. Russo ble statist igjen

Ex-red Alessia Russo spilte vanligvis hovedrollen i disse oppgjørene da hun spilte for United.

I de tre foregående bortekampene mot Arsenal, hadde United vunnet to, og spilt 1-1 i én kamp. Russo scoret Uniteds mål i 1-1-kampen, og scoret vinnermålene i de to kampene det ble seier i.

Hun senket også Arsenal i hjemmekampen sist sesong.

Mot United i oktober var Russo lite effektiv, og selv om det har blitt noen mål på henne denne sesongen, så har Arsenal gjerne sett bedre ut spillemessig når hun ikke har spilt. Mot United ble hun plassert på benken, og hun påvirket ikke kampen noe særlig etter innhoppet i det 66. minutt.

Savnet etter Ona Batlle er nok større enn savnet etter Russo, men akkurat mot Arsenal hadde det nok uansett vært en fordel for både United og Russo om hun spilte i United-drakt.

Alessia Russo ble vanligvis helten i disse kampene da hun var United-spiller.

5. Nå blir FA-cupen ekstra viktig

Forrige sesong var United i FA-cupfinalen, men tapte den finalen mot Chelsea.

Det var skuffende, men Uniteds sesong var uansett en slags suksess etter å ha klatret opp på andreplass, riktignok godt hjulpet av motstandernes store skadeproblemer.

Nå som det ikke ser ut til at United kvalifiserer seg for spill i Champions League, så blir FA-cupen ekstra viktig.

Det kommer nok lagoppstillingene også til å reflektere. Når United spiller borte mot Brighton 9. mars, så forventer jeg at United stiller sitt aller sterkeste lag (om vi ser bort fra skader), og med seier der er United i semifinalen.

Vi vet foreløpig lite om hvordan INEOS kommer til å gjøre ting rundt kvinnelaget, og om Marc Skinner er i faresonen, men han er i alle fall under press.

En ny cupfinale vil definitivt være til hjelp for Skinner – spesielt om den ender med at Katie Zelem løfter troféet på Wembley.

Sam Kerr scoret i sin tredje FA-cupfinale på rad, og senket Manchester United på Wembley i fjorårssesongens FA-cupfinale.