RØDT KORT, KEEPER-DRAMA OG NEDTUR MOT GAMLESJEFEN:

30 år siden trippel-drømmen brast

27. mars 1994 kunne Sir Alex Ferguson tatt det første stikket i en historisk trippel-triumf. I stedet var det forgjengeren hans på Old Trafford som lo både sist og best. Igjen!

Publisert Sist oppdatert

Våren 1993 tok Manchester United innersvingen på Aston Villa og Sir Alex Fergusons forgjenger på Old Trafford, Ron Atkinson. 

Den påfølgende sesongen fløt United videre på den solide medgangsbølgen og da 1993 ble til 1994, ledet United serien suverent. 

Men denne sesongen handlet det ikke bare om United kunne forsvare Premier League-tittelen. United hadde tatt seg til finalen i ligacupen og feide all motstand til side i FA-cupen. 

Kunne Fergusons menn virkelig sikre seg den historiske trippel-triumfen i England som det første laget noen gang?

Svaret ble dessverre nei, men du verden så nær United var ...

Problemene for Manchester United begynte allerede drøye to uker i forveien den 12. mars. I 3-1-seieren over Charlton i FA-cupens kvartfinale ble nemlig Peter Schmeichel utvist og måtte sone karantene i ligacupfinalen. 

Ron Atkinson ledet Villa til seier over gamleklubben Manchester United på Wembley i ligacupfinalen i 1994.

Inn på laget kom helten fra FA Cup-finalen i 1990, Les Sealey til det som skulle bli hans siste kamp for United. 

På tampen av mars 1994 herjet Mariah Carey, Ace of Base og den nederlandske dance-gruppen Doop hitlistene, mens «Fire bryllup og en gravferd» hadde selskap av de heseblesende komediene «Mannen med den nakne pistor 33 1/3» og «Ace Ventura» på toppen av kinolistene. 

Men det svingte også av United på dette tidspunktet og Fergusons menn, som i finalen benyttet de gule og grønne Newton Heath-draktene, var favoritter mot Ron Atkinsons Aston Villa. 

Ron Atkinson har tidligere forklart at han merket at stemningen i Villa-garderoben var en smule trykket og nervøs før finalen mot United og Atkinson bestemte seg derfor for å vrake sin planlagte peptalk og satse alt på humor i stedet for å lette stemningen. 

Han skrev opp navnet på de elleve som skulle starte finalen for United og ba spillerne sine ta en titt på lagoppstillingen. 

– Bruce, Pallister, Irwin, Ince, Keane, Hughes, Giggs and Cantona .... rubbish. All of them, proklamerte Atkinson til latter fra spillerne sine. 

Men planen virket. 

På Wembleys innbydende gressmatte var det Villa som var det førende laget. Dalian Atkinson scoret 1. omgangs eneste mål, mens Dean Saunders styrte inn 2-0 kvarteret før slutt. 

En sen scoring servert Wembley-spesialisten Mark Hughes hjalp lite for United. I sluttsekundene handset Andrei Kanchelskis på streken, ble utvist og Saunders punkterte kampen med sin 3-1-scoring fra 11-meteren. 

United var tilbake på vinnersporet da ligacupfinalen ble byttet ut med FA-cupfinalen. Erik Cantona scoret på to straffespark da United slo Chelsea 4-0 på Wembley.

Ron Atkinson gjentok dermed bedriften fra tre år i forveien da han ledet Sheffield Wednesday til seier over United i ligacupfinalen, men akkurat som United slo tilbake i 1991 ved å vinne cupvinnercupen i Rotterdam, viste Fergusons elever enorm mental styrke og sikret klubbens første Dobbel-triumf da Chelsea ble slått 4-0 i FA cup-finalen på Wembley. 

United måtte vente i ytterligere tolv år på den neste triumfen i ligacupen. Den kom i Cardiff da Wigan ble slått hele 4-0. 

Powered by Labrador CMS