Torstein er med på Stiles-auksjon

Torstein Cantona Moe fra Florø kaster seg på auksjonen der Nobby Stiles’ trøyer går under hammeren.

Publisert Sist oppdatert

En av Skandinavias ivrigste draktsamlere er 45-åringen fra Norges vestligste by. Hans imponerende samling teller 65 forskjellige drakter. Samtlige brukt av United-spillere i kamp! Nå håper han å plusse på samlingen med trøye av United-legenden som ble verdensmester med England i 1966. T. Cantona, som han kalles blant venner, forteller at det er flere Stiles-trøyer som er interessante.

– Den jeg har mest lyst på er uten tvil drakten hans fra Europacupfinalen 1968. Det er bare det at drakten er forbannet dyr, tenker han høyt.

Auksjonshuset Convery auctions Ltd har estimert prisen på den historiske blå trøyen til et sted mellom femten og tyve tusen pund. Dermed er minstepris 15.000 pund.

– Jeg må gå noen runder med meg selv først om jeg skal prøve eller ikke. Det er veldig mange penger, men jeg vet også at jeg får ikke mange sjanser til å kjøpe en drakt fra 1968-finalen.

Flere muligheter

Dersom Torstein ikke får råd til drakten som henger høyest, lover han å være med i budrunden på minst én av tre andre Stiles-trøyer som frister. Trøyer som ifølge den ivrige samleren garantert vil gå for en god del over startprisen. England-trøyen som United-legenden brukte i sin landslagsdebut starter på tusen pund. Stiles’ blå trøye i Shay Brennans testimonialkamp begynner på 350 pund, mens Stiles’ FA-cupfinale-trøye i 1963 starter på 700 pund.

– Det spesielle med 1963-trøyen er at Stiles ikke spilte i finalen på grunn av skade. Han fikk imidlertid både medalje og trøye, men trøyen er uten nummer, supplerer Torstein.

Av de 65 nevnte trøyene har han sin egen tre på topp-liste.

– Den ultimate trøyen for meg fikk jeg kjøpt på en Christies-auksjon for noen år siden. Det er den Cantona brukte i sin aller siste United-kamp, mot West Ham i mai 1997.

– Med gebyr og frakt betalte jeg litt over 50.000 kroner.

T. Cantona har lånt ut drakten til Manchester United-museet på Old Trafford. De som besøker museet kan se den gjeve trøyen i eget monter, der det står at trøyen er ”kindly loaned” av Torstein Moe.

Trøyen som Lee Martin brukte i FA-cupfinale-kampen 1990 er den andre i ”tre på topp-listen”. Martin scoret som kjent vinnermålet i hva som sørget for Alex Fergusons første trofé.

Også den er lånt ut til Old Trafford-museet.

– Jeg er veldig stolt av den trøyen. Den betalte jeg tre tusen pund for.

Drakten til Robbo

I tillegg har Torstein også den hvite trøyen uten reklame som Bryan Robson hadde på seg da United slo Barcelona i Cupvinnercupfinalen 1991.

Til tross for mange penger på drakter, reiser Torstein Moe til England for å se United så ofte lommeboka tillater det. Neste tur er Wolverhampton hjemme og City borte i november.

– Hvordan i all verden har du råd til disse draktene? Du har vel ikke noen høyere årslønn enn folk flest?

– Det handler om hva man prioriterer. Jeg lever nokså billig ellers, og kjører rundt i en billig bil. I tillegg har jeg ved et par anledninger refinansiert banklånet mitt, når noen trøyer jeg virkelig har hatt lyst på har dukket opp.

27. oktober er Florø-gutten ivrig med Stiles-auksjonen – online.

– Jeg har vært med tilsvarende auksjoner før. Ting skjer veldig raskt, og man får ikke lange betenkningstiden. Det gjelder å være klar i hodet og være alert, forteller han.

United.no ønsker T. Cantona lykke til!

Powered by Labrador CMS