En legende fyller år

Nobby Stiles fyller 77 år i dag.

Publisert Sist oppdatert

Du blir ikke mye større enn Nobby Stiles – selv om han er under 170 centimeter.

På banen var han nemlig en stor, stor spiller, og han var sterkt delaktig i de aller største triumfene for både Manchester United og for det engelske landslaget.

Stiles var mannen du virkelig ville ha ved din side i krigen. Den distré og eksepsjonelt svaksynte midtbanespilleren fra Manchester ble forvandlet til en brutal kriger på banen, og han var en viktig grunn til Uniteds suksess på 60-tallet – selvsagt med Serievinnercuptriumfen i 1968 som det store høydepunktet. 

NOBBY OG BOBBY: Det høres kanskje ut som en barne-tv-serie, men det var heller to av de viktigste spillerne i 60-tallets jubeldager for Manchester United.

To år tidligere var han en viktig del av det engelske landslaget som vant VM på hjemmebane, og spesielt semifinaleprestasjonen hans mot Portugal, der han på imponerende vis temmet selveste Eusebio (som han selvsagt møtte igjen i 1968-finalen på Wembey), blir husket. I tillegg huskes han også for måten han danset rundt med troféet etterpå – noe som også blir nevnt i den legendariske Three Lions-låta til Frank Skinner, David Baddiel og Lightning Seeds.

HØYT TEMPERAMENT: Nobby Stiles var nok ikke alltid den enkleste spilleren å dømme.

Stiles fikk til sammen 395 kamper for Manchester United. Etter United-karrieren spilte han noen år i Middlesbrough og Preston – sistnevnte var han også manager for i flere år. Senere var han manager i Vancouver Whitecaps og West Bromwich Albion. Ferguson hentet han på slutten av 80-tallet tilbake til Manchester United som ungdomstrener, og han var med på å utvikle spillere som Neville-brødrene, Nicky Butt, Ryan Giggs, David Beckham og Paul Scholes.

De siste årene har dessverre vært svært vanskelige for Stiles og hans familie. Ikke bare har Nobby hatt kreft – han lider også av alvorlig demens.

STILES I 2013: Han har her tatt imot en utmerkelse for sine bidrag til fotballen.
Powered by Labrador CMS